e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 23 Μαΐου 2022

Πρωτόκολλο Συνεργασίας Εκκλησίας Ελλάδος και Ιορδανικού Οργανισμού Τουρισμού

Δεκαμελής (10) Αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ελλάδος αποτελούμενη από τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες α) Δωδώνης κ. Χρυσόστομο, Πρόεδρο της Διοικούσης Επιτροπής του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, β) Άρτης κ. Καλλίνικο, γ) Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρα, δ) Ζακύνθου κ. Διονύσιο, τους Κληρικούς: ε) Αρχιμ. κ. Σπυρίδωνα Κατραμάδο, Γραμματέα του Συνοδικού Γραφείου, στ) Αρχιμ. κ. Σεραφείμ Κονίδη, Κληρικό της I. Μητροπόλεως Ζακύνθου, ζ) Πρωτ. κ. Νικόλαο Κακοχρήστο, Κληρικό της I. Μητροπόλεως Άρτης, η) Πρωτ. κ. Ευάγγελο Φεγγούλη, Κληρικό της I. Μητροπόλεως Καρπενησίου, και τους λαϊκούς: θ) Ελλογιμ. Κ. Θεόδωρο Πιτταρά, Επικ. Καθηγητή Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, και ι) κ. Μάριο Μάγκο, συνεργάτες-Μέλη της Διοικούσης Επιτροπής του Συνοδικού Γραφείου Προσκυν. Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, επισκέφθηκε κατόπιν σχετικής Εγκρίσεως και Ευλογίας της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ. Θεοφίλου την Ιορδανία, από την Παρασκευή 13 Μαΐου 2022 έως και την Τετάρτη 18 Μαΐου 2022.

Η επίσημη αυτή επίσκεψη στην Ιορδανία έγινε κατόπιν σχετικής επισήμου προσκλήσεως και φιλοξενίας της Κυβέρνησης της Ιορδανίας και του Κρατικού Οργανισμού Τουρισμού, με πρωτοβουλία και οργανωτική ευθύνη της Επιτίμου Προξένου της Ιορδανίας στην Ελλάδα κ. Δέσποινας Μαντά, του Επίτιμου Προξένου της Ιορδανίας στη Κύπρο κ. Δημητρίου Λαζαρίδη και του κ. Amer Essam Twal, Ειδικό Σύμβουλο για θέμα Θρησκευτικού Τουρισμού του Ιορδανικού Οργανισμού Τουρισμού, με σκοπό αφενός την επισημοποίηση της συνεργασίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, διά του Συνοδικού Γραφείου Προσκηνηματικών Περιηγήσεων Αυτής, και της Κυβερνήσεως της Ιορδανίας, διά του Ιορδανικού Οργανισμού Τουρισμού, με την υπογραφή του σχετικού ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ και αφετέρου για την καλύτερη γνωριμία με τα προσκυνήματα, τους βιβλικούς τόπους και τους λοιπούς χώρους πολιτιστικής και αρχαιολογικής σημασίας της φίλης Χώρας της Ιορδανίας.

Το πρώτο αυτό διακρατικού επιπέδου «ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ» υπέγραψαν το πρωί της Κυριακής 15 Μαΐου στην Ι. Μονή Τ. Προδρόμου στην ανατολική όχθη του Ιορδάνη Ποταμού, για την μεν Εκκλησία της Ελλάδος ο Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, ως Πρόεδρος της Διοικούσης Επιτροπής του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνημαντικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, για τη δε Ιορδανία ο Εξοχώτατος κ. ABED AL-RAZAZAD ARABIYAT, Πρόεδρος του Ιορδανικού Οργανισμού Τουρισμού.

Παρόντες στην τελετή της υπογραφής ήταν εκτός των Μελών της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος ο Εξοχώτατος Υπουργός Τουρισμού της Ιορδανίας κ. NAYEF HMEIDI AL- FAYEZ, η Εξοχωτάτη Υπουργός Πολιτισμού κ. Haifa Najjar, ο Ηγούμενος της Ι. Μονής Τιμ. Προδρόμου, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διοκαισαρείας κ. Βενέδικτος, καθώς και άλλοι επίσημοι. Παρόντες ήταν επίσης και οι Πρέσβεις της Ελλάδος και Κύπρου στην Ιορδανία.

Μετά την υπογραφή του ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ ακολούθησε η επίδοση «Τιμητικού Προσκυνηματικού Διπλώματος» από τον Βασιλέα και την Κυβέρνηση της Ιορδανίας στα Μέλη της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος και Αγιασμός στον Ιορδάνη ποταμό.

Κατά την πενθήμερη αυτή παραμονή της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος διαπιστώθηκε ο μεγάλος αριθμός ιστορικών και θρησκευτικών μνημείων που βρίσκονται στην Ιορδανία, η προσπάθεια που καταβάλλεται από την Ιορδανική Κυβέρνηση για την ανάδειξη και προβολή τους, η προσπάθεια διαμόρφωσης προσκυνηματικών διαδρομών για την γνωριμία των επισκεπτών με τα μνημεία της Ιορδανίας, καθώς και οι δεσμοί ιστορίας και φιλίας των δύο χωρών Ελλάδος και Ιορδανίας, ενώ εξετάστηκαν εκτενώς οι δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα για την μεγαλύτερη ανάπτυξη του προσκυνηματικού τουρισμού και στις δύο φίλες χώρες. Η Αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ελλάδος επισκέφθηκε μεταξύ των άλλων την Πόλη της Πέτρας και το φαράγγι της αρχαίας Πόλης των Ναβαταίων, την Νεκρά θάλασσα, την περιοχή των Σοδόμων και Γομόρρων, την Ναό του Αγ. Γεωργίου στη πόλη Μαδηβά, την Γυναικεία Ι. Μονή Ζωοδόχου Πηγής στο Αμμάν και την περιοχή που γεννήθηκε ο Προφήτης Ηλίας.

Ολοκληρώνοντας την πενθήμερη αυτή Προσκυνηματική Περιήγηση στην Ιορδανία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, ως Πρόεδρος και επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος, ευχαρίστησε όλους τους Κρατικούς Ιορδανικούς Φορείς για την πρόσκληση, την θερμή υποδοχή και την αβραμιαία φιλοξενία, επεσήμανε παντού σε όλους τον σεβασμό και την ευγνωμοσύνη της Αντιπροσωπείας στο Σεπτό Πρόσωπο του Κυριάρχου Πνευματικά Επισκόπου της Ιορδανίας, Μακαριωτάτου Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ. Θεοφίλου, αλλά στους εκλεκτούς και διακεκριμένους Ιεράρχες της Αγίας Εκκλησίας των Ιεροσολύμων Διοκαισαρείας κ. Βενέδικτο και Κυριακουπόλεως κ. Χριστόφορο, του τελευταίου μάλιστα ως Εξάρχου του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στην Ιορδανία, οι Οποίοι με κλιμάκιο κληρικών τους ήταν παρόντες καθ’ όλη την διάρκεια της παραμονής της Αντιπροσωπείας στην Ιορδανία. Τόνισε επανειλημμένα την πλήρη στήριξη και προστασία των Παναγίων Προσκυνημάτων στην Αγία Γη από την Εκκλησία της Ελλάδος, αλλά και από τον Βασιλέα και την Κυβέρνηση της Ιορδανίας .

Τέλος, εξέφρασε εκ μέρους όλων την ικανοποίησή του για την ολοκλήρωση μίας σειράς προεργασιών, ώστε να φθάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα της υπογραφής του ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ, ως καρπού μιας πολυετούς προσπάθειας και επιθυμίας για περαιτέρω γόνιμη συνεργασία τόσο από τους κρατικούς Φορείς Τουρισμού της Ιορδανίας, όσο και από τα Μέλη και τον Γραμματέα της Διοικούσης Επιτροπής του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Εκ του Συνοδικού Γραφείου
Δεν υπάρχουν σχόλια: