e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 13 Ιουνίου 2022

Μεγαλοπρεπής εορτή Αγίου Πνεύματος 2022 στη Λήμνο [photos-video]

Με εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε σήμερα, Δευτέρα 13 Ιουνίου 2022, η εορτή του Παναγίου Πνεύματος στο  βορειοαιγαιοπελαγίτικο ακριτικό νησί της Λήμνου, στα βορειανατολικά θαλάσσια σύνορα της πατρίδας μας. 

Στον κατάμεστο Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Τριάδος στην πόλη της Μύρινας, τελέστηκε Πανηγυρικός Όρθρος και Αρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών, συλλειτουργούντων  των Θεοφ. Επισκόπου Ωρεών κ. Φιλοθέου, Αρχιγραμματέως της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και του  Σεβ. Ποιμενάρχου, Μητροπολίτου Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιεροθέου.

Τους Αρχιερείς πλαισίωσαν ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Νικόδημος Ευσταθίου, ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγάθωνος Φθιώτιδος, Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Γερμανός Γιαντσίδης, ο Ιερατικώς προϊστάμενος του Ι.Ν. Αγ. Αναργύρων Ομων. Δήμου Αττικής, Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Χρυσόστομος Χρυσόπουλος,  ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Τοπικής Εκκλησίας, Αρχιμ. π. Ιερώνυμος Σχίζας και άλλοι κληρικοί.  Την ευθύνη της εκκλησιαστικής ευταξίας επεμελήθη με υποδειγματικό τρόπο ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Λήμνου και προϊστάμενος του Ι. Μητροπολιτικού Ναού Αγ. Τριάδος, Αρχιμ. π. Γεράσιμος Πετρολέκας. 

Τον θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, ο οποίος αφού αναφέρθηκε στην διάκριση μεταξύ ουσίας και ενεργειών, επικέντρωσε τον λόγο του στο Πανάγιο Πνεύμα και την μετοχή μας στην Χαρη και τις ενέργειες Του και τόνισε χαρακτηριστικά:

          «Η σχέση μας με το Άγιον Πνεύμα καλείται να είναι μία σχέση που θα φέρει αλλαγές στη ζωή μας. Να νοηματοδοτήσει, να φωτίσει και να εμπνεύσει την ζωή μας. Το έχουμε ανάγκη στην καθημερινότητά μας, στα προβλήματά μας, στις αγωνίες μας, στους φόβους μας, το έχουμε ανάγκη ακόμη και στα ανεκπλήρωτα όνειρά μας. Χωρίς Άγιο Πνεύμα δεν αλλάζει η ζωή μας!

          Κάθε μέρα επικαλούμεθα και ζητούμε να έρθει στην ζωή μας το Άγιο Πνεύμα. Το Πνεύμα της σοφιας, της συνέσεως, του φόβου Θεού, το ευθές και ηγεμονικό. 

Ποια είναι η σοφία που κομίζει το Άγιο Πνεύμα; Είναι η σοφία του ανθρώπου που ανοίγει την  καρδιά του για να μιλήσει ο Θεός. Του ανθρώπου που έχει ιδρώσει, έχει ματώσει και έχει κοπιάσει, διότι πολλές φορές και μέσα από απογοητεύσεις και δυσκολίες προχωρούμε στο μυστήριο της γνώσης. 

          Πνεύμα συνέσεως παρακαλούμε να έλθει στην αφροσύνη μας, διότι μια κοινωνία που συμπεριφέρεται χωρίς όρια, αναγνώριση και σεβασμό είναι μία κοινωνία αφροσύνης. Έχει ανάγκη σύνεσης η κοινωνία μας. Οφείλουμε απέναντι στην αφροσύνη να απαντούμε με σύνεση. Σύνεση έχει ανάγκη έχει η ζωή  μας, πραότητα, νηφαλιότητα, δηλαδή Πνεύμα Άγιο, για να λαμβάνουμε σωστές αποφάσεις. 

          Πνεύμα φόβου Θεού να επισκιάσει στα έργα μας. Φόβο Θεού όχι ως ένα συναίσθημα απομάκρυνσης και απειλής. Φόβος σημαίνει σεβασμός και αίσθηση ιερού. 

          Πνεύμα ευθές ζητούμε να μας δώσει το Άγιο Πνεύμα. Μέσα στα έγκατα μας  ζητούμε την ευθύτητα. Ισορροπία εσωτερική και ευθύτητα θα αποκτήσουμε αν καταφέρουμε να ισορροπήσουμε τον εαυτό μας, να κατανοήσουμε τι πραγματικά θέλουμε και τι ζητάμε. Έχουμε διώξει το Άγιο Πνεύμα από την ζωή μας και έχουμε αφήσει το δικό μας Πνεύμα να κάνει κουμάντο και φτάσαμε αντί να ζητάμε Άγιο Πνεύμα, να «πουλάμε πνεύμα» και τελικά να είναι η ζωή μας και η κοινωνία μας άνω κάτω. 

          Πνεύμα ηγεμονικό, για να στηρίζει το ολισθηρόν της διανοίας. Να ποια είναι η υγιής ηγεμονία. Έχουμε την τάση οι άνθρωποι να ηγεμονεύουμε με βία στην ζωή των άλλων και όχι με αγιοπνευματικό τρόπο να ηγεμονεύουμε πάνω στα πάθη και τις αδυναμίες μας».

Σε άλλο σημείο ο κ. Συμεών τόνισε:

          «Η Εκκλησία μας διακονεί την σταθερότητα και όχι την συντήρηση, διακονεί την συνέχεια και όχι την οπισθοδρόμηση, μία πρόοδο η οποία βασίζεται σε θεμέλια αγιοπνευματικά και όχι σε φούσκες και φληναφήματα. Αυτό διακονεί η Εκκλησία του Χριστού και αυτό διδάσκει και αυτό έχει ανάγκη ο σύγχρονος άνθρωπος και κυρίως ο νέος άνθρωπος.  Βιώνουν τα παιδιά μας μεγάλη ανασφάλεια. Από το Άγιο Πνεύμα, από την σχέση με τον Θεό θα αντλήσουν την σταθερότητα, την αυτοπεποίθηση, την ελπίδα και την σύνεση.

          Η Εκκλησία υπάρχει, για να μπορεί να απαντά ο κάθε άνθρωπος: «ναι είδα το φως το αληθινό και όχι το ψεύτικο,  έλαβα Πνεύμα Άγιο και όχι πνεύμα αυτού του κόσμου του μάταιου και εφήμερου, προσκυνώ την αδιαίρετο Τριάδα, παίρνω δύναμη, αγωνίζομαι και νικάω στην ζωή μου». 

Στο τέλος της ευχαριστιακής Συνάξεως, ο οικείος Ποιμενάρχης Σεβ. Μητροπολίτης Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιερόθεος ευχαρίστησε και πάλιν τους φιλοξενουμένους Αρχιερείς, και τη συνοδεία τους, διότι ελάμπρυναν με την παρουσία τους την σημερινή μεγάλη εορτή της Εκκλησίας, κατά την οποία τιμάται όλως ιδιαιτέρως το τρίτο πρόσωπο της Τριαδικής Θεότητος, επειδή συγκροτεί τον θεσμό της Εκκλησίας. 

Εν συνεχεία, ευχαρίστησε  τους παρισταμένους επισήμους με πρώτο τον αξιότιμο  Αντιπρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Χαράλαμπο Αθανασίου και Βουλευτή του Νομού, τους κ. κ. Έπαρχο, Δήμαρχο, Ταξίαρχο του Στρατού, λοιπά αυτοδιοικητικά πρόσωπα, Πανεπιστημιακούς Καθηγητές, εκπροσώπους Σωμάτων Ασφαλείας και φορέων της νήσου, οι οποίοι έδωσαν το παρόν στη σημερινή εορτή, υπογραμμίζοντας την σημαντικότητα της ημέρας, αλλά και την αγαστή συνεργασία όλων.

Θερμές ευχαριστίες, επίσης, εξέφρασε προς τον χοράρχη Δρ. Μουσικολογίας κ. Ανδρέα Ιωακείμ και τα μέλη της Βυζαντινής χορωδίας του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος «Γερμανός ο Μελωδός», που με τις μελωδικές φωνές τους και την άριστη απόδοση των εκκλησιαστικών ύμνων, λάμπρυναν την πανήγυρη, ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει, να συγχαρεί και να ευχαριστήσει τον Διευθυντή του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος και τους υπευθύνους του περιφερειακού τηλεοπτικού σταθμού STAR Κεντρικής Ελλάδος, αλλά και την μονάδα εξωτερικών μεταδόσεων του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος.

Τέλος, επαίνεσε τον πιστό, ευγενή και φιλοπρόοδο λαό της Λήμνου για την αθρόα συμμετοχή του και την  ευλαβική παρουσία του στην πανήγυρη της καθέδρας της Ιεράς Μητροπόλεως, και ευχήθηκε να ζούμε όλοι ενωμένοι, αφού η ενότητα, όπως υπογράμμισε, αποτελεί την αναγκαία προϋπόθεση της καθόδου, του φωτισμού και του αγιασμού του Αγίου Πνεύματος για την ανύψωση της ανθρώπινης φύσης. 

Απόψε το βράδυ στο προαύλιο του Γυμνασίου Μύρινας η Ιερά Μητρόπολη Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου, θα πραγματοποιήσει μεγάλη επετειακή πολιτιστική μουσικοχορευτική εκδήλωση, αφιερωμένη στα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή με θέμα: «Θαλασσάκι μου. Θάλασσες δακρύων, θάλασσες ελπίδας», με την μουσική επιμέλεια του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος «Γερμανός ο Μελωδός», την συμμετοχή του Χορευτικού Ομίλου της Λήμνου «ο Ήφαιστος» και με την ευγενική συμπαράσταση του Δήμου Λήμνου.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: