e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2022

Διάτρητα τα σύνορα του Αγ. Όρος για χάρη των καταληψιών της Μονής Εσφιγμένου

Ένοπλη έφιππη περιπολία καταληψιών κεντρικού κτηρίου Μονής Εσφιγμένου

Μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς σε κίνδυνο. Υπό απειλή σε επικοινωνιακό επίπεδο, ακόμη και η διεκδίκηση των γλυπτών του Παρθενώνα.

Η Αυτόνομη Μοναστική Πολιτεία του Αγίου Όρους αποτελεί αυτοδιοίκητο τμήμα του Ελληνικού Κράτους, που βρίσκεται στη χερσόνησο του Άθω της Χαλκιδικής. Τα σύνορα και η τάξη εντός Αγίου Όρους προστατεύονται από τις αρχές της ελληνικής πολιτείας δηλαδή την αστυνομία, το λιμενικό, την πυροσβεστική και τις τελωνειακές αρχές. Η είσοδος και η έξοδος από το Άγιο Όρος γίνεται αποκλειστικά δια θαλάσσης. Για να μπει κάποιος στο Άγιο Όρος θα πρέπει να πάρει ειδική άδεια, το λεγόμενο "διαμονητήριο". Για να εξέλθει κάποιος από αυτό, θα πρέπει να περάσει από τελωνειακό έλεγχο, όπου ελέγχονται οι αποσκευές του για τυχόν κλοπές. ΕΚΤΟΣ αν είναι καταληψίας του κεντρικού κτηρίου Μονής Εσφιγμένου ή φίλος τους. Αυτοί θεωρούν τους υπόλοιπους "κορόιδα"!

Οι καταληψίες του κεντρικού κτηρίου της Μονής μας και οι φίλοι τους μπαινοβγαίνουν στο Άγιο Όρος κατά βούληση όλο το 24ωρο χωρίς κανένα απολύτως έλεγχο. Αναλόγως την σημαντικότητα του προσώπου και τις καιρικές συνθήκες κινούνται είτε δια θαλάσσης με ταχύπλοα σκάφη είτε χερσαίως με τζιπ. Κανείς δεν ελέγχει τι βάζουν και τι βγάζουν. Την γκρίζα αυτή ζώνη επιβολής του νόμου εκμεταλλεύονται κάθε είδους κακόβουλα άτομα. Κανείς δεν ξέρει τι όπλα μπορεί να εισάγονται, ποιοι φυγόδικοι εγκληματίες φορούν ράσα και μπαίνουν για να κρυφτούν από τις αρχές, και αρχαία κειμήλια βγαίνουν τυχόν για να πουληθούν σε ιδιωτικές συλλογές, κρυφές δημοπρασίες και ολιγάρχες ή για να δωρηθούν σε οικείους.

Όλη αυτή η λεωφόρος παράνομης και ανεξέλεγκτης διακίνησης προς και από το Άγιο Όρος παραμένει ανοικτή μη τυχόν και διαμαρτυρηθεί η συμμορία 35-40 απατεώνων και μερικών εγκληματιών - που έχουν καταλάβει παρανόμως το κεντρικό κτήριο της Μονής μας - και o συρφετός φιλορωσικών ακροδεξιών κομμάτων και φασιστικών μορφωμάτων!

Οι καταληψίες διαμαρτύρονται διαρκώς εδώ και 20 χρόνια πως δήθεν λιμοκτονούν και βρίσκονται ένα βήμα πριν τον θάνατο. Ο αρχηγός της κατάληψης απειλεί πως αν γίνει κίνηση για λύση της κατάληψης θα πυροδοτήσει εκρηκτικό μηχανισμό, ώστε να πεθάνει όλη η ομάδα των ακολούθων του, να καταστραφεί το αρχαίο μοναστήρι και να χαθούν για πάντα τα ανεκτίμητης αξίας κειμήλια. Οι καταληψίες δημοσιεύουν φωτογραφίες τους σε ένοπλη περιπολία πάνω σε άλογα.

Όλη αυτή η προπαγάνδα συνεπικουρείται από ένα καταιγισμό "δημοσιογραφικών" εκπομπών με σκοπό πάντα το κέρδος αναλόγως την περίπτωση, είτε το κέρδος της θεαματικότητας-ακροαματικότητας, είτε τον απευθείας χρηματισμό από τους καταληψίες, είτε την πολιτική εκμετάλλευση του θέματος.

Πίσω από αυτά τα ψεύδη κρύβεται μια καλοστημένη "μπίζνα" παράνομων εμπορικών δραστηριοτήτων και εκμετάλλευσης του Αγίου Όρους από πολιτικές δυνάμεις προς άγραν ψήφων με παράλληλη συκοφαντική δυσφήμιση της αδελφότητας της Μονής μας, της Ορθόδοξης Εκκλησίας εν γένει και του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Δεν έχουν καμία δουλειά να βρίσκονται στο Άγιο Όρος άτομα που δεν ανήκουν στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Δεν μπορεί ο κάθε τυχάρπαστος απατεώνας να φοράει ένα ράσο και να απειλεί να ανατιναχθεί για να κλέβει ιστορικά μοναστήρια, που αποτελούν πλούτο του έθνους μας και μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Αυτή η χρονίζουσα κατάσταση πέρα από το ότι αδικεί και καταπατά τις θρησκευτικές ελευθερίες των ορθόδοξων χριστιανών, αποτελεί εθνικό κίνδυνο, καθώς δημιουργεί "κεκτημένο" (μιμητισμό) για την δημιουργία επιπρόσθετων αναλόγων καταστάσεων. Οι απατεώνες καταληψίες ωρύονται πως αν φύγουν από το Άγιο Όρος, αυτό θα παραδοθεί σε ανεξέλεγκτη πρόσβαση και θα "αλωθεί", ενώ αυτό συμβαίνει ήδη λόγω της κατάληψης. Δηλαδή για να συνεχίσουν κανονικά τις εμπορικές τους δραστηριότητες, παραμένουν ανοικτά τα παράνομα περάσματα στο Άγιο Όρος, με αποτέλεσμα να μπαινοβγαίνει "κάθε καρυδιάς καρύδι" και να έχει καταργηθεί ουσιαστικά το αυτοδιοίκητό του διαμορφώνοντας μια κατάσταση "μπάτε σκύλοι αλέστε και αλεστικά μην δώσετε".

Η χερσαία παράνομη οδός των καταληψιών ξεκινά από την παραλία της Κομίτσας, νοτίως των Νέων Ρόδων Χαλκιδικής. Εκεί όποιοι θέλουν εισέρχονται από τρύπα στον φράκτη του Αγίου Όρους, όπου μετά από λίγα μέτρα επιβιβάζονται σε τζιπ και πηγαίνουν ως το κεντρικό κτήριο της Μονής. Λίγο πριν φτάσουν, περνούν μπροστά από το αστυνομικό φυλάκιο του αρσανά της Μονής Χιλανδαρίου. Οι καταληψίες σε συνεργασία με προσκεκλημένους δημοσιογράφους επιδεικνύουν προκλητικά δημοσίως σε εκατομμύρια θεατές πως μπορεί κάποιος να μπαινοβγαίνει παρανόμως στο Άγιο Όρος. Την πρώτη φορά που πάει κάποιος δημοσιογράφος στην κατάληψη, τον μεταφέρουν βράδυ με τζιπ για να βγει στην κάμερα μια εικόνα καταδίωξης και ταλαιπωρίας. Όποιοι δημοσιογράφοι και λοιποί θερμοί υποστηρικτές πηγαίνουν στην κατάληψη δεύτερη και τρίτη φορά θεωρούνται VIP και για να μην τους ταλαιπωρήσουν ξανά, τους μεταφέρουν παρανόμως με ταχύπλοο σκάφος.

Αυτή την πληροφορία την εκμεταλλεύονται εγκληματίες που θέλουν να κρυφτούν στο Άγιο Όρος και επίδοξοι αρχαιοκάπηλοι. Δεν υπάρχει καλύτερο μέρος από το να κρυφτεί κανείς από ένα μέρος όπου η αστυνομία δεν έχει κάνει έλεγχο εδώ και μισό αιώνα. Ίσως να μην είναι τυχαίο πως ο Ρώσος κατηγορούμενος για ξέπλυμα μαύρου χρήματος Αλεξάντερ Βίνικ συνελήφθη όντας στην παραλία της Κομίτσας, την ίδια παραλία που χρησιμοποιείται για τις λαθραίες εισόδους.

Άγνωστη, επίσης, παραμένει η μοίρα των κειμηλίων. Οι καταληψίες απαγορεύουν την είσοδο σε επιστήμονες της αρχαιολογικής υπηρεσίας σαν να είναι το κτήριο της Μονής ιδιωτική τους περιουσία δημιουργώντας υπόνοιες για λεηλασία και διαφυγή των κειμηλίων στο εξωτερικό. Αν κάποιος είναι αρμόδιος αρχαιολόγος, δεν μπορεί να επισκεφθεί το κτήριο και να δει τα κειμήλια. Αν, όμως, είναι ακροδεξιός ρωσόφιλος, μπορεί και να τα δεί και να τα πάρει στην  αγκαλιά του για να φωτογραφηθεί. Και αν του πέσει από τα χέρια μια αρχαία εικόνα ή αν αλλοιωθεί κάποιο ύφασμα ή χειρόγραφο από τα ιδρωμένα του χέρια, τότε θα πουν "να 'ναι ευλογημένο, δεν πειράζει"! Η ασχετοσύνη των καταληψιών για τα κειμήλια είναι τέτοια που τα χρονολογούν μισή χιλιετηρίδα πιο μπροστά από την πραγματική τους ηλικία.

Οι δημοσιογράφοι που μπαίνουν λαθραίως στο Άγιο Όρος δικαιολογούνται στις εκπομπές τους, πως το κάνουν διότι δήθεν δεν υπάρχει άλλος τρόπος να επισκεφθούν το ιστορικό κτήριο της Μονής. Αυτό απέχει από την πραγματικότητα, καθώς μπορούν να μπουν κανονικά στο Άγιο Όρος με διαμονητήριο οποιασδήποτε Μονής και κατόπιν να πάνε ως το ιστορικό κτήριο της Μονής Εσφιγμένου. Όμως τους δημοσιογράφους αυτούς τους συμφέρει να μπουν παρανόμως, ώστε να δείξουν το "κατόρθωμά" τους στην τηλεόραση για λόγους θεαματικότητας, και για να παρουσιάσουν μια πλαστή δυσκολία πρόσβασης ώστε να εξυπηρετηθεί το αφήγημα των καταληψιών. Τέλος, παραβιάζεται κάθε έννοια δημοσιογραφικής δεοντολογίας, καθώς παρουσιάζουν "αμάσητη" την προπαγάνδα των καταληψιών στο βωμό του κέρδους χωρίς καμία διασταύρωση των πληροφοριών!

Σε ένα ντοκιμαντέρ ένας καταληψίας καθώς πηδάει τον φράκτη του Αγίου Όρους χαχανίζοντας λέει προς τον δημοσιογράφο "στην Ελλάδα ζούμε" εννοώντας πως δεν υπάρχει άγχος διότι δεν υπάρχει κανένας έλεγχος! Στην Ελλάδα που ο καθένας "είναι ό,τι δηλώσει" κάποιοι φόρεσαν τα ράσα και προσποιούνται τους μοναχούς λεηλατώντας την αγιορείτικη κληρονομιά και κάνοντας μαύρες "μπίζνες" εντός του Αγίου Όρους. Την κατάσταση εκμεταλλεύονται και διάφορες ομάδες "επιβίωσης στην φύση" για να οργανώσουν τις δικές τους φαιδρές εκδρομές παραβίασης των συνόρων του Αγίου Όρους, όπως φαίνεται και στο συνοδευτικό βίντεο.

Αυτή την φαιδρή κατάσταση "μπανανίας" πληροφορήθηκαν μέσω των Ελλήνων και οι Βρετανοί δημοσιογράφοι του BBC, οι οποίοι επίσης κινηματογράφησαν πως μπορεί να μπει κανείς παρανόμως στο Άγιο Όρος. Χλευάζεται η πατρίδα μας διεθνώς καθώς σε αυτά τα ρεπορτάζ το βρετανικό κοινό καταλαβαίνει ότι το κράτος μας δεν μπορεί να διαφυλάξει το Άγιο Όρος, που εκτός από τόπος προσευχής, είναι και ένα ζωντανό μουσείο χιλίων ετών και μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Αυτή η ρήση του καταληψία "στην Ελλάδα ζούμε" που σημαίνει πως νιώθουν άνετα να κάνουν ό,τι θέλουν καθώς δεν τους αγγίζει ο νόμος, μας προβλημάτισε πολύ, όχι μόνο για την περίπτωση της βεβήλωσης του Αγίου Όρους, αλλά και για το μέλλον της χώρας μας. Όταν καταλύεται κάθε έννοια έννομης τάξης και δεν προστατεύεται το δικαίωμα στη περιουσία και το δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας, όταν η χώρα μας μετατρέπεται σε άναρχη ζούγκλα, όπου επικρατεί η οργή και ο τραμπουκισμός, όταν διαλύεται η κοινωνική συνοχή, τότε δημιουργούνται πολύ επικίνδυνες συνθήκες τις οποίες περιμένουν οι εχθροί της πατρίδας μας για να εκμεταλλευτούν! 

Η πολιτεία παρακολουθεί βουβή το εξελισσόμενο δράμα και την κατάφωρη αδικία. Το κράτος δυστυχώς αποδεικνύεται στην πράξη πως δεν λειτουργεί με βάση τον νόμο και τις αρχές του δικαίου, αλλά λειτουργεί ως "κομματικό κράτος". Τα ακροδεξιά κόμματα καπηλεύονται την έννοια του εθνικού συμφέροντος συνεργαζόμενοι με τους καταληψίες που καπηλεύονται την θρησκευτική πίστη. Τα αριστερά κόμματα ελπίζουν σε συνεργασία με την ακροδεξιά για να κάνουν κυβέρνηση συνεργασίας, όπως ήδη έχει γίνει παλαιότερα με τον Πάνο Καμένο, επίσης ΓΟΧ και υποστηρικτή των καταληψιών.

Σε αυτή την πολιτεία, όπου δεν επικρατεί η ισονομία, αλλά ο τραμπουκισμός και οι συνεχείς αντιπαλότητες, είναι σαν να μην τελείωσε ποτέ ο εμφύλιος πόλεμος. Ίσως οι κάτοικοι αυτής της χώρας να μην θέλουν ποτέ να τελειώσει ο εμφύλιος, ίσως να θέλουν συνεχώς να πολώνονται, να εξοργίζονται και να κτυπά ο ένας τον άλλον και να μην αναλάβει ποτέ κανείς τις ευθύνες τους, έως ότου διαλυθεί αυτό το κράτος εντελώς. Οι εχθροί της χώρας τρίβουν τα χέρια τους με το "χαβαλέ" που εκπέμπει η όλη κατάσταση. Το κράτος έχει επενδύσει δισεκατομμύρια σε πολεμικούς εξοπλισμούς και ελάχιστα στην δημιουργία κοινωνικής συνοχής. Η κατάσταση είναι τραγική..."στην Ελλάδα ζούμε"!

Ελπίζουμε οι πρόσφατες δηλώσεις Ελλήνων βουλευτών, όπως "να τελειώσουν επιτέλους τα άβατα στην επιβολή του νόμου", να συντελέσουν ώστε να έρθει σύντομα η "άνοιξη" στο Άγιο Όρος μετά από δεκαετίες καταπίεσης και στέρησης των θρησκευτικών ελευθεριών των αγιορειτών πατέρων!

αρχιμ. Βαρθολομαίος, Ηγούμενος Μονής Εσφιγμένου - Άγιον Όρος


Δεν υπάρχουν σχόλια: