e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 29 Μαρτίου 2022

Ο μικρός Πρίγκιπας και η πολιορκία της αγάπης

Του Μητροπολίτου Αργολίδος Νεκταρίου


Οι εικόνες από την πολιορκία  και την καταστροφή της Μαριούπολης, μόνο φρίκη  μπορούν να προκαλέσουν.

Και δεν είναι μόνο τα κτήρια,  αλλά οι κατεστραμμένες ζωές, ο πόνος και η οδύνη εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που επιτείνουν αυτό το αίσθημα.

Μητροπολίτης Αργολίδος: Όταν η πίστη φύγει από την πόρτα, θα μπει η δεισιδαιμονία από το παράθυρο

Πριν από λίγες μέρες σε πρωινή ενημερωτική εκπομπή είχε κληθεί γνωστή επιστήμων με πλούσιο βιογραφικό. Η δημοσιογράφος έφερε για κέρασμα… κόλλυβα. Η επιστήμων εξανέστη, απείλησε ότι θα φύγει, και πέταξε μακριά το φακελάκι με τα κόλλυβα, επαναλαμβάνοντας συνέχεια ότι είναι προληπτική!
     Δυστυχώς δεν είναι  η μόνη, ούτε αποτελεί εξαίρεση. Διάβαζα ότι σύμφωνα με μία έρευνα στην Ελλάδα το ποσοστό που πιστεύουν στις προλήψεις και δεισιδαιμονίες ξεπερνάει το 50%! Αν προσθέσουμε δε και αυτούς που πιστεύουν στους μάγους, αστρολόγους, καφετζούδες και κάθε είδους τσαρλατάνους, τότε θα εκπλαγούμε. Γιατί συμβαίνουν όλ’ αυτά;

Ο Μητροπολίτης Ντούμπνας Ιωάννης ασκεί δριμεία κριτική στην πολιτική του Πατριαρχείου Μόσχας για την Ουκρανία

Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου

Στην ηλεκτρονική του έκδοση της 28ης Μαρτίου 2022 ο γαλλικός ραδιοφωνικός σταθμός France Inter φιλοξενεί συνέντευξη του Μητροπολίτου Ντούμπνας κ. Ιωάννου, του από Χαριουπόλεως (υπό το Οικουμενικό Πατριαρχείο), προϊσταμένου των ρωσικών ορθοδόξων παροικιών στην Δ. Ευρώπη, με το τίτλο “Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ορθόδοξος Μητροπολίτης στην Γαλλία αντιτίθεται στον Πατριάρχη Μόσχας ».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης σήμερα στη Βαρσοβία σε κοινή προσευχή για την ειρήνη στην Ουκρανία


Σήμερα, 29 Μαρτίου 2022, νωρίς το απόγευμα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Πρόεδρος της Επισκοπικής Διάσκεψης της Πολωνίας, Αρχιεπίσκοπος Stanislaw Gadecki, μαζί με πρόσφυγες από την Ουκρανία, έκαναν κοινή προσευχή στον Θεό της αγάπης, της ζωής και της ειρήνης να xoρηγήσει την ειρήνη στην Ουκρανία και σε όλο τον κόσμο.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης συναντήθηκε με Ουκρανούς πρόσφυγες στην Βαρσοβία


Σήμερα, 29 Μαρτίου 2022, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος επισκέπτεται την Βαρσοβία, μαζί με τον Ρωμαιοκαθολικό Αρχιεπίσκοπο Stanislaw Gondecki επισκέφθηκαν τον Οίκο του Μητροπολιτικού Σεμιναρίου της Βαρσοβίας της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες από την Ουκρανία, γυναίκες και παιδιά, καθώς και οικογένειες.

Εκπαιδευτική επίσκεψη μαθητών του Γυμνασίου Βανάτου στον Ναό της Παναγούλας


Σήμερα το πρωί, Δευτέρα 29 Μαρτίου 2022, επισκέφτηκαν τον Ναό της Παναγούλας Βανάτου, οι μαθητές της Γ΄ τάξης του Γυμνασίου Βανάτου, υπό τον καθηγητή τους, στο μάθημα των Θρησκευτικών, κ. Σταμάτιο Ζούλα, Μάστερ Θεολογίας. 
    Τους μαθητές ανέμενε και καλωσόρισε ο Εφημέριος π. Παναγιώτης Καποδίστριας, ο οποίος επί μιαν ώρα, παρουσίασε στους νεολαίους την θεολογία του Ναού, των ιερών Σκευών και Αμφίων, δείχνοντάς τα εκ του πλησίον στα παιδιά. Έτσι έλαβαν μια ζωντανή εμπειρία των τελουμένων στον Ναό, κυρίως δε πώς τελείται το κεντρικό Μυστήριο, αυτό της Θείας Ευχαριστίας, με σκοπό τη ζωντανή συνάντηση του ανθρώπου με τον Δημιουργό του.

Ολεξάντρ Εφρέμενκο: «Ο κυνισμός του Πατριαρχείου Μόσχας στην Ουκρανία δεν έχει όρια»

Αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανάρτηση του στο Facebook ο ειδικός στα θρησκευτικά ζητήματα Ολεξάντρ Εφρέμενκο.

Φαινόταν ότι σε μια τόσο τραγική στιγμή για τη χώρα μας δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρχει το παραμικρό μέρος ή έστω μια σταγόνα υποκρισίας, αλλά όχι.  Αυτό έχει ριζώσει τόσο πολύ στη φύση ορισμένων «υψηλόβαθμων» μελών του κλήρου που ούτε ο πόλεμος δεν μπορεί να τους απαλλάξει από την υποκρισία, τον κυνισμό και την πονηριά.

Πρωί 35ης ημέρας πολέμου στην Ουκρανία, ο Κώστας Ονισένκο μεταδίδει εν συντομία [video]

Πρωί 29ης Μαρτίου 2022, 35ης μέρας πολέμου στην Ουκρανίας, ο δημοσιογράφος Κώστας Ονισένκο, σε απευθείας μετάδοση σχολιάζει τα νεότερα περί της βάρβαρης εισβολής της αιμοδιψούς Ρωσίας στην όμορφη γη της Ουκρανίας, αναλύοντάς τα, με τον δικό του αυθόρμητο τρόπο. 

Παρακολουθείστε ακολούθως live: 

Τριάντα υποτροφίες σε παιδιά Ουκρανών μεταναστών για τα σχολεία της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας

Σύναξις των Επισκόπων 
της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ
Πραγματοποιείται την 28η και 29η Μαρτίου ε.ε., στο Σύδνεϋ, η 13η Σύναξη των Επισκόπων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, υπό την Προεδρία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου. Μετά τις εργασίες της πρώτης ημέρας, ανακοινώνονται προς τον ευαγή κλήρο και τον φιλόχριστο λαό της πέμπτης Ηπείρου τα εξής:

Οικουμενικός Πατριάρχης: “Ο πόλεμος που διεξάγεται μεταξύ Ορθοδόξων Χριστιανών είναι απολύτως απαράδεκτος”

Φως Φαναρίου

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος επισκέφθηκε χθες, Δευτέρα 28 Μαρτίου 2022, τον νεόδμητο Ναό της του Θεού Σοφίας στη Βαρσοβία, συνοδευόμενος από τον Μακαριώτατο Μητροπολίτη Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ. Σάββα, ο οποίος και προσφώνησε με θερμούς λόγους τον Πατριάρχη.