e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022

Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας προς νεοχειροτονούμενο Διάκονο: «Έχουν μεγάλη αξία οι προσευχές της μάνας»

Την Κυριακή, 27 Νοεμβρίου 2022, ημέρα κατά την οποία παραδόθηκε επισήμως στην κοινή λατρεία ο Ιερός Καθεδρικός Ναός της του Θεού Σοφίας στην Αδελαΐδα, ένα δεύτερο σημαντικό εκκλησιαστικό γεγονός επέτεινε τα χαρμόσυνα αισθήματα του Ιερού Κλήρου και των πιστών που συμμετείχαν στη Θεία Λειτουργία. Επρόκειτο για την εις Διάκονον χειροτονία του υποδιακόνου κ. Πέτρου Γεωργιάδη, η οποία τελέστηκε από τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ.κ. Μακάριο.

Παρουσία της συζύγου του, Ευθυμίας, και των τεσσάρων θυγατέρων τους, ο νέος Διάκονος δέχθηκε τις πατρικές ευχές και την ευλογία του Ποιμενάρχου του, μαζί με πνευματικές συμβουλές και νουθεσίες για την άσκηση καλλίκαρπης ιερατικής διακονίας, καθώς και τις ευχές των παρισταμένων Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Σινώπης κ. Σιλουανού, Αρχιεπισκοπικού Επιτρόπου Αδελαΐδος, και Μελόης κ. Αιμιλιανού.

Καταρχάς, ο Σεβασμιώτατος κάλεσε τον χειροτονούμενο να εισέλθει στην ιερωσύνη με ταπείνωση και πνεύμα μαθητείας προς τα άγια και παραδεδομένα της Εκκλησίας μας. «Οικοδόμησε τη διακονία σου επάνω στο θεμέλιο των αγίων αποστόλων και των προφητών», τον προέτρεψε, «και στερέωσέ την στον ακρογωνιαίο λίθο, που είναι ο Χριστός. Και τότε θα έχεις τη βεβαιότητα ότι πορεύεσαι στην οδό του Ευαγγελίου. Τα αυτιά σου και τα μάτια σου πρέπει να είναι κλειστά στα κελεύσματα του κόσμου, για να ανοιχθούν τα πνευματικά σου αυτιά και τα πνευματικά σου μάτια και να μπορέσεις έτσι να ενωτισθείς τα ρήματα της αιωνίου ζωής και να αντικρίσεις την αλήθεια στο πρόσωπο του Χριστού».

Επιπροσθέτως, ο Αρχιεπίσκοπος προειδοποίησε τον νέο Διάκονο ότι τίποτα δεν είναι εύκολο και δεδομένο, κι ότι τίποτα δεν κατορθώνεται δίχως κόπο και αγώνα, δίχως πίστη και αφοσίωση στον Χριστό και την Εκκλησία Του. Για τις δύσκολες στιγμές και τις δοκιμασίες που θα αντιμετωπίσει, του συνέστησε να στρέφεται στην ημέρα της χειροτονίας του και να θυμάται το ευαγγελικό ανάγνωσμα, το οποίο τονίζει ότι «τὰ ἀδύνατα παρὰ ἀνθρώποις δυνατὰ παρὰ τῷ Θεῷ ἐστιν» (Λκ. 18, 27).

Συγκινητική ήταν η αναφορά του Σεβασμιωτάτου κ.κ. Μακαρίου στη μακαριστή μητέρα του χειροτονούμενου, Ευαγγελία, η οποία ήταν άνθρωπος του Χριστού και της Εκκλησίας, και χριστοπρεπώς ανέθρεψε και τον υιό της. «Σήμερα από τους ουρανούς σε καμαρώνει», ανέφερε, «και σίγουρα αγάλλεται η ψυχή της διότι συνειδητοποιεί ότι οι προσευχές της για το παιδί της έπιασαν τόπο και καρποφόρησαν. Αυτό είναι ένα μήνυμα για όλους μας. Να καταλάβουμε πόσο μεγάλη αξία για τη ζωή του ανθρώπου έχουν οι προσευχές της μάνας».

Κατακλείοντας τον νουθετήριο λόγο του, ο Αρχιεπίσκοπος επαίνεσε τα πολλά προσόντα και χαρίσματα που διαθέτει ο νέος Διάκονος, ευχόμενος όλα αυτά να τα επαυξήσει μέσα στην ιερωσύνη και να τα αξιοποιήσει για τη δόξα του Χριστού και της Εκκλησίας.

Ο νέος Διάκονος, από την πλευρά του, ευχαρίστησε τους παρισταμένους Επισκόπους και την οικογένειά του, ενώ αναφέρθηκε με λόγια ευγνωμοσύνης προς τον Σεβασμιώτατο, σημειώνοντας ότι «κάποτε, Σεβασμιώτατε, μας είπατε ότι τα όμορφα πράγματα της ζωής τα βιώνουμε με κλειστά τα μάτια. Είναι απλά και εύκολα. Σήμερα κι εγώ, με απόλυτη ελευθερία, αφήνομαι στη χάρη του Θεού και με κλειστά τα μάτια βιώνω τα ύψιστα και τα μέγιστα. Σας ευχαριστώ για όλη σας την αγάπη και την στοργή».

Δεν υπάρχουν σχόλια: