e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 7 Ιουνίου 2022

Εόρτασε η Ενορία του Αγίου Βαρθολομαίου στην Ισλανδία

Την έκτη ποιμαντορική περιοδεία στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας πραγματοποίησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπας, από την Παρασκευή, 3 έως την Κυριακή, 5 Ιουνίου 2022, με την ευκαιρία της εορτής του Αγίου Ενδόξου Αποστόλου Βαρθολομαίου, εφόρου και προστάτου της ως άνω ενορίας, η οποία ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2019, κατά την Πατριαρχική Επίσκεψη της Α. Θ. Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, τον Οκτώβριο του 2017.

Ο Σεβασμιώτατος, συνοδευόμενος από τον Παν. Αρχιμανδρίτη κ. Αλέξανδρο Λουκάτο, Προϊστάμενο του Μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Όσλο, αφίχθη στο Ρέικιαβικ, την Παρασκευή, 3 Ιουνίου, όπου τους υπεδέχθη ο Επίτιμος Πρόξενος της Ελλάδος στην Ισλανδία Εντιμ. κ. Rafn Alexander Sigurdsson.

Την επομένη, Σάββατο, 4 Ιουνίου 2022, ο Σεβασμιώτατος συνεργάστηκε με τον κ. Sigurdsson και τον π. Αλέξανδρο, σε θέματα που αφορούν την ενορία και την ομογένεια και το βράδυ της ιδίας, το ζεύγος Sigurdsson προσέφερε δείπνο, στο οποίο παρεκάθισαν ο Επίσκοπος, ο π. Αλέξανδρος και ο κ. Ευάγγελος Κύρου.

Την Κυριακή, 5 Ιουνίου, ο Ποιμενάρχης προέστη της Θείας Λειτουργίας, η οποία τελέστηκε στο παρεκκλήσιο Rev. Friðrik Friðriksson, με τη συμμετοχή του π. Αλεξάνδρου Λουκάτου.

Στο τέλος της ευχαριστιακής σύναξης, ο Ποιμενάρχης ευχήθηκε από την εσχατιά του Βορρά στον άγοντα τα Σεπτά Ονομαστήριά Του, σε λίγες ημέρες, Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο.

Στο κήρυγμά του, ο Μητροπολίτης Κλεόπας μίλησε για τον εορτάζοντα Απόστολο Βαρθολομαίο, επισημαίνοντας την ανάγκη διατήρησης του ιεραποστολικού φρονήματος και του συνδέσμου της αγάπης μεταξύ των μελών της τοπικής Εκκλησίας, υπενθυμίζοντας τη χαρακτηριστική φράση  του Μακ. Αρχιεπισκόπου Αλβανίας κ. Αναστασίου: "Εκκλησία χωρίς ιεραποστολή, είναι Εκκλησία χωρίς αποστολή".

Ακολούθησε δεξίωση στις εγκαταστάσεις του ως άνω ναού, κατά την οποία ο Επίσκοπος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του δημοσίως προς τον κ. Sigurdsson για την αμέριστη συμπαράστασή του στη διοργάνωση των ποιμαντικών επισκέψεών του στο Ρέϊκιαβικ, καθώς και τον π. Αλέξανδρο και τον Μητροπολιτικό Ναό του Όσλο, για την συγκινητική ηθική και οικονομική συνδρομή τους στο έργο της Ι. Μητροπόλεως.

Υποσχέθηκε ότι, Θεού θέλοντος, θα επισκεφθεί και πάλι την ομογένεια της Ισλανδίας το Σαββατοκύριακο, 14-15 Ιανουαρίου 2023, για την τέλεση του Αγιασμού των Θεοφανείων και την κοπή της βασιλόπιττας. 

Στην ευχαριστιακή σύναξη παρευρέθησαν το ζεύγος Sigurdsson, ο κ. Ευάγγελος Δημητρόπουλος, Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ισλανδίας, μέλη της ενορίας και νεοαφιχθέντες εξ Ελλάδος.

Το απόγευμα της ιδίας, ο Σεβασμιώτατος και ο π. Αλέξανδρος συναντήθηκαν με μέλη της ομογένειας, όπου συζήτησαν τις δυνατότητες διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας στα ελληνόπουλα της χώρας και της προβολής του ελληνοχριστιανικού πολιτισμού, με τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Το πρωΐ της Δευτέρας, 6 Ιουνίου, ο Ποιμενάρχης επέστρεψε στην έδρα της Επαρχίας του στη Στοκχόλμη και ο π. Αλέξανδρος στο Όσλο.

Το φωτογραφικό υλικό είναι προσφορά του π. Αλεξάνδρου Λουκάτου και του κ. Νικολάου Κωνσταντάτου.




Δεν υπάρχουν σχόλια: