e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 10 Μαΐου 2022

Ο Μητροπολίτης Γέρων Πριγκηποννήσων συνόδευσε τον Οικουμενικό Πατριάρχη στην Ίμβρο

Η Α. Σεβασμιότης, ο Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Γέρων Πριγκηποννήσων κ. Δημήτριος, κατά το διήμερον μεταξύ 5ης και 7ης τρ. μηνός Μαίου, μετά των εν Χριστώ αδελφών αυτού Σεβ. Συνοδικών Μητροπολιτών Σεβαστείας κ. Σεραφείμ, Μυριοφύτου και Περιστάσεως κ. Ειρηναίου, Μύρων κ. Χρυσοστόμου, Ιταλίας κ. Πολυκάρπου και Σαράντα Εκκλησιών κ. Ανδρέου, προσκλήσει της Α.Θ. Παναγιότητος, του Πατριάρχου, είχαν την ιδιαιτέραν τιμητικήν ευκαιρίαν να τον συνοδεύσουν εις την ιδιαιτέραν πατρίδα Αυτού, την νήσον Ίμβρον, τυχόντες της εξαιρετικής  φιλοξενίας του Ποιμενάρχου αυτής, Σεβ. Μητροπολίτου Ίμβρου και Τενέδου κ. Κυρίλλου.

Με αναστάσιμα αισθήματα τιμήθηκε ο Άι Νικόλας ο Περαστός στα Καρκαναίικα Βανάτου


Πρωί Τρίτης, 10ης Μαΐου 2022, μετά δυο χρόνια επώδυνης Πανδημίας, λειτουργήθηκε ξανά το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου των Καρκαναίων, στα Μετόχια του Βανάτου, μνημονεύοντας το ευλογημένο πέρασμα του ιερού Λειψάνου του κοσμαγάπητου και θαυματουργού Αγίου των Μυρέων, από τα Μύρα της Λυκίας στην πόλη Μπάρι της Ιταλίας, ιστορικό γεγονός, τοποθετούμενο το 1087. 

76η μέρα εισβολής των Ρώσων στην Ουκρανία, ο δημοσιογράφος Κ. Ονισένκο σχολιάζει [video-photos]

10 Μαΐου 2022, δηλαδή 76η μέρα της άναδρης και λυσσαλέας εισβολής των Ρώσων στην Ουκρανία, ο δημοσιογράφος Κώστας Ονισένκο σχολιάζει τα συμβαίνοντα με τον δικό του χαρακτηριστικό κι ευθύτατο τρόπο.

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΜΑΘΕΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Ενθρόνιση Μητροπολίτου Ναυκράτιδος κ. Παντελεήμονος

Την 1Μαΐου 2022 η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ χοροστάτησε στον Ιερό Πατριαρχικό Ναό Αγίου Νικολάου της παραθαλάσσιας συνοικίας Ιβραημίας της Αλεξανδρείας επί τη αναμνήσει της μετακομιδής του ιερού λειψάνου του Αγίου Νικολάου, Αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στη Σαουδική Αραβία

Η Α. Θ. Παναγιότης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, αναχώρησε σήμερα, Τρίτη, 10 Μαΐου 2022, για το Ριάντ, πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, ανταποκρινόμενος στην ευγενική πρόσκληση των διοργανωτών της "Συνάντησης για την Προώθηση Κοινών Αξιών μεταξύ των πιστών των Θρησκειών" (Forum for Promoting Common Values among the Followers of Religions) να απευθύνει ομιλία κατά την έναρξη των εργασιών του διεθνούς συνεδρίου.

Σκόπια: Συνάντηση Πρωθυπουργού - Προκαθήμενου Εκκλησίας για την αναγνώριση από το Οικουμενικό Πατριαρχείο


Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι συναντήθηκε σήμερα στα Σκόπια με τον προκαθήμενο της ορθόδοξης εκκλησίας της χώρας Αρχιεπίσκοπο κ. Στέφανο, στον απόηχο της χθεσινής απόφασης του Οικουμενικού Πατριαρχείου να αναγνωρίσει την εκκλησία της Βόρειας Μακεδονίας με την ονομασία «εκκλησία Οχρίδας» και να την επαναφέρει στην ομαλότητα του ορθόδοξου κόσμου.

Με μαγιάτικο στεφάνι η "Κολόννα" του Άι Νικόλα στη Λουρίδα Μπανάτου για τη γιορτή του Περαστού


Σήμερα στην τοπική Εκκλησία της Ζακύνθου αναθυμούμαστε λατρευτικά την Πάροδο του σεπτού λειψάνου του Αγίου Νικολάου από το νησί μας, κατά την διάρκεια του πλου από τα Μύρα της Λυκίας στο Bari της Ιταλίας. Πρόκειται για ένα αξιομνημόνευτο ιστορικό γεγονός του 1087.
     Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, όπως κάθε χρόνο, κάποιοι τηρητές των πατρικών παραδόσεων (σήμερα η Φ.Π.-Κ. και ο Ι.-Π.Κ.), 
έπλεξαν ευλαβικά το καθιερωμένο μαγιάτικο στεφάνι και στόλισαν με αυτό τον παλαιό σιδερένιο σταυρό τση Κολόννας (ήτοι: προσκυνηταριού) του Αγίου Νικολάου, στη Λουρίδα του Μπανάτου εν Ζακύνθω

ΔΕΙΤΕ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

Ecumenical Patriarchate: The Holy and Sacred Synod discussed extensively the ecclesiastical matter of Skopje

Communiqué

The Holy and Sacred Synod convened today, Monday May 9, 2022, under the chairmanship of His All-Holiness Ecumenical Patriarch Bartholomew, and discussed extensively the ecclesiastical matter of Skopje. Having assessed in its final stage the petition of appeal of that Church to the Mother Church, along with the repeated pleas of the State of North Macedonia, it made the following decisions: