e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022

Ουκρανία: Κυρώσεις σε Επισκόπους και Κληρικούς υπό τον Ονούφριο, συνεργάτες των ρωσικών αρχών κατοχής


Ο Ουκρανός Πρόεδρος Ζελένσκι υπέγραψε διάταγμα επιβολής κυρώσεων σε 7 ακόμη  επισκόπους και κληρικούς του Ονούφριου. Ανάμεσά τους το Νο2 του Ονούφριου, μητροπολίτης Αντώνιος Πακάνιτς, και ο επίσκοπος της Ζαπορίζια, Λουκάς Κοβαλένκο.

Παραθέτουμε αυτολεξεί την ανακοίνωση της Κρατικής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU):

Σύμφωνα με την SBU, 7 ακόμη κληρικοί της UOC (MP) (σ.μ. δηλαδή της "Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου Μόσχας") τέθηκαν υπό τις νέες "εκκλησιαστικές κυρώσεις" του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας

Η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας δημοσίευσε νέο κατάλογο προσώπων στα οποία, κατόπιν προτάσεώς της, επιβλήθηκαν κυρώσεις από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας και εγκρίθηκαν από τον Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στις 11 Δεκεμβρίου 2022.

Συνολικά, μιλάμε για 7 άτομα που είναι εκπρόσωποι της UOC (MP) ή συνδέονται στενά με την οργάνωση αυτή. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τους:

1. Μητροπολίτη Λουχάνσκ και Αλτσέβσκ Παντελεήμονα (Povorozniuk),
2. Μητροπολίτη Ζαπορίζιας και Μελιτόπολης Λουκά (Kovalenko),
3. Αρχιμανδρίτη της Επαρχίας Ζαπορίζια Ιωάννη (Prokopenko),
4. Αρχιμανδρίτη της Επαρχίας Χερσώνας Αλεξέι (Fedorov),
5. Μητροπολίτη Μπορίσπιλ και Μπρόβαρι Αντώνιο (Pakanych),
6. Μητροπολίτη Τσερνιβτσί και Μπουκοβίνας Μελέτιο (Yegorenko),
7. Επίσκοπο Κοστιαντινίβ Παΐσιο (Shinkarev).

Οι ανωτέρω κατηγορούμενοι προέβησαν σε διάφορες αξιόποινες πράξεις, όπως:

- συμφώνησαν να συνεργαστούν με τις αρχές κατοχής,
- προωθούν φιλορωσικές αφηγήσεις,
- δικαιολογούν τη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Τα περιοριστικά μέτρα κατά των προσώπων αυτών θεσπίζονται για περίοδο πέντε ετών και περιλαμβάνουν δέσμευση περιουσιακών στοιχείων, περιορισμό των εμπορικών πράξεων, παρεμπόδιση της απόσυρσης κεφαλαίων από την Ουκρανία κ.λπ. Επιπλέον, όλοι τους στερούνται τα κρατικά βραβεία της Ουκρανίας, καθώς και άλλες μορφές αναγνώρισης.

Στο εξής, τα πρόσωπα αυτά δεν θα μπορούν να αποκτήσουν ιδιοκτησία σε οικόπεδα, να ιδιωτικοποιήσουν κρατική περιουσία και δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.

Η SBU συνεχίζει το ολοκληρωμένο έργο της για την προστασία της ουκρανικής κρατικής υπόστασης και θα συνεχίσει να αποκαλύπτει πρόσωπα που απειλούν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: