e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 27 Μαΐου 2022

Θυμηδία προκαλεί μόνο η προπαγάνδα του Βορρά


Γράφει ο π. ΡΩΜΑΝΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ

Σχόλιο στη σημερινή απόφαση της Κληρικολαϊκής συνέλευσης της εν Ουκρανία εκκλησιαστικής παρουσίας του Πατριαρχείου Μόσχας

Ήταν αναμενόμενο. Η προπαγάνδα σε ΟΛΟ της το μεγαλείο. Φάνηκε αμέσως από την αντίδραση στο Σκοπιανό περί Αυτοκεφαλίας, και γενικότερα της αντιμετώπισής του, το τί αποφάσεις θα υπήρχαν σήμερα.

Ομιλία Οικουμενικού Πατριάρχου κατά την Δοξολογία στο Πρωτάτο (27.5.2022)

Αντιφώνησις της Α. Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου κατά την Δοξολογίαν εν τώ Ιερώ Ναώ του Πρωτάτου (27 Μαΐου 2022)

Ὁσιώτατοι, ἅγιε Πρωτεπιστάτα, ἅγιοι Καθηγούμενοι καὶ Ἀντιπρόσωποι τῶν εἴκοσι καθ᾽ ἡμᾶς Ἱερῶν Μονῶν τοῦ Ἁγιωνύμου τούτου Ὄρους,

Ἐξοχώτατε Πολιτικὲ Διοικητά, Ἄρχων κύριε Μαρτῖνε, 

Ἀδελφοὶ καὶ τέκνα ἡμῶν περιπόθητα ἐν Κυρίῳ, 

Η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία διακήρυξε την "πλήρη ανεξαρτησία" της από το Πατριαρχείο της Μόσχας

Η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία που υπαγόταν στο Πατριαρχείο της Μόσχας, ανακοίνωσε σήμερα ότι διακόπτει τη σχέση της με τη Ρωσία, λόγω της εισβολής στην Ουκρανία και διακήρυξε την «πλήρη ανεξαρτησία της» από τις ρωσικές πνευματικές αρχές.

Ομιλία Οικουμενικού Πατριάρχου στον Δήμο Νέας Προποντίδος (27.5.2022) [+photos]

Ἱερώτατοι Ἀδελφοὶ Ἀρχιερεῖς,

Ἐντιμότατε κ. Δήμαρχε Νέας Προποντίδος,

Ἔντιμα μέλη τοῦ Δημοτικοῦ Συμβουλίου,

Ἀξιότιμε κ. Πρόεδρε καὶ ἀξιότιμα Μέλη τοῦ Κοινοτικοῦ Συμβουλίου Νέας Τρίγλιας,

Τέκνα ἐν Κυρίῳ ἀγαπητά, Χριστὸς ἀνέστη!.

Κατὰ τὴν διάρκειαν τῆς ἐλέῳ Θεοῦ ὑπερτριακονταετοῦς ταπεινῆς Πατριαρχίας μας, πολλῶν καὶ ἐξαιρέτων τιμῶν ἐγενόμεθα ἀποδέκται ἀπὸ μέρους πολλῶν Πόλεων ἀνὰ τὸν κόσμον. Καὶ βεβαίως ὅλας αὐτὰς πάντοτε τὰς ἐπιγράφομεν εἰς τὸν ἱερὸν θεσμὸν τὸν ὁποῖον ἐκπροσωπεῖ ὁ Πατριάρχης, δηλ. εἰς τὴν σεβασμίαν Μητέρα Ἐκκλησίαν τῆς Κωνσταντινουπόλεως, τὸν ἅγιον Ἀποστολικὸν καὶ Οἰκουμενικὸν Θρόνον. Αἱ πρὸς τὸν Πατριάρχην τιμαὶ εἰς τὸ μαρτυρικὸν Σεπτὸν Κέντρον ἀνήκουν! Εἴμεθα ὅ,τι εἴμεθα, διότι ὑπάρχει τὸ Φανάρι! Ἡ εὐσεβὴς πηγὴ τοῦ Γένους, ὁ ἄσβεστος φάρος τῆς Ὀρθοδοξίας, ἡ ζῶσα ἱστορία τῆς θρησκευτικῆς καὶ ἐθνικῆς ἡμῶν Παραδόσεως, τὰ σεβάσματα καὶ ἁγιάσματα τῆς Πίστεως καὶ τῆς Ρωμηοσύνης, τὰ χαριτόβρυτα Λείψανα τῶν Πατέρων μας, τῶν Μαρτύρων μας, τῶν Ὁσίων μας, καὶ ἡ Διδασκαλία τῶν Ἁγίων Οἰκουμενικῶν Συνόδων, ὅλα αὐτὰ μαζί! Καἰ ὁ ἑκάστοτε Πατριάρχης εἶναι ὁ φορεὺς καὶ ἐκφραστὴς πάντων τούτων καὶ ὁ Κυρηναῖος τῆς Ἐσταυρωμένης Ἐκκλησίας!

Η άφιξη του Οικουμενικού Πατριάρχου στον Άθωνα [video]

Παρασκευή, 27 Μαΐου 2022. Στο Άγιον Όρος έφθασε σήμερα το απόγευμα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, σύμφωνα με το πρόγραμμα της πολυήμερης περιοδείας του στη βόρεια Ελλάδα. Αφίχθη στις Καρυές, πρωτεύουσα του Αγίου Όρους, όπου ακολούθως έγινε επίσημη υποδοχή και Δοξολογία.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας αφίχθη στην Τανζανία για επίσκεψη στην Επισκοπή Αρούσας

Στην πόλη Αρούσα της Ηνωμένης Δημοκρατίας της Τανζανίας, στην Ανατολική Αφρική, αφίχθη σήμερα Παρασκευή ο Μακ. Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρος Β΄, συνοδευόμενος από τον Σεβ. Μητροπολίτη Αξώμης κ. Δανιήλ, πραγματοποιώντας ποιμαντική επίσκεψη στην Ιερά Επισκοπή Αρούσας και Κεντρικής Τανζανίας.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισκέφτηκε στη Νέα Τένεδο και στη Νέα Τρίγλια [video]

Σήμερα, Παρασκευή 27 Μαΐου 2022, περί το μεσημέρι, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος επισκέφθηκε τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Νέας Τενέδου, όπου τον προσφώνησε καταλλήλως ο Σεβ. Μητροπολίτης Κασσανδρείας κ. Νικόδημος. Εντός του ναού φυλάσσονται ιστορικά κειμήλια της Τενέδου.

Καλαφάτης σε Οικουμενικό Πατριάρχη: "Στις δύσκολες μέρες που περνά η γειτονιά μας χρειαζόμαστε τη φωνή σας"

Τον υφυπουργό Μακεδονίας και Θράκης, Σταύρο Καλαφάτη, επισκέφθηκε στο Διοικητήριο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και συζήτησαν για τις πρόσφατες εξελίξεις σε πολύ σημαντικά εκκλησιαστικά και κοινωνικά ζητήματα, όπου πρωτοστατεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης.

Διάφορες επίσημες συναντήσεις Βαρθολομαίου στη Θεσσαλονίκη (27.5.2022)Ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος δέχθηκε το πρωί της Παρασκευής, 27 Μαΐου 2022, στο κατάλυμα του, τον Γενικό Πρόξενο της Τουρκίας στην Θεσσαλονίκη Εντιμ. κ. Efe Ceylan.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας για τον ενωτικό και αποστολικό χαρακτήρα της Εκκλησίας

Την Πέμπτη, 26 Μαΐου 2022, ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος συμμετείχε ως κεντρικός ομιλητής στο 3ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με τίτλο «Συγχρονικές και Διαχρονικές Όψεις της Ελληνικής Διασποράς», το οποίο συνδιοργανώνεται κατά το τρέχον τριήμερο (26-28 Μαΐου) από το αυστραλιανό Πανεπιστήμιο Charles Darwin και τα ελληνικά Πανεπιστήμια Αιγαίου και Μακεδονίας. Το θέμα που ανέπτυξε ο Σεβασμιώτατος αμέσως μετά την επίσημη έναρξη του Συνεδρίου, ήταν: «Η Ορθόδοξη Εκκλησία και η αποστολή της στον κόσμο».

Μήνυμα Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας για την Εβδομάδα Εθνικής Συμφιλίωσης 2022

Στα γεγονότα – ορόσημα, καθώς και στις μικρότερες αλλά εξίσου γενναίες προσπάθειες που συνέθεσαν την ευλογημένη πορεία προς τη συμφιλίωση της ευρύτερης Αυστραλιανής κοινότητας με τους Αβορίγινες και τους κατοίκους των Νήσων Torres Strait, αναφέρεται ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος, σε μήνυμά του επί τη ενάρξει της Εβδομάδας Εθνικής Συμφιλίωσης 2022 (27 Μαΐου-3 Ιουνίου). 


«Στο διάβα των τελευταίων δεκαετιών, αμέτρητοι συμπολίτες μας, από όλες τις εθνοτικές και πολιτισμικές καταβολές, συμπεριλαμβανομένων των μελών της Ελληνικής Ομογένειας, αγωνίστηκαν για την εξάλειψη των ανισοτήτων και των διαχωριστικών γραμμών, για την καλλιέργεια ενός πνεύματος αλληλοσεβασμού και δικαιοσύνης», παρατηρεί εισαγωγικά ο Σεβασμιώτατος. Κάνει δε ειδική μνεία σε όσους τόλμησαν να δώσουν προσωπικούς αγώνες για τη συμφιλίωση μέσα στο στενό κοινωνικό περιβάλλον τους, ενώ προτρέπει όλους να συνεχίσουν να αγωνίζονται με περισσότερη αποφασιστικότητα, χωρίς οπισθοχώρηση, συμβιβασμό ή εφησυχασμό.


Επισυνάπτεται ολόκληρο το Μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας για τη φετινή Εβδομάδα Εθνικής Συμφιλίωσης:  

Η «λευκή σημαία» του Ιλαρίωνα είναι κατακόκκινη από το αίμα Ουκρανών, θυμάτων της θηριωδίας που «ευλογεί» η Εκκλησία της Ρωσίας

Του Αρχιμανδρίτου Ρωμανού Αναστασιάδη

Πολλοί εξεπλάγησαν από την ξαφνική αλλαγή πλεύσης, τουλάχιστον ως προς την επίσημη ρητορική, του μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα Αλφέγιεφ, επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων της Εκκλησίας της Ρωσίας.

Προπαγάνδα για αιματηρή προβοκάτσια στο Άγιο Όρος κατά την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη

Το τελευταίο διάστημα πήραν διαστάσεις στον τύπο φήμες πως επίκειται δήθεν μαζική δίωξη μοναχών ρωσικής καταγωγής από το Άγιο Όρος.

Μια από τις πρώτες πηγές δημιουργίας αυτών των φημών εντοπίζεται σε βίντεο του Διονύση Μακρή (εφημερίδα "Στύλος Ορθοδοξίας"), που αναρτήθηκε πριν από περίπου 15 μέρες. Το θέμα της αναγκαίας και δίκαιης εκκένωσης κτηρίων της Μονής Εσφιγμένου από εξωεκκλησιακά άτομα συνδέεται με το ψευδές και άδικο σενάριο μαζικής απέλασης κανονικών αγιορειτών μοναχών ρωσικής καταγωγής.

Ευχαριστίες από τον Πατριάρχη, τον Πρόεδρο και τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας προς τον ηγούμενο της Μονής Εσφιγμένου

Την Τρίτη 24.5.2022 ο καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου αρχ. Βαρθολομαίος είχε συναντήσεις με τον πρόεδρο της Βουλγαρικής Δημοκρατίας κ. Ρούμεν Ράντεφ και τον πρωθυπουργό της χώρας κ. Κίριλ Πέτκοφ.

Μετά την πανηγυρική Θεία Λειτουργία, που έγινε Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Κυριακής Σόφιας, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη σε αυτόν από τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας για να προσκυνήσει τα ιερά λείψανα των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου.