e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2022

Το χρονικό της επισκέψεως του Μητροπολίτου Γέροντος Δέρκων στην Κύπρο (8-13.6.2022)

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΔΕΡΚΩΝ κ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
ΩΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΗΣ Α. Θ. ΠΑΝΑΓΙΟΤΗΤΟΣ, ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ
8 - 13 ΙΟΥΝΙΟΥ 2022
***
Την περίοδο από την 8ην Ιουνίου έως και την 13ην Ιουνίου 2022 ο Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος μετέβη εις την Μεγαλόνησον Κύπρον συνοδευόμενος υπό του Διακόνου αυτού Ιερολ. π. Δανιήλ Ζαφείρη, διά να συμμετέχει, ως εκπρόσωπος της Α.Θ. Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, στις λατρευτικές εκδηλώσεις του ιδρυτού και εφόρου της εν Κύπρω Εκκλησίας Αγίου Αποστόλου Βαρνάβα.
Την Τετάρτη, 8 Ιουνίου 2022, αμφότεροι αφίχθησαν στο αεροδρόμιο της Λάρνακας «Γλαύκος Κληρίδης», όπου τους υποδέχθηκαν ο επιχώριος Ποιμενάρχης Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κιτίου κ. Νεκτάριος και ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Κύπρου Αρχιμ. π. Γεώργιος Χριστοδούλου. Στην συνέχεια μετέβησαν προς ευλαβικό προσκύνημα στο χωριό «Κίτι» και στον Ιερό Ναό Παναγίας Αγγελόκτιστης (11ου αιώνος μ.Χ.) και στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Λαζάρου Λάρνακας (9ου αιώνος μ.Χ.), όπου ξεναγήθηκαν υπό του Σεβ. Μητροπολίτου Κιτίου. Ακολούθως, ανεχώρησαν προς την Λευκωσία, όπου έτυχαν θερμής υποδοχής υπό του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου.
Την επομένη, Πέμπτη 9 Ιουνίου, αφού συμπροσευχήθηκαν στην ακολουθία του όρθρου στο παρεκκλήσιο της Αρχιεπισκοπής Κύπρου, συναντήθηκαν με τον Πρέσβη της Ελλάδος στην Κύπρο κ. Ιωάννη Παπαμελετίου παρόντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου και επισκέφθηκαν την Ιερά Μονή Σταυροβουνίου, συνοδευόμενοι από τον Πανιερ. Μητροπολίτη Κιτίου κ. Νεκτάριο και τον Αρχιγραμματέα π. Γεώργιο. Εκεί, ο Σεβ. Μητροπολίτης Δέρκων κ. Απόστολος συνομίλησε με τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Αρχιμ. π. Διονύσιο και την συνοδεία αυτού. Κατά την επιστροφή προς την Λευκωσία επεσκέφθησαν τον Πανιερ. Μητροπολίτη Τριμυθούντος κ. Βαρνάβα στην επισκοπική του οικεία, όπου ο Σεβασμιότατος ευχήθηκε προερτίως και τον εορτάζοντα ειρημένον Αρχιερέα.
Το απόγευμα, η Α. Σεβασμιότης Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος, χοροστάτησε στον Ιερό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα Δασουπόλεως, όπου και κήρυξε τον Θείον Λόγο. Επηκολούθησε η λιτάνευσις της Ιεράς Εικόνος του Αγίου και στην συνέχεια δείπνο στην οικεία του Αρχιγραμματέως της Ιεράς Συνόδου μετά του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου.
Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής του Αγίου Αποστόλου Βαρνάβα, Παρασκευή 10 Ιουνίου, ο Σεβ. Ποιμενάρχης συλλειτούργησε στην Συνοδική Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξαρχούσης της Α. Μακαριότητος, του Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστιανιανής και πάσης Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Αποστόλου Βαρνάβα Λευκωσίας. Στο τέλος της Θείας Λειτουργιας διαβάστηκε, υπό του Σεβασμιωτάτου, εόρτιον γράμμα επί τη περιστάσει του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου και δόθηκε δώρο της Α. Θ. Παναγιότητος. Μετά το επίσημον γεύμα στην Αρχιεπισκοπή Κύπρου, ξεναγήθηκαν στην παρακείμενη Θεολογική Σχολή Λευκωσίας, υπό του Πρωτ. π. Κυπριανού Κουντούρη, Διευθυντού της ως άνω Σχολής.
Μετά την μεσημεριανή ανάπαυση ανεχώρησαν προς την Ιερά Μητρόπολιν Πάφον, συνοδευόμενοι υπό του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Πάφου κ. Γεωργίου. Κατά την μετάβαση στην Πάφο, πραγματοποιήθηκε μικρά στάσις στο χωριό του Πανιερ. Μητροπολίτου Πάφου «Αθηαίνιο», όπου και ξεναγήθηκαν στους Ιερούς Ναούς του χωριού.
Το Σάββατο, 11 Ιουνίου 2022, ανεχώρησαν νωρίς το πρωί διά την Ιεράν Μονήν Παναγίας Τροοδιτίσσης, της Ιεράς Μητροπόλεως Πάφου, όπου και έγιναν δεκτοί από τους πατέρας της Ιεράς Μονής. Στην συνέχεια ανηφόρισαν δια την Ιεράν Μονήν του Κύκκου, της Ιεράς Μητροπόλεως Κύκκου και Τυλληρίας. Εκεί, ξεναγήθηκαν υπό του εφόρου της Ιεράς Μονής και Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. π. Αγαθονίκου Κυκκώτου. Στην συνέχεια, ανέβηκαν στο θρονί της Παναγίας, όπου προσεκύνησαν την θαυματουργό εικόνα. Ακολούθως, μετέβησαν στο χωριό «Πεδουλά», όπου γευμάτισαν μετά του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου. Κατά την επιστροφή στην Πάφο, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στην Ιερά Μονή Παναγίας Τρικουκιωτίσσης, όπου έτυχαν θερμής υποδοχής υπό της Καθηγούμενης Χριστονύμφης Μοναχής μετά της συνοδείας αυτής και έλαβαν μέρος στον Πανηγυρικό Εσπερινό της Πεντηκοστής.
Την Μεγαλώνυμο ημέρα της εορτής της Πεντηκοστής, Κυριακή 12 Ιουνίου, η Α. Σεβασμιότης, ο Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος, προεξήρχε στην δυσαρχιερατική Θεία Λειτουργία μετά του Πανιερ. Μητροπολίτου Πάφου κ. Γεωργίου, στον Ιερό Ναό Αποστόλου Παύλου και Βαρνάβα Πάφου. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ξεναγήθηκε στα Γραφεία της Ιεράς Μητρόπολεως Πάφου και στην Επισκοπική Κατοικία και στην συνέχεια παρεκάθησε στο επίσημο γεύμα μετά του Μακαριωτάτου. Μετά την μεσημεριανή ανάπαυση, επισκέφτηκαν την Ιερά Μονή Νεοφύτου του Εγκλείστου, όπου ξεναγήθηκαν από τον Θεοφιλέστατο επίσκοπο Χύτρων κ. Λεόντιο, Ηγούμενο της Ιεράς Μονής. Ακολούθως, επέστρεψαν στην Λευκωσία μετά του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου.
Την επομένη, Δευτέρα 13 Ιουνίου, ο Γέρων Δέρκων μετά του Διακόνου ανεχώρησαν από την Μεγαλόνησον Κύπρον εις τα ίδια.
Δεν υπάρχουν σχόλια: