e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2022

Το Τάγμα του Αγίου Ανδρέα των Αρχόντων για την «εισβολή» της Ρωσίας στην Ουκρανία

 Ο Διοικητής του Τάγματος των Αρχόντων Δρ. Αντώνιος Λυμπεράκης με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ORDER OF ST. ANDREW

23 Φεβρουαρίου 2022
Επιμέλεια: Θεόδωρος Καλμούκος

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Διοικητής του Τάγματος του Αγίου Ανδρέα των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Δρ. Αντώνιος Λυμπεράκης με επιστολή του στους Άρχοντες και φίλους των αναφορικά με την «εισβολή» της Ρωσίας στην Ουκρανία τους ζητά να προσευχηθούν για την ειρήνη.

Εις τιμήν και μνήμην

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Φιλαδελφείας Μελίτων ομιλεί στο Συνέδριο για τη συμπλήρωση πενήντα ετών από το κλείσιμο της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και τριάντα από τον τελευταίο Σχολάρχης Μητροπολίτη Σταυρουπόλεως Μάξιμο. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΌ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ/ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ

 23 Φεβρουαρίου 2022

Ανάλυση του Θεοδώρου Καλμούκου

Ήταν πράγματι αυτό που εξήγγειλε ο τίτλος του άρθρου, του λόγιου επιφανή ιεράρχη του Φαναρίου, Μητροπολίτη Φιλαδελφείας Μελίτωνος, που δημοσιεύθηκε στον «Ε.Κ.» στις 21 Φεβρουαρίου, «Ενα βιωματικό ανθίβολο για τον τελευταίο Σχολάρχη της Χάλκης Μητροπολίτη Σταυρουπόλεως Μάξιμο». Μία μυροβόλος ανθοδέσμη στη μνήμη ενός ιεράρχη, ο οποίος τίμησε τη Μητέρα Εκκλησία Κωνσταντινουπόλεως, την αδικημένη και μαρτυρική Σχολή της Χάλκης και τη γενέτειρά του, τη Λέσβο.

Εξεδήμησε προς Κύριον η ΑΝΤΩΝΙΑ ΠΑΝ. ΣΤΡΑΒΟΠΟΔΗ, Μεγάλη Ευεργέτιδα Ενορίας Βανάτου (+23.2.2022)


Γράφει ο π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

Η ευγενέστατη και αγαπημένη σε όλους μας Ενορίτισσα ΑΝΤΩΝΙΑ χήρα Παναγιώτη ΣΤΡΑΒΟΠΟΔΗ, σε ηλικία 91 ετών, εξεμέτρησε το ζην και εξεδήμησε προς την Αιωνιότητα, σήμερα, 23 Φεβρουαρίου 2022. Καθ' όλη τη μακρά ζωή της υπήρξε άξια, δυναμική και υποδειγματική αγωνίστρια της ζωής, με καλά παιδιά, εγγόνια και δισέγγονα.

Μακάριοι οι ειρηνοποιοί

Από παιδί άκουγα συχνά κάποιους να λένε «έρχεται πόλεμος, μαζέψτε τρόφιμα!».

Τώρα, που αντικειμενικά ο κόσμος βαδίζει σε επικίνδυνες ατραπούς, ακούω κάποιους παρόμοιας πνευματικής ποιότητας με τους προαναφερομένους να λένε «πρέπει να γίνει πόλεμος για να καθαρίσει η γη από το κακό». Το λένε και γεμίζει το στόμα τους! Το λένε και ευχαριστιούνται με την προσδοκία της σφαγής ανθρώπων!

Ο Μητροπολίτης Βελγίου Αθηναγόρας στην Συροϊακωβιτική Εκκλησία των Βρυξελλών

Την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2022 ο Σεβ. Μητροπολίτης Βελγίου και Έξαρχος Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρας τέλεσε την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό της Αγίας Μαρίνας Βρυξελλών. Στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στην ευαγγελική περικοπή της Κυριακής, αυτήν την του Ασώτου Υιού. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ευχαρίστησε τον Ιερατικώς Προϊστάμενο της Ενορίας, Οικονόμο Γεώργιο Κόκκωνα, για το ποιμαντικό έργο το οποίο επιτελεί στους ενορίτες και με την ευκαιρία του ήδη αρξαμένου Τριωδίου ευχήθηκε «Καλή Τεσσαρακοστή».

Ιδού η καθαίρεση του πρώην κληρικού της Μητροπόλεως Νιγηρίας, Νήφωνα (Mark) Hule - Έκθετος ο ψευτοΈξαρχος της Μόσχας στην Αφρική, μητροπολίτης Λεωνίδας

 Ο Ρώσος υπόδικος ιερέας Γεώργιος Μαξίμωφ κατά το πρόσφατο αντικανονικό "συλλείτουργο" με τον καθαιρεθέντα πρώην αρχιμανδρίτη Νήφωνα (Mark) Hule στη Νιγηρία

Γράφει και παρουσιάζει ο π. ΡΩΜΑΝΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ 

Ο αντικανονικός και υπόδικος Ρώσος ιερέας Γεώργιος Μαξίμωφ, με δημοσίευσή του (εδώ), που αναπαρήχθη και από άλλα μέσα ρωσικής προπαγάνδας (π.χ. εδώ), επιχειρεί με ψευδείς ισχυρισμούς να διασκεδάσει τις δυσμενείς εντυπώσεις που προκλήθηκαν από την αποκάλυψη ότι ο "συντονιστής" της ρωσικής "εξαρχίας" στη Νιγηρία, με τον οποίο συλλειτούργησε ο Μαξίμωφ, είναι ο καθηρημένος από το Συνοδικό Δικαστήριο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας πρώην Αρχιμανδρίτης Νήφων (Mark) Hule.

Τι με ξεκουράζει αληθινά;

«Να μη χάσουμε την ανάπαυση, που βρίσκουμε ζώντας στην αρετή» (Αββάς Δωρόθεος)

Οι άνθρωποι νιώθουμε κουρασμένοι στην ζωή μας. Οι μαθητές που διαβάζουν και ακολουθούν ένα πιεστικό πρόγραμμα, χωρίς πολύ ελεύθερο χρόνο, οι εργαζόμενοι που νιώθουν ότι δουλεύουν για ένα κομμάτι ψωμί και περισσότερο από όσο το ωράριό τους περιλαμβάνει, όσοι έχουν οικογένεια, ιδίως οι γυναίκες που είναι φορτωμένες με διπλά βάρη, και της εργασίας και της διαχείρισης του σπιτιού (μολονότι πολλοί άντρες προσπαθούν να βοηθούν και στο σπίτι), είμαστε φορτωμένοι με  μεγάλα φορτία κόπωσης σωματικά, ενώ η εικονική πραγματικότητα απομυζά τον χρόνο μας, στην πραγματικότητα κουράζοντας και όχι ξεκουράζοντας.

Θεολογικός και Εκκλησιαστικός Ερασιτεχνισμός


Σεβ. Μητροπολίτου Ἐλευθερουπόλεως κ. Χρυσοστόμου

Οἱ λέξεις ἐρασιτέχνης, ἐρασιτεχνισμός δέν ἔχουν καλή ἔννοια, μολονότι ἡ ἐτυμολογική τους ἀνάλυση μᾶς ὁδηγεῖ σέ διαφορετικό, ἀντίθετο συμπέρασμα. Κατ’ ἀρχάς ἡ σύνθετη λέξη ἐρασιτέχνης σημαίνει τόν ἐραστή, ἐκεῖνον τόν ἄνθρωπο πού ἀγαπᾶ πολύ, πού εἶναι ἐραστής τῆς τέχνης. Ἀλλά κατόπιν ξέπεσε στό χειρότερο ἡ ἔννοιά της, ὅπως συνέβη καί μέ ἄλλες λέξεις τῆς γλώσσας μας. Γιά παράδειγμα ἡ λέξη ἀγαθός. Ἀρχικά στό λεξιλόγιό μας δήλωνε τόν ὡραιότερο, τόν ἰδεώδη ἄνθρωπο ἀπό ἠθικῆς ἀπόψεως, ἐνῶ σήμερα στά χείλη μας κατάντησε ἡ λέξη νά ἔχει ἔννοια ὑποτιμητική.

Ο Σουηδίας ομιλητής της Αποστολικής Διακονίας για την Ιεραποστολή στις Βόρειες χώρες

Το απόγευμα του Σαββάτου, 19 Φεβρουαρίου 2022, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σουηδίας κ. Κλεόπας, ευγενώς προσκληθείς, στα πλαίσια της Κατηχητικής της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, ανέπτυξε διαδικτυακώς εισήγηση με θέμα: «Ιεραποστολή στις Βόρειες Χώρες». Συμμετείχε και ο Εφημέριος του Καθεδρικού Ναού Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης, Παν. Αρχιμανδρίτης κ. Βαρθολομαίος Ιατρίδης.

Ο Ονούφριος ποιμένας των “Λαϊκών Δημοκρατιών” Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ;


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου

Ο εν Κιέβω μητροπολίτης της Ρωσικής Εκκλησίας στην Ουκρανία Ονούφριος, μας είπε σήμερα ότι “η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας υποστήριζε και υποστηρίζει σταθερά την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και καλεί τους πιστούς της να προσευχηθούν για ειρήνη στο ουκρανικό κράτος και σε όλο τον κόσμο”.