e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2022

Θάσος: Προσκύνημα στη Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου και "Οδός Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου"

Το απόγευμα της Κυριακής 4 Σεπτεμβρίου 2022, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος, μαζί με τους επισκόπους και τον κλήρο πραγματοποίησαν προσκύνημα στη Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Θάσου.

Οι προσκυνητές έψαλαν τροπάριο στη Μητέρα του Θεού. Στη συνέχεια ο κυριάρχης ιεράρχης Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου Στέφανος απηύθυνε χαιρετισμούς στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και σε όλους τους παρευρισκόμενους, ευχαριστώντας τον Παναγιώτατο για την επίσκεψη.

Ο Μητροπολίτης Ξάνθης Παντελεήμων, που διετέλεσε στο μοναστήρι ως μοναχός, μίλησε για την ιστορία του, για τον ναό και τις αγιογραφίες του. Εξάλλου απηύθυνε συγχαρητήρια στον Μακαριώτατο Μητροπολίτη Επιφάνιο και ευχήθηκε σε αυτόν και σε όλο τον ευσεβή ουκρανικό λαό να περάσουν επιτυχώς τις δοκιμασίες του πολέμου, τις οποίες η Ουκρανία βιώνει αυτή τη στιγμή στα χέρια των Ρώσων επιτιθέμενων, ώστε να τελειώσουν με τη νίκη της αλήθειας και μια δίκαιη ειρήνη.

Στο τέλος του προσκυνήματος οι συμμετέχοντες έψαλαν το «Φως ιλαρόν» - ύμνο προς τιμήν του Χριστού από τον εσπερινό.

Μετά από αυτό, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο Μητροπολίτης Επιφάνιος και άλλοι έφθασαν στην πόλη Λιμενάρια στα νότια της νήσου Θάσου, όπου τελέστηκε πανηγυρική τελετή για την ονομασία της οδού προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχη. Ο αρχηγός της τοπικής αυτοδιοίκησης συνεχάρη τον Παναγιώτατο και ανακοίνωσε την ομόφωνη απόφαση του συμβουλίου να ονομαστεί ένας από τους δρόμους της πόλης «Οδός Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου» σε ανάμνηση της σημερινής επίσκεψης.

Στην ευχαριστήρια ομιλία του, ο Πατριάρχης εξέφρασε τη συγκίνησή του για την απόφαση του συμβουλίου και τόνισε τη σημασία της διατήρησης των πνευματικών και πολιτιστικών δεσμών και της ιστορικής μνήμης του ελληνικού πληθυσμού των ακτών και των νησιών.

Αυτό ήταν το τέλος της γεμάτης γεγονότα δεύτερης μέρας της επίσκεψης.

Υπηρεσία Τύπου της Μητρόπολης Κιέβου της  Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας (OCU)































Δεν υπάρχουν σχόλια: