e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2022

Οικουμενικός Πατριάρχης προς Αχρίδος Στέφανο: «Αι λύσεις απαιτούν θυσίας και γενναιότητα»


“Από σήμερον, καθ’ ην λαμβάνετε θέσιν και λειτουργήματα εις το πανίερον Σώμα της Εκκλησίας, ελπίζομεν ότι θα αναδειχθήτε αντάξιοι της προς υμάς ευνοίας της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας”, υπογράμμισε ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, απευθυνόμενος προς τον παριστάμενο Σεβ. Αρχιεπίσκοπο Αχρίδος κ. Στέφανο, στην ομιλία του μετά τον Μ. Εσπερινό για την εορτή των Αγίων Αποστόλων Βαρθολομαίου και Βαρνάβα, κατά τον οποίο χοροστάτησε την Πέμπτη, 9 Ιουνίου 2022. Ο Μ. Εσπερινός τελέστηκε στην Ι.Μονή Ζωοδόχου Πηγής Βαλουκλή, συμπροσευχομένων πλήθους Ιεραρχών και κληρικών του Οικουμενικού Θρόνου, του Πανιερ. Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασιλείου, ως εκπροσώπου της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Κύπρου, Ιεραρχών της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Ελλάδος, αλλά και Ιεραρχών, κληρικών και Μοναχών της υπό τον Αρχιεπίσκοπο Αχρίδος Εκκλησίας, και Αρχόντων Οφφικιαλίων της Μ.τ.Χ.Ε., με επί κεφαλής τον Γενικό Γραμματέα τους Άρχοντα Διδάσκαλο του Γένους Εντιμολ. κ. Κωνσταντίνο Δεληκωσταντή.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος Στέφανος στον Εσπερινό των Ονομαστηρίων του Οικουμενικού Πατριάρχου [video-photos]

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, σήμερα το απόγευμα, Πέμπτη 9 Ιουνίου 2022, χοροστάτησε στην Ακολουθία του Εσπερινού, στην Πατριαρχική Μονή Ζωοδόχου Πηγής Βαλουκλή, επί τη μνήμη του Αγίου Αποστόλου Βαρθολομαίου (11 Ιουνίου), ημέρα κατά την οποία άγει τα ονομαστήριά Του.

Η ΔΙΣ της Εκκλησίας της Ελλάδος για την αποκατάσταση της "εκκλησιαστικής οντότητος της γείτονος Χώρας με πρωτεύουσα τα Σκόπια"

Συνήλθε επί διήμερο, την Τρίτη 8 και την Τετάρτη 9 Ιουνίου 2022, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 165ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου. 

ΓΡΑΜΜΕΝΗ ΠΡΟΣΩΠΟΓΡΑΦΙΑ

 εἰς τόν Πατριάρχη μας Βαρθολομαῖο Α΄ πού ἄγει τά ὀνομαστήριά του

Ὑπό

Μητροπολίτου πρ. Χαλκηδόνος Ἀθανασίου

Ὁ διαπρεπής ἀείμνηστος καθηγητής Ρυθμολογίας καί Μορφολογίας εἰς τό Ε.Μ.Π. Π. Μιχελῆς, εἰς τό λίαν σημαντικό ἔργο του "Αἰσθητική θεώρηση τῆς Βυζαντινῆς Τέχνης", διακρίνει τίς ἀκόλουθες αἰσθητικές κατηγορίες: Τό Ὡραῖο καί τό Ὑψηλό, τό Τραγικό καί τό Κωμικό, τή Χάρη καί τό Ἄσχημο.

Γιά τήν κατηγορία λοιπόν τῆς Χάριτος γράφει:

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα αναγορευθεί Επίτιμος Καθηγητής του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (17.6.2022)

Ο Πρόεδρος και τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, κατόπιν σχετικής εισήγησης της Σχολής Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας, αποφάσισαν ομοφώνως και ενθέρμως όπως απονείμουν τον τίτλο του Επίτιμου Καθηγητή του ΕΑΠ στον τομέα της Διαχείρισης του Περιβάλλοντος στον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής συντηρεί μοναδικό εμβληματικό κειμήλιο του Οικουμενικού Πατριαρχείου


Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Αικ. Λασκαρίδη, με Επιστημονική Υπεύθυνη την Επίκουρη Καθηγήτρια Στεφανία Χλουβεράκη του Τμήματος Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού και την ομάδα έργου, συντηρεί την εμβληματική ψηφιδωτή εικόνα της Παναγίας της Παμμακαρίστου. Έργο μοναδικό, με εξέχουσα θρησκευτική, καλλιτεχνική και ιστορική αξία που αποτυπώνει την ιστορία του Βυζαντίου από τα μέσα του 12ου αιώνα.

Ζάκυνθος, Μεγάλη Παρασκευή 1975: Κατανυκτικές στιγμές από την Λιτανεία του Εσταυρωμένου


Σήμερα παρουσιάζουμε τρεις αναδρομικές φωτοστιγμές από την Μεγάλη Παρασκευή του 1975
        Εκείνη τη χρονιά, μετά την έκπτωση του Μητροπολίτου Ζακύνθου Αποστόλου (μετέπειτα Πολυανής και Κιλικισίου), ο μητροπολιτικός θρόνος της Ζακύνθου εχήρευε. Έτσι, κατά την κορυφαία στιγμή της λιτανεύσεως του Εσταυρωμένου στην πόλη της Ζακύνθου, προεστός της Τελετής ορίσθηκε, με άδεια του τότε Αρχιεπισκόπου Αθηνών Σεραφείμ, ο εκ Ζακύνθου ορμώμενος Επίσκοπος Βαβυλώνος Πέτρος (ο Γιακουμέλος), μετέπειτα Μητροπολίτης Αξώμης (και εσχάτως Καισαρείας) του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. 
        Χάριν των φιλιστόρων και φιλοζακυνθίων αναγνωστών μας δημοσιεύουμε τις δυσεύρετες αυτές φωτο-αποτυπώσεις!

Παρασκευή Ψυχών, 10.6.2022, ώρα 7 μ.μ., μνημόνευση Κεκοιμημένων στο Βανάτο, ενόψει Πεντηκοστής

Ανακοινώνεται ότι η μνημόνευση των Ψυχών των προσφιλών Ενοριτών μας και πάντων των απ' αιώνος Κεκοιμημένων Μπανατιωτών και μη, θα γίνει την ερχόμενη Παρασκευή (κοινώς: Ψυχοπαράσκευο), 10 Ιουνίου 2022, στον Ναό της Παναγούλας Βανάτου, στις 7 μ.μ. ακριβώς.

Άγγελμα εορτασμού Ονομαστηρίων Οικουμενικού Πατριάρχου

Ο εορτασμός των ονομαστηρίων του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, επί τη μνήμη των Αγίων Αποστόλων Βαρθολομαίου και Βαρνάβα (11 Ιουνίου 2022), μετατίθεται φέτος κατά μία ημέρα, λόγω του Ψυχοσάββατου.