e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2022

Ο Μητροπολίτης πρώην Ηλείας στον πανηγυρίζοντα Ναό Αγ. Δημητρίου Δ.Δ. Αγ. Ιωάννου Πύργου

Οι ιερές πανηγύρεις των αγίων της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας τελούνται στην διάρκεια του Εκκλησιαστικού έτους, όχι μόνο για να τους δοξολογούμε κατά χρέος, αλλά και για να λαμβάνουμε παραδείγματα τρόπου ζωής, που εφάρμοσαν οι άγιοι, ώστε κι εμείς, να αγωνιζόμαστε να τους μιμούμαστε όσον είναι δυνατόν.
    Έτσι, στον Ναό Αγίου Δημητρίου του Δ.Δ. Αγίου Ιωάννου Πύργου, με ιεροπρέπεια αλλά και κατάνυξη, εορτάστηκε η σεβάσμια μνήμη του «Ήρωα του Ρωμαϊκού Στρατού αλλά και Ήρωα της Χριστιανικής μας Πίστεως», μεγαλομάρτυρος Αγίου Δημητρίου του Μυροβλήτου. Η εορτή του φέρνει στην μνήμη όλων τα γεγονότα τα σχετικά με τη ζωή και το μαρτύριο αυτού του μεγάλου Αγίου της Πατρίδας μας και της Ορθοδοξίας, του οποίου η επίγεια ζωή, είναι "πυξίδα" για κάθε Ορθόδοξο Χριστιανό. Ο Άγιος Δημήτριος ως Χριστιανός και άρα Ουρανοπολίτης, δεν έδωσε σημασία στην κοσμική, επίγεια, φθαρτή και εφήμερη δόξα, δεν δελεάστηκε από τις ανόητες προτάσεις και προσφορές του ηγεμόνα Διοκλητιανού, αλλά προσβλέπονας στην αληθινή και αιώνια Δόξα, απέρριψε κάθε τι το πρόσκαιρο και κάλπικο, κάθε τι που θα τον απομάκρυνε από την ένωση και την κοινωνία του με τον Κύριο μας Ιησού Χριστό.
    Την παραμονή της εορτής τελέστηκε ο Μέγας Αρχιερατικός Πανηγυρικός Εσπερινός μετ΄ αρτοκλασιών και Θείου Κηρύγματος, υπό του Σεβ. Μητροπολίτου πρώην Ηλείας και Τοποτηρητού κ.κ. Γερμανού, πλαισιουμένου από τους Αιδ. π. Διονύσιο Μιχαλόπουλο π. Νικόλαο Κατσήδημα, π. Γεώργιο Παζαρά, π. Θεόδωρο Μποσκίνη, π. Παναγιώτη Αγγελόπουλο και τον οικείο Εφημέριο π. Αθανάσιο Αγγελόπουλο, καθώς επίσης και τον Ιερολογιότατο Διάκονο π. Βασίλειο Σμέρο. Την κυρία ημέρα της εορτής τελέσθηκε η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετ' αρτοκλασιών υπό των Αιδεσιμοτάτων π. Αθανασίου Αγγελόπουλου και π. Παναγιώτου Αγγελόπουλου.
    Τον δεξιό χορό των Ιεροψαλτών διεύθυνε εξαίσια ο κ. Γεώργιος Παπαγεωργίου, λαμπαδάριος του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Πύργου και καλλιτεχνικός διευθυντής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας, ενώ τον αριστερό χορό διεύθυνε άριστα ο κ. Λάζαρος Ασμής λαμπαδάριος του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Πύργου και καθηγητής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής, ενώ συμμετείχαν πολυάριθμοι μαθητές της ως άνω Σχολής, οι οποίοι και δέχθηκαν τις εγκάρδιες συγχαρητήριες ευχές του πολιού και ακάματου Ιεράρχου, για τον υπέροχο και υποδειγματικό τρόπο που απέδωσαν τους ύμνους της εορτής.
    Κατά το διήμερο των θρησκευτικών εκδηλώσεων, ικανός αριθμός φιλέορτων Χριστιανών προσήλθε να τιμήσει τον εορταζόμενο άγιο Δημήτριο, ο οποίος "παιδιόθεν" είχε στην καρδιά του μόνον τον αληθινό Θεό. Διότι είχε πιστέψει ακράδαντα ότι ο Ιησούς Χριστός είναι ο Σωτήρας και Λυτρωτής του κόσμου. Ο περιώνυμος και λαοφιλέστατος Δημήτριος, Τον ομολόγησε σε όλα τα βήματα της ζωής του. Δεν δίστασε να ομολογήσει την πίστη του, ακόμη και μπροστά στους σκληρούς ειδωλολάτρες, διδάσκοντας έτσι ότι η αληθινή Χριστιανική πίστη, δεν είναι μόνον για να την παρατηρούμε αλλά και για να την ομολογούμε. Ο Χριστός μας θέλει ομολογητές και εμείς οφείλουμε να Τον ομολογούμε καθημερινά στη ζωή μας.

π. Νικόλαος Κατσηδήμας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: