e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 6 Μαρτίου 2022

Κυριακή Τυρινής 2022 στον Καθεδρικό της Αγίας Σοφίας Λονδίνου

Στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Σοφίας Λονδίνου χοροστάτησε του Όρθρου και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας την Κυριακή της Τυρινής ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Μελιτηνής κ. ΜάξιμοςΣυλλειτούργησαν ο ιερατικώς Προϊστάμενος, Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου κ. Θεωνάς Μπακάλης, ο Ιδιαίτερος Γραμματεύς του Αρχιεπισκόπου, Αρχιμ. κ. Νήφων Τσιμαλής και ο Αρχιερατικός Επίτροπος, Πρωτοπρεσβύτερος κ. Κωνσταντίνος Γαριβαλδινός.

Ο Εσπερινός της Συγχωρήσεως 2022 στη Νάουσα [photos]

Την Κυριακή της Τυρινής, 6 Μαρτίου 2022 το απόγευμα, ο Σεβ. Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων χοροστάτησε στον Εσπερινό της Συγχωρήσεως και κήρυξε τον θείο λόγο στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ναούσης.


Στο τέλος του Εσπερινού, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Παντελεήμων, διάβασε την ειδική συγχωρητική ευχή εν όψει της εισόδου της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και στο τέλος ζήτησε ο ίδιος τη συγχώρηση από το εκκλησίασμα και έδωσε την πατρική του ευχή και συγχώρηση σε όλους, ευχόμενος να εισέλθουμε με χαρά στην Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή και να αγω­νισθούμε ώστε να καθα­ρίσουμε την ψυχή μας διά της νη­στεί­ας και να προσεγγίσουμε τον Θεό διά της προσευχής και των ιε­ρών μυστηρίων της Εκκλησίας μας.

 

Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων: 

Κυριακή Τυρινής 2022 στη Βέροια, με 40ήμερο μνημόσυνο του Άλκη Καμπανού [photos]

Την Κυριακή της Τυρινής, 6 Μαρτίου 2022, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων λειτούργησε και κήρυξε τον θείο λόγο στον Ιερό Ναό του Οσίου Αντωνίου Πολιούχου Βεροίας.

 

Στο τέλος ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Παντελεήμων, τέλεσε το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο του μακαριστού Αλκιβιάδη Καμπανού, ο οποίος έφυγε πρόωρα από τη ζωή, με τόσο σκληρό και άδικο τρόπο, βυθίζοντας τους γο­νείς του, την αδελφή του, τους οικεί­ους του αλλά και όλη την Ελλάδα, σε ανείπωτη θλί­ψη.

 

Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων: 

Αυστραλίας Μακάριος: «Μην συνθηκολογήσετε και μην συμβιβαστείτε με το ψέμα»

Σε κλίμα κατάνυξης τελέστηκε το βράδυ της Κυριακής της Τυρινής, 6 Μαρτίου, στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, στο Marrickville του Σύδνεϋ, ο πρώτος Κατανυκτικός Εσπερινός της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, ο ονομαζόμενος «Εσπερινός της Συγχωρήσεως». Στην Ακολουθία χοροστάτησε ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος, πλαισιούμενος από τους Θεοφ. Επισκόπους Μιλητουπόλεως κ. Ιάκωβο και Μαγνησίας κ. Χριστόδουλο, καθώς και από πολλούς ιερείς του Σύδνεϋ. Στο τέλος αυτής, σύμφωνα με το έθος της Εκκλησίας μας, ο Αρχιεπίσκοπος αντάλλαξε τον ασπασμό της αγάπης και της συγχωρήσεως με τους Επισκόπους, τους ιερείς και τους πιστούς, και ευχήθηκε σε όλους καλή και ευλογημένη Μεγάλη Τεσσαρακοστή.

Ο Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος μιλάει αποκλειστικά στον «Εθνικό Κήρυκα»

06 Μαρτίου 2022
Του Θεοδώρου Καλμούκου

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος, Προκαθήμενος της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, μίλησε αποκλειστικά στον «Εθνικό Κήρυκα» μέσα από τη μανία του πολέμου του Πούτιν και της Ρωσίας ενάντια στη χώρα του την Ουκρανία, για την οποία είναι αποφασισμένος να δώσει και τη ζωή του.

Κυριακή Τυρινής 2022 στη Φανερωμένη Βανάτου


Κυριακή της Τυρινής, 6 Μαρτίου 2022, στον Ναό της Φανερωμένης Βανάτου, ιερουργούντος του Εφημερίου π. Παναγιώτου Καποδίστρια και ψαλλόντων των κ.κ. Σταματίου Ζούλα και Σπυρίδωνος Σαρατσένου παππού και εγγονού. Ο κ. Ζούλας ομίλησε κατάλληλα εν όψει της Μεγάλης και Αγίας Τεσσαρακοστής. 

Κυριακή Τυρινής 2022 στο Kitwe της Ζάμπιας

Κυριακή της Τυρινής, 6 Μαρτίου 2022, στον Ιερό Ναό Αγίου Ανδρέα, στο Kitwe της Ζάμπιας τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ζάμπιας κ. Ιωάννου. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας εψάλη Σαρανταήμερο Μνημόσυνο" του αειμνήστου Δημητρίου (Τάκη) Μιχαλάκη. Ακολούθως έγινε προσευχή υπέρ της ειρήνης στην Ουκρανία.

Κυριακή Τυρινής 2022 στην πόλη Βασιλεία της Ελβετίας

Κατά την δέουσα εκκλησιαστική τάξη, σε κλίμα κατάνυξης και ιεροπρεπούς ευλαβείας, ετελέσθη την Κυριακή της Τυρινής, 6 Μαρτίου 2022, η Θεία Λειτουργία στον περικαλλή και πλήρη πιστών ιερό ναό της του Θεού Σοφίας Βασιλείας, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ελβετίας κ. Μαξίμου.

Αρχιερατικός Α΄ Κατανυκτικός Εσπερινός 2022 στην βομβαρδιζόμενη Βίνιτσα της Ουκρανίας

Το απόγευμα της 6ης Μαρτίου 2022, τελέστηκε Αρχιερατικός Α΄Κατανυκτικός Εσπερινός στον Καθεδρικό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στην βομβαρδιζόμενη πόλη Βίνιτσα της Ουκρανίας, χοροστατούντος του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβ. Μητροπολίτου Βινίτσης και Μπαρ κ. Συμεών. Ακολούθησε η τελετή της αλληλοσυγχωρήσεως. 

Στο τέλος της λειτουργίας ο Πρωθιερέας του Ναού εκφώνησε κήρυγμα για την ανάγκη να συγχωρήσει ο καθείς τον πλησίον του, για να λάβει τη συγχώρεση από τον Θεό και να γιορτάσει με αξιοπρέπεια την εορτή της Ανάστασης του Χριστού, στην οποία οδηγεί ο δρόμος της Σαρακοστής. Ο Μητροπολίτης Συμεών ανέγνωσε στις ειθισμένες ευχές και ζήτησε συγγνώμη από τον κλήρο και τους πιστούς. Ιερείς και πιστοί ζήτησαν επίσης συγγνώμη μεταξύ τους.

Πολιορκημένο Κίεβο: Ο Προκαθήμενος Επιφάνιος στον Εσπερινό της Συγγνώμης 2022 [video-photos]

Απόγευμα Κυριακής της Τυρινής 2022, στο πολιορκημένο Κίεβο και δη στον χρυσότρουλο Ναό του Αγίου Μιχαήλ, ο Α΄ Κατανυκτικός Εσπερινός ή της Συγχωρήσεως, χοροστατούντος του οικείου Προκαθημένου, Μακ. Μητροπολίτου Κιέβου και Πάσης Ουκρανίας κ. Επιφανίου. Στο τέλος αναπέμφθηκε γονυκλινώς ειδική ευχή - προσευχή για την αποτροπή του εκ Ρωσίας κινδύνου.

ΔΕΙΤΕ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

Α΄ Κατανυκτικός Εσπερινός και τελετή Συγγνώμης 2022 στη Ζάκυνθο


Απόψε, 6 Μαρτίου 2022, εν όψει της αρχομένης Μεγάλης Τεσσαρακοστής, στο Καθολικό της Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου πόλεως Ζακύνθου, ως είθισται, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄ χοροστάτησε κατά τον Α΄ Κατανυκτικό Εσπερινό και την τελετή της Συγγνώμης, ομίλησε μ άλιστα σχετικά προς το εκκλησίασμα.
[Φωτογραφίες: Ιωάννης Γιαννόπουλος]

"Προς Εκκλησιασμόν" με τον Αρχιμανδρίτη Συμεών Βενετσάνο [video]


Στην τριακοστή τρίτη εκπομπή της σειράς "Προς Εκκλησιασμόν", που είναι μία παραγωγή της Ενορίας του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Νέου Ψυχικού, προσκεκλημένος ο Αρχιμανδρίτης π. Συμεών Βενετσάνος, Θεολόγος και Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Νεότητος και Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. 

Επιμελείται και παρουσιάζει ο Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος. 
Κάμερα, τεχνική επεξεργασία: Κατερίνα Δ. Λεονάρδου. 

Βρεφοκρατούσες: Φωτο-κολάζ, σχολιαστικά της παράνοιας του Πολέμου στην Ουκρανία


Βρεφοκρατούσες της Ουκρανίας. 
Περαιτέρω σχόλια δεν χρειάζονται! 
Απλώς, θα μπορούσε το ανωτέρω φωτο-κολάζ να τροποποιηθεί ως εξής:

Πατριαρχικός Εσπερινός της Συγγνώμης στο Φανάρι [video-photos]

Το απόγευμα της Κυριακής της Τυρινής, 6.3.2022, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε κατά τον Α´ Κατανυκτικό Εσπερινό, στο τέλος του οποίου οι παριστάμενοι Αρχιερείς,  Σεβ. Ανθηδώνος κ. Νεκτάριος, Επίτροπος του Παναγίου Τάφου στην Πόλη, Μύρων κ. Χρυσόστομος, Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος και ο Θεοφιλ. Αραβισσού κ. Κασσιανός, τα μέλη της Πατριαρχικής Αυλής και άλλοι κληρικοί, αλλά και πλήθος προσκυνητών, υπέβαλαν τα σέβη τους στον Πατριάρχη ζητώντας την συγχώρεσή του, με την ευκαιρία της εισόδου στην Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή.

Φώτο: Νίκος Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ:

11η μέρα πολιορκίας του Κιέβου, ο Κ. Ονισένκο μεταδίδει τα νεότερα [video-photos]

6 Μαρτίου 2022, 11η μέρα πολιορκίας του Κιέβου, ο έγκριτος δημοσιογράφος Κ. Ονισένκο μεταδίδει από το εκεί μυστικό καταφύγιό του: Όμηρος των Ρώσων η Μαριούπολη. Συνομιλία του Προέδρου Ζελένσκι με Ίλον Μασκ. 

Παρακολουθείστε ακολούθως την σχετική μετάδοση:

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας ενθρόνισε τον νέο Μητροπολίτη Κινσάσας στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό

Με λαμπρότητα και κατάνυξη, προεξάρχοντος της Α. Θ. Μ. του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄, τελέσθηκε Πατριαρχική Θεία Λειτουργία συλλειτουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Κατάνγκας κ. Μελετίου, Αξώμης κ. Δανιήλ, Κινσάσας κ. Θεοδοσίου, Κανάνγκας κ. Χαρίτωνος και του Θεοφ. Επισκόπου Κωνσταντιανής κ. Κοσμά, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου της Ελληνικής Κοινότητας Κινσάσα στην Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε το Οικουμενικό Πατριαρχείο

Επίσκεψη στην Έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου πραγματοποίησε σήμερα, Κυριακή της Τυρινής, 6 Μαρτίου 2022, ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως της Ελλάδος Εξοχ. κ. Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας παρέστη στη Θεία Λειτουργία, κατά την οποία χοροστάτησε ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό.

Κυριακή Τυρινής 2022, ο Γέρων Χαλκηδόνος στον Άγιο Γεώργιο Χρυσοκεράμου

Στον Ιερό Ναό Αγ. Γεωργίου Χρυσοκεράμου (Τσεγκέλκιοϊ) χοροστάτησε και προέστη της Θείας Λειτουργίας ο Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ την Κυριακή της Τυρινής. 

Μετά του Σεβασμιωτάτου συλλειτούργησε ο ιερατικώς Προϊστάμενος του Ναού π. Γεννάδιος Μαυράκης. 

Ανεγνώσθη ο Κατηχητήριος Λόγος του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου για τη Μεγάλη Σαρακοστή. 

Κατά το τέλος της Θείας Λειτουργία ο π. Γεννάδιος προσφώνησε τον Σεβασμιώτατο ενώ ο Γέρων Χαλκηδόνος με τη σειρά του μίλησε σχετικά με την Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή και ευχήθηκε σε όλους.

Επιφάνιος Κιέβου προς Ονούφριο: Απαιτήστε από τον Πατριάρχη Μόσχας να πάψουν οι βομβαρδισμοί


Δήλωση του Προκαθήμενου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας

Κατά την διάρκεια της ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας, οι βομβαρδισμοί του επιτιθέμενου στοχεύουν, μαζί με τις ειρηνικές υποδομές και τα κτίρια κατοικιών, τους ναούς. Ακόμη και το μεγαλύτερο πνευματικό ιερό, ο καθεδρικός ναός της Αγίας Σοφίας, εμφανίζεται υπό την απειλή επίθεσης. Από ολόκληρη την Ουκρανία λαμβάνουμε αναφορές για χτυπήματα στις εκκλησίες, ακόμα και εκείνες όπου βρήκαν καταφύγιο οι πρόσφυγες.

Από την αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία έγιναν σχεδόν 4.000 γάμοι και γεννήθηκαν 4.300 παιδιά

Από την αρχή της εισβολής του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία δηλώθηκαν στα ληξιαρχεία της Ουκρανίας περίπου 4.000 γάμοι και επίσης γεννήθηκαν 4.300 παιδιά, σύμφωνα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Ουκρανίας. «Όπως και να θέλει ο εχθρός να μας σπάσει, η ζωή συνεχίζεται. Το καινούριο γεννιέται, κόντρα στον πόλεμο. Από την αρχή του πολέμου με τη Ρωσία, σε διάφορες γωνιές της Ουκρανίας γεννήθηκαν 4.311 μωρά» αναφέρεται στην ανακοίνωση. Πολλά από αυτά τα παιδάκια γεννήθηκαν μέσα σε υπόγεια καταφύγια κατά τη διάρκεια βομβαρδισμών. 

Κυριακή Τυρινής 2022 στην βομβαρδιζόμενη Βίνιτσα της Ουκρανίας

Στις 6 Μαρτίου 2022, Κυριακή της Τυρινής, ο Μητροπολίτης Βινίτσης και Μπαρ κ. Συμεών, μαζί με ιερείς, τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην πόλη Βίνιτσα, που σήμερα βομβαρδίζεται. Κατά τη διάρκεια της θείας Λειτουργίας έγιναν προσευχές για τον ουκρανικό στρατό και όλους τους υπερασπιστές, καθώς και για τη νίκη της Ουκρανίας επί του Ρώσου εισβολέα.

Μετά τη Λειτουργία, ο Μητροπολίτης Συμεών μίλησε στο εκκλησίασμα, τονίζοντας τη σημασία της υποστήριξης εαυτών και αλλήλων κατά την διάρκεια του πολέμου. Τόνισε επίσης τη σημασία της προσευχής, της πνευματικής διόρθωσης και της μετάνοιας τις επόμενες ημέρες της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Πολιορκημένο Κίεβο: Κυριακή Τυρινής 2022 στην Καθέδρα της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας [video-photos]


Πρωί Κυριακής της Τυρινής 2022, στο πολιορκημένο Κίεβο και δη στον χρυσότρουλο Ναό του Αγίου Μιχαήλ, προεστώτος του οικείου Προκαθημένου, Μακ. Μητροπολίτου Κιέβου και Πάσης Ουκρανίας κ. Επιφανίου και Ιεραρχών της εν λόγω επίσημης Εκκλησίας του εμπερίστατου κράτους. Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας αναπέμφθηκαν ειδικές ευχές για την απαλλαγή από τον φόβο του θανάτου, εξαιτίας της ρωσικής εισβολής.

ΔΕΙΤΕ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

Κυριακή Τυρινής 2022 στον ναό του Αγίου Ελευθερίου πόλεως Κερκύρας [video]


Κυριακή της Τυρινής, 6 Μαρτίου 2022, στον Ναό του Αγίου Ελευθερίου πόλεως Κερκύρας, ιερουργούντος του Εφημερίου, Πρωτοπρεσβυτέρου Δημητρίου Κοσκινά. Έψαλε η εξαίρετη Χορωδία του Ναού, υπό την διεύθυνση του Χοράρχου κ. Ιωάννου Καρύδη.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ:

Κυριακή Τυρινής 2022 στην πόλη Pretoria της South Africa [video]


Κυριακή Τυρινής, 6.3.2022, στον ελληνορθόδοξο Καθεδρικό Ναό της Πρετόρια Νοτίου Αφρικής, ιερουργούντος του οικείου Εφημερίου, Αρχιμανδρίτου Μιχαήλ Βισβίνη. Στο τέλος εψάλη η Παράκληση προς την Παναγία.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ:

Κυριακή Τυρινής 2022 στο Φανάρι, με Πατριαρχική Χοροστασία, παρόντος του Αλέξη Τσίπρα [video-photos]


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος χοροστάτησε σήμερα, στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, κατά την Θεία Λειτουργία της Κυριακής της Τυρινής, 6 Μαρτίου 2022, κατά την οποία αναγνώσθηκε ο Κατηχητήριος Λόγος Του, επί τη εισόδω στην Αγία καί Μεγάλη Τεσσαρακοστή. Παρών ήταν ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας με την οικογένειά του.

ΔΕΙΤΕ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ του Yani kayakoparan:

Η έναρξη των Κατηχητικών Σχολείων στην Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας

Με την ευλογία του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου ξεκίνησε το Σάββατο, 5 Μαρτίου (ο αντίστοιχος Σεπτέμβριος του βορείου ημισφαιρίου), στο Σύδνεϋ, το νέο κατηχητικό έτος για τους νέους της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας.

«Προς τα έξω και προς τα μέσα. Προς τον ουρανό!», Κυριακή της Τυρινής

Γράφει ο π. Βασίλειος Αργυριάδης

Τρεις μικρές παράγραφοι είναι η σημερινή ευαγγελική περικοπή. Τρείς μικρές ενότητες, με τρία ξεχωριστά θέματα. Σε μια πρώτη ανάγνωση μοιάζουν ίσως ασύνδετα μεταξύ τους. Στην πραγματικότητα, όχι μόνο ασύνδετα δεν είναι, αλλά εκφράζουν υπαινικτικά, σαν αδρό πανόραμα, τα βασικά σημεία της μίας και ενιαίας πνευματικής πορείας που η Εκκλησία μάς καλεί να βαδίζουμε.