e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2022

"Αληθώς" τιμήθηκε ο Άγιος Διονύσιος, "της Ζακύνθου ο ακοίμητος οφθαλμός", 400 χρόνια μετά την κοίμησή Του

Το Μορφωτικό Κέντρο Λόγου και Τέχνης "Αληθώς", μετά από την τρίχρονη παύση των εκ του σύνεγγυς συνάξεών του εξαιτίας της Πανδημίας που ταλανίζει ακόμη την οικουμένη, επανέκαμψε με την παρουσία κοινού και με μια εκδήλωση - αφιέρωμα στον Άγιο Διονύσιο, Προστάτη και Πολιούχο Ζακύνθου, με αφορμή τη συμπλήρωση φέτος τετρακοσίων (400) χρόνων από την οσιακή κοίμησή Του (+17.12.1622) και με γενικό τίτλο: "ΤΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ Ο ΑΚΟΙΜΗΤΟΣ ΟΦΘΑΛΜΟΣ".

Στην εκδήλωση, που -παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες- πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στον Ναό Παναγούλας Βανάτου, το σαββατόβραδο, 10 Δεκεμβρίου 2022, συνέρρευσαν περισσότεροι από 100 Ζακύνθιοι, φιλάγιοι και φιλίστορες, με επικεφαλής τους Σεβ. Μητροπολίτες Δωδώνης κ. Χρυσόστομο και Ζακύνθου κ. Διονύσιο Δ΄, ευάριθμους Κληρικούς και τοπικούς Άρχοντες. 

Στο πρώτο μέρος, ο κ. Σταμάτιος Ζούλας, Μάστερ Θεολογίας - Εκπαιδευτικός, με θέμα: "Πολλά σου τα εν βίω τεράστια, πυκνά τα μετά θάνατον θαύματα", ανέγνωσε αξιομνημόνευτα αποσπάσματα από λογοτεχνικό βιβλίο για τον τιμώμενο Άγιο, του μακαριστού συγγραφέα Σώτου Χονδρόπουλου. Το κοινό παρακολούθησε με συγκίνηση τα αναγιγνωσκόμενα εκ του βίου και της πολιτείας του Αρχιθύτου της Αιγίνης και φρουρού της Ζακύνθου.

Στο δεύτερο μέρος, ακούσθηκαν ύμνοι για τον Άγιο Διονύσιο, κατά το ζακύνθιο ύφος της ψαλτικής, από το Εκκλησιαστικό Αναλόγιο “Θ. Κουρκουμέλης-Κοθρής”, υπό την διεύθυνση του κ. Παναγιώτη Μαρίνου, Χοράρχη, Μουσικού και Λαμπαδαρίου της Μονής Στροφάδων και Αγ. Διονυσίου. Οι παρευρισκόμενοι σιγοψιθύριζαν τα ψάλματα, με εμφανή τα συναισθήματα της κατάνυξης.

Στο πλαίσιο της αφιερωματικής αυτής βραδιάς παρουσιάσθηκε ένα θέαμα υψηλού επιπέδου, ένα video mapping, με προβολή μουσειακών εικόνων της μορφής του τιμωμένου Αγίου και του λογότυπου της 400ετηρίδας. Η ιδέα και παραγωγή ήταν του MSc Μουσειολογίας κ. Ιωάννη Πορφύριου Καποδίστρια και οι λήψεις με drone πραγματοποιήθηκαν από τον κ. Απόστολο Βαϊνόπουλο, πτ. Συντήρησης Έργων Τέχνης.

Αξίζει να υπομνησθεί ότι στο κέντρο της εορταστικής σύναξης εκτέθηκε ένα νέο ευμέγεθες Εικόνισμα του Αγίου Διονυσίου, ιστορημένο πρόσφατα από τον ζακύνθιο αγιογράφο και ζωγράφο κ. Νικόλαο Μπιάζη-Σεντή.

Στην αρχή της εκδήλωσης, ο υπεύθυνος του "Αληθώς", Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας, εξέφρασε την ικανοποίησή του, ότι ξανασυναντώνται εκ του πλησίον οι φίλοι και θιασώτες του Κέντρου Λόγου και Τέχνης, στο δε τέλος της βραδιάς, έλαβε τον λόγο ο Μητροπολίτης Δωδώνης, ο οποίος επεσήμανε ότι ο Άγιος Διονύσιος δεν αναδείχθηκε άγιος επειδή συγχώρησε τον φονέα του αδελφού του, αλλά επειδή ακριβώς είχε βίο ηγιασμένο, υπερέβη εαυτόν και συγχώρησε τον θανάσιμο εχθρό του! 

ΔΕΙΤΕ ΠΛΟΥΣΙΟ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ:










































Δεν υπάρχουν σχόλια: