e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 2 Ιουνίου 2022

Η εορτή της Αναλήψεως του Κυρίου 2022 στη Φανερωμένη Βανάτου


Πρωί Πέμπτης, 2ας Ιουνίου 2022, στον Ναό της Φανερωμένης εν Βανάτω Ζακύνθου, τιμώντας την εορτή της Θείας Αναλήψεως, συλλειτουργούντων του π. Παναγιώτου Καποδίστρια και π. Ιωάννου Ρένεση, ψαλλόντων δε των κ.κ. Διονυσίου Ρένεση και Σπυρίδωνος Σαρατσένου. Στο τέλος έγινε και Αρτοκλασία.

Ξεκίνησε τις εργασίες του στη Χάλκη το συνέδριο “Eco ευ-ζην: Περιβάλλον, Ζώα, Ηθική”

Ξεκίνησε σήμερα, Πέμπτη 2 Ιουνίου 2022, στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης το διεθνές επιστημονικό συνέδριο «Eco ευ-ζην: Περιβάλλον, Ζώα, Ηθική», το οποίο στοχεύει να αναδείξει τους ηθικούς κανόνες που διέπουν την τριμερή σχέση περιβάλλοντος- ζώων-ανθρώπου, υπό το πρίσμα της οικολογίας, της φιλοσοφίας και της θεολογίας, καθώς επίσης και τη στάση που οφείλουν να επιδεικνύουν οι άνθρωποι απέναντι στα ζώα και στα οικοσυστήματά τους. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ 1ης ΗΜΕΡΑΣ: 

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών στα εγκαίνια του Μουσείου της Ενορίας Αγ. Στεφάνου Αττικής


2.6.2022. Ρεπορτάζ: Μάκης Αδαμόπουλος | Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης


Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου πραγματοποιήθηκαν σήμερα το απόγευμα τα εγκαίνια του Μουσείου της Ενορίας Αγίου Στεφάνου Αττικής. Την ακολουθία του αγιασμού των εγκαινίων τέλεσε ο Μητροπολίτης Λαοδικείας κ. Θεοδώρητος, Διευθυντής του Γραφείου Εκπροσωπήσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα, ενώ παρέστησαν οι Μητροπολίτες Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, Νιγηρίας κ. Αλέξανδρος από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και ο οικείος Μητροπολίτης Κη­φι­σί­ας, Αμα­ρου­σί­ου, Ω­ρω­πού και Μα­ρα­θώ­νος κ. Κύ­ριλ­λος, ο Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους κ. Αθανάσιος Μαρτίνος, υπουργοί. εκπρόσωπος της Περιφέρειας, ο Δήμαρχος Διονύσου, κλήρος και λαός.

Η Εξόδιος Ακολουθία του μακαριστού π. Αδαμάντιου Αυγουστίδη


1.6.2022. Ρεπορτάζ: Μάκης Αδαμόπουλος | Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης


Στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αθηνών «Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ» εψάλη σήμερα το μεσημέρι, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, η εξόδιος Ακολουθία του μακαριστού Πρωτοπρεσβυτέρου Αδαμάντιου Αυγουστίδη, Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της Ι.Α.Α. και Διευθυντή του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμόρφωσης.

Εορτή Αναλήψεως Κυρίου στην Καθέδρα της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας, με Χειροτονία Επισκόπου [video-photos]

Την εορτή της Αναλήψεως, 2 Ιουνίου 2022, ο Μακ. Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Μιχαήλ των Χρυσών Τρούλων, κατά την οποία ο Αρχιμανδρίτης Αντώνιος (Firley) χειροτονήθηκε Επίσκοπος Boryspil.

Συλλειτούργησαν ο Μητροπολίτης Vinnytsia και Bar Συμεών, ο Μητροπολίτης Συμφερουπόλεως και Κριμαίας Κλήμης, ο Μητροπολίτης Pereyaslav και Vyshneve Αλέξανδρος, ο Αρχιεπίσκοπος Chernihiv και Nizhyn Ευστράτιος, ο Αρχιεπίσκοπος Volodymyr και ο Επίσκοπος Zhytomyr και Polyamys, ο Αρχιεπίσκοπος Kamianets-Podilskyi Παύλος, ο Επίσκοπος Bohorodchany Θεόγνωστος, Αδελφοί της Μονής και οι προσκεκλημένοι κληρικοί.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΠΛΟΥΣΙΑ ΦΩΤΟΘΗΚΗ:

Συλλυπητήρια Αλεξανδρινού Προκαθημένου προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη για την εκδημία του Μητροπολίτου Σασίμων

Ευρισκόμενος σε ιεραποστολική οδοιπορία στην Τανζανία η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ πληροφορήθηκε μετά λύπης την προς Κύριον εκδημίαν του μακαριστού Μητροπολίτου Σασίμων κυρού Γενναδίου. Από την Αρούσα απέστειλε προς την ΑΘΠ τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο την παρακάτω Συλλυπητήριο Επιστολή: 

99η μέρα εισβολής των Ρώσων στην Ουκρανία, ο δημοσιογράφος Κ. Ονισένκο σχολιάζει [video-photos]

2 Ιουνίου 2022, δηλαδή 99η μέρα της άναδρης και λυσσαλέας εισβολής των Ρώσων στην Ουκρανία, ο δημοσιογράφος Κώστας Ονισένκο σχολιάζει τα συμβαίνοντα με τον δικό του χαρακτηριστικό κι ευθύτατο τρόπο.

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΜΑΘΕΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Η Ορθοδοξία στην Τανζανία αυξάνει και καρποφορεί

Την Πέμπτη 2α Ιουνίου ε.ε., έκτη ημέρα της Ποιμαντικής επίσκεψης στην Ιερά Επισκοπή Αρούσας και Κεντρικής Τανζανίας, η Α.Θ. Μακαριότης ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ χοροστάτησε στον Όρθρο και την Θεία Λειτουργία της Δεσποτικής εορτής της Αναλήψεως του Σωτήρος στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αρούσας.

Ανακοινωθέν Φαναρίου για την εκδημία του Μητροπολίτου Σασίμων Γενναδίου

Ἀνακοινοῦται μετά τῆς κατ᾿ ἄνθρωπον θλίψεως ἡ πρός κύριον ἐκδημία τοῦ ἀειμνήστου Μητροπολίτου Σασίμων κυροῦ Γενναδίου. Ἐπί τῷ ἀκούσματι τῆς δυσαγγέλου ταύτης εἰδήσεως, συνῆλθον, ὑπό τήν προεδρείαν τῆς Α. Θ. Παναγιότητος, τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, εἰς ἔκτακτον Σύσκεψιν, οἱ ἐν τῇ Πόλει ἐνδημοῦντες Σεβ. ἅγιοι Ἀρχιερεῖς, τήν Πέμπτην, 2αν Ἰουνίου 2022.

Η εκ δεξιών Καθέδρα

Του π. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΜΠΟΚΟΥ 

Με την ενσάρκωσή του ο Θεός «επί της γης ώφθη και τοις ανθρώποις συνανεστράφη». Θέλησε να έλθει αυτοπροσώπως ανάμεσά μας, να μας δώσει τη δυνατότητα να τον γνωρίσουμε από κοντά, μάλλον να (ανα)γνωριστούμε από αυτόν πάλι ως γνήσια τέκνα του («γνόντες τον Θεόν, μάλλον δε γνωσθέντες υπ’ αυτού»), «ίνα την υιοθεσίαν απολάβωμεν». Αφότου γνωρίσαμε τον Χριστό, δεν είμαστε πλέον δούλοι, αλλά υιοί του Θεού. Γι’ αυτό η Χάρη του Αγίου Πνεύματος παρακινεί την καρδιά μας να αναζητεί τον Θεό και να τον φωνάζει «αββά», πατέρα. Όντας όμως γνήσιοι υιοί του Θεού, γινόμαστε και κληρονόμοι του (Γαλ. 4, 1-8· Ρωμ. 8, 14-17). 

Πατριαρχικό Τρισάγιο για τον κοιμηθέντα Μητροπολίτη Σασίμων Γεννάδιο

Πέμπτη της Θείας Αναλήψεως, 2α Ιουνίου 2022, στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης έψαλε Τριάγιο υπέρ αναπαύθσεως της ψυχής του άρτι κοιμηθέντος Μητροπολίτου Σασίμων Γενναδίου.

Φωτογραφίες: Yani Kayakoparan