e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2022

Κιέβου Επιφάνιος: "Σε μια δύσκολη στιγμή επιλογής, ο Μητροπολίτης Συμεών επέλεξε το καλό της Εκκλησίας και του ουκρανικού λαού"

Ο Μητροπολίτης Κιέβου και Πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιος, στις 3 Νοεμβρίου 2022, γράφει στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook:

Κατάμεστος σήμερα ο Καθεδρικός Ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος της Βίνιτσας: μαζί με τους ιεράρχες και τους κληρικούς της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας από διάφορα μέρη της περιοχής μας, και πολυάριθμους πιστούς, συγκεντρωθήκαμε για να τιμήσουμε τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας "Ιβέρσκ-Μυρνένσκα (Μυροβλύτισσα)", καθώς και για να συγχαρούμε τον Μητροπολίτη Βινίτσης και Μπαρ Συμεών για τα 60ά του γενέθλια. 

Κατά τη διάρκεια του πολέμου αισθάνεσαι ιδιαίτερα την αξία τέτοιων καλών ευκαιριών για συναντήσεις και ότι ο καθένας μας έχει κάτι για να ευχαριστεί τον Θεό. Παρόλο που βιώνουμε μεγάλες δοκιμασίες και βάσανα εξαιτίας αυτού του τρομερού πολέμου, είμαστε ευγνώμονες στον Θεό και την Παναγία Μητέρα Του που νιώθουμε τη φροντίδα τους. Διαφορετικά, η μοίρα του λαού μας θα μπορούσε να ήταν εντελώς διαφορετική και ο εχθρός θα μπορούσε να έχει επιτύχει τον εγκληματικό του στόχο εναντίον της Ουκρανίας εδώ και πολύ καιρό. 

Και αυτή η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, η οποία μεταφέρθηκε από το χωριό Μύρνε της περιφέρειας Χμίλνικ, για να τιμηθεί στον Καθεδρικό Ναό της Βίνιτσας, είναι επίσης μια μαρτυρία του ελέους της Ουράνιας Προστάτιδάς μας, της Παναγίας, για την Ουκρανία σε αυτή τη δύσκολη εποχή. 

Σήμερα κάνουμε ιδιαίτερη παράκληση στον Θεό και στην Παναγία Μητέρα Του να μας βοηθήσουν στον δύσκολο αγώνα μας. Αλλά κάθε αγώνας τελειώνει - και πιστεύουμε ότι με τη βοήθεια του Θεού θα τελειώσει με τη νίκη μας. Το κακό θα σταματήσει. Η ρωσική επιθετικότητα θα υπερνικηθεί μια για πάντα. Και θα βάλουμε τέλος σε αυτόν τον μακραίωνο πόλεμο, θα κερδίσουμε την τελική νίκη και θα εγκαθιδρύσουμε μια δίκαιη ειρήνη.  

Αυτή την επίσημη ημέρα, εκ μέρους της μεγάλης οικογένειας της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, συγχαίρω ειλικρινά έναν καλό άνθρωπο, πνευματικό ποιμένα, έμπειρο επίσκοπο, ο οποίος ήταν ένας από τους λίγους ιεράρχες ενός από τους κλάδους της Ουκρανικής Ορθοδοξίας που συμμετείχε στην ιστορική Ενωτική Σύνοδο, τον Μητροπολίτη Βινίτσης και Μπαρ Συμεών, για τα 60ά γενέθλιά του. Το θάρρος και η αφοσίωσή του στην ενότητα της Εκκλησίας αποδεικνύονται όχι με λόγια και δηλώσεις, όπως, δυστυχώς, συμβαίνει με όσους αναξίως φέρουν τον τίτλο του ιεράρχη, αλλά με έργα. Σε μια δύσκολη στιγμή επιλογής, ο Μητροπολίτης Συμεών ακολούθησε το θέλημα του Θεού, την κανονική τάξη και επέλεξε όχι το δικό του καλό, αλλά το καλό της Εκκλησίας και του ευσεβούς ουκρανικού λαού. Ως εκ τούτου, εύχομαι ειλικρινά στον Μητροπολίτη Συμεών τη βοήθεια του Θεού για την περαιτέρω καρποφόρα εκπλήρωση της αρχιερατικής διακονίας, καλή υγεία, μακροχρόνια εργασία στον αμπελώνα του Χριστού, όλες τις ευλογίες του Κυρίου!




































Δεν υπάρχουν σχόλια: