e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2022

Μεσολόγγι: Αρχιερατικό Συλλείτουργο στον Μητροπολιτικό Ναό Αγ. Σπυρίδωνος [video-photos]

Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια η Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου τίμησε την μνήμη του προστάτου και πολιούχου της, Αγίου Σπυρίδωνος, Επισκόπου Τριμυθούντος του Θαυματουργού.

Στις ιερές ακολουθίες που τελέσθηκαν στον πανηγυρίζοντα ομώνυμο Μητροπολιτικό Ναό προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, προσκεκλημένος του Σεβ. Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού.

Το πρωί της Δευτέρας 12ης Δεκεμβρίου 2022 τελέσθηκαν η Ακολουθία του Όρθρου και η δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Ναυπάκτου κ. Ιεροθέου και συλλειτουργούντος του κ. Δαμασκηνού. Συμμετείχαν ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως αρχιμ. Επιφάνιος Καραγεώργος και Κληρικοί της Ιεράς Πόλεως.

Τους ύμνους απέδωσαν θαυμάσια χοροί ιεροψαλτών, υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτου κ. Δημητρίου Μαστροσπύρου και του Λαμπαδαρίου κ. Αλεξίου Ζαρζάνη.

Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου στο κήρυγμα του αναφέρθηκε στο ότι, όπως ψάλλεται και στο Απολυτίκιο του Αγίου Σπυρίδωνος, ο Άγιος κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας έβλεπε αγγέλους να συλλειτουργούν μαζί του.

Μέσα στη Θεία Λειτουργία παρίστανται άγγελοι που εμείς δεν τους βλέπουμε.

Τόνισε ιδιαιτέρως, ότι αυτό το βλέπουμε καθαρά στο βιβλίο της Αποκαλύψεως του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, ο οποίος είδε την ουράνια Θεία Λειτουργία.

Εκεί περιγράφεται το πώς οι άγγελοι, οι πρεσβύτεροι και όλοι υμνούν τον Θεό και το Αρνίον που κάθεται στο θρόνο.

Συγχρόνως, έξω από το ουράνιο αυτό συλλείτουργο γίνεται και μία παραλειτουργία στην οποία κυριαρχεί το θηρίο της Αποκαλύψεως.

Έπειτα, ανέπτυξε το πώς αυτό το όραμα του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου επηρέασε τους Πατέρες της Εκκλησίας αφενός μεν να θεσπίσουν το διάγραμμα της Θείας Λειτουργίας, αφετέρου δε να διαμορφώσουν το Ναό στον οποίο τελείται η Θεία Λειτουργία.

Κατέληξε ότι η Θεία Λειτουργία δεν είναι μία απλή τελετή, αλλά πρόγευση και προετοιμασία για την ουράνια Θεία Λειτουργία και για αυτό πρέπει να γίνουμε «λειτουργικά όντα».

Επίσης ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας λέγοντας ότι «χαίρομαι γιατί ο νέος Μητροπολίτης σας έχει αυτήν την αντίληψη, ότι κέντρο της Λατρείας είναι η Θεία Λειτουργία και αγαπά να έχει ως κέντρο της ζωής του τη Θεία Λειτουργία. Τον ευχαριστούμε για αυτό που είναι, για αυτά που θέλει να εφαρμόσει στη Μητρόπολή του, αλλά και για την πρόσκληση να έρθω να προεξάρχω της ιεράς αυτής πανηγύρεως».

Ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας ευχαρίστησε τον άγιο Ναυπάκτου τον οποίο χαρακτήρισε «σάρκα από την σάρκα της τοπικής μας Εκκλησίας» για την ανταπόκρισή του στην πρόσκληση να προεξάρχει των ιερών ακολουθιών και να κηρύξει θεολογικότατα τον θείο λόγο. 

Ακολούθησε η πάνδημη λιτάνευση της ιεράς Εικόνος του Αγίου στους δρόμους του Μεσολογγίου και στην κεντρική πλατεία τελέσθηκε δέηση.

Μεταξύ των εκκλησιασθέντων ήταν ο Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Κωνσταντίνος Λύρος, Βουλευτές, Πολιτευτές, Αντιδήμαρχοι, Αντιπεριφερειάρχες, Δημοτικοί και Περιφερειακοί Σύμβουλοι, ο Διοικητής του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων, ο Αστυνομικός Διευθυντής Αιτωλίας, ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αιτωλοακαρνανίας, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μεσολογγίου και η Λιμενάρχης Μεσολογγίου

Δείτε ακολούθως το κήρυγμα του Μητροπολίτου Ναυπάκτου:

Δείτε Φωτογραφίες

Δεν υπάρχουν σχόλια: