e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 23 Αυγούστου 2022

Πατριαρχικά Εσπέρια στη Ζάκυνθο τιμώντας τον Άγιο Διονύσιο [photos]


Απόψε, 23.8.2022, παραμονή της Μεταθέσεως του σεπτού Σκηνώματος του Αγίου Διονυσίου Αιγίνης εκ των νήσων Στροφάδων στη Ζάκυνθο (1717) και στο πλαίσιο της 400ετηρίδας από την οσιακή κοίμησή Του (1622), κατ' αρχήν έγινε η Κάθοδος του Μακ. Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄ από το Αρχονταρίκι της Μονής στον Ναό. Κατά την ισχύουσα τοπική τάξη, τούτο είναι δικαίωμα μόνον του οικείου Ποιμενάρχου, εκτός αν προΐσταται της πανηγύρεως Πατριάρχης, όπως συμβαίνει τώρα.
        Μετά την υποδοχή στα Προπύλαια του μεγαλοπρεπούς Καθολικού της Μονής του Πολιούχου, έγινε η καθιερωμένη τρισσή λιτάνευση του σεπτού Σκηνώματος μέσα στον Ναό και η εναπόθεσή Του στην "Θύρα" της προσκυνήσεώς Του, μαζί με δέηση και απόλυση.
        Ακολούθως άρχισε ο πανηγυρικός Πατριαρχικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Αλεξανδρινού Προκαθημένου. Συγχοροστάτησαν οι: Γέρων Λεοντοπόλεως κ. Γαβριήλ, Γουινέας κ. Γεώργιος, Ειρηνουπόλεως κ. Δημήτριος, Ζάμπιας κ. Ιωάννης,  Ναυκράτιδος κ. Παντελεήμων ο και Αρχιγραμματεύς του Πατριαρχείου, Αξώμης κ. Δανιήλ, Λήμνου και Αγ. Ευστρατίου κ. Ιερόθεος και οι οικείοι Αρχιερείς Δωδώνης κ. Χρυσόστομος και Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄. 
        Πριν το τέλος του εόρτιου Εσπερινού, εκ μέρους της τοπικής Εκκλησίας, προσεφώνησε τον Πατριάρχη ο Σεβ. Δωδώνης, ο δε Πατριάρχης περιεκόσμησε με εκκλησιαστικά παράσημα αφενός μεν τον Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιο, αφετέρου δε τον Πρωτοπρεσβύτερο Παναγιώτη Καποδίστρια, Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο Ι. Μ. Ζακύνθου, για την στήριξη του ιεραποστολικού έργου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας διά του διαδικτύου και για τα 15χρονα της ιστοσελίδας "Νυχθημερόν".


































Φωτογραφίες: ΗΜΕΡΑ ΖΑΚΥΝΘΟΥ, Ιωάννης Μπράτης και Ιωάννης Καμπιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: