e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2022

Ομιλία Οικουμενικού Πατριάρχου κατά την αναγόρευσή του σε Επίτιμο Δημότη Δήμου Θάσου (3.9.2022)

Μακαριώτατε Ἀρχιεπίσκοπε Ἀθηνῶν καί πάσηςἙλλάδος κύριε Ἱερώνυμε,

Μακαριώτατε Μητροπολῖτα Κιέβου καί πάσης Οὐκρανίας κύριε Ἐπιφάνιε,

Ἱερώτατε Μητροπολῖτα Φιλίππων, Νεαπόλεως καί Θάσου, ποιμενάρχα τῆς θεοσώστου ταύτης Μητροπόλεως κύριε Στέφανε,

Ἱερώτατοι καί Θεοφιλέστατοι ἀδελφοί Ἀρχιερεῖς,

Ἐντιμότατε Δήμαρχε Θάσου κύριε Ἐλευθέριε Κυριακίδη,

Ἐντιμότατοι μέλη τοῦ Δημοτικοῦ Συμβουλίου,

Ἐντιμότατοι Ἀρχοντες τοῦ τόπου,

Τέκνα ἡμῶν ἐν Κυρίῳ ἀγαπητά,

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης θεμελίωσε Κατασκηνώσεις της Μητροπόλεως Φιλίππων στη Θάσο [video]

Σήμερα, Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2022, το απόγευμα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος τέλεσε τον Αγιασμό και κατέθεσε τον θεμέλιο λίθο του διοικητηρίου νέων Κατασκηνώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, στη Σκάλα Ραχωνίου Θάσου, παρόντων και των Προκαθημένων της Εκκλησίας της Ελλάδος, Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου, και της Εκκλησίας της Ουκρανίας, Μητροπολίτου Κιέβου κ. Επιφανίου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Ομιλία Οικουμενικού Πατριάρχου κατά την Δοξολογία στον Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Θάσου (3.9.2022)

Μακαριώτατε Ἀρχιεπίσκοπε Ἀθηνῶν καὶ πάσης Ἑλλάδος κύριε Ἱερώνυμε,

Μακαριώτατε Μητροπολῖτα Κιέβου καὶ πάσης Οὐκρανίας κύριε Ἐπιφάνιε,

Ἱερώτατε ποιμενάρχα τῆς θεοσώστου ταύτης Μητροπόλεως κύριε Στέφανε, καὶ λοιποὶ ἀδελφοὶ Ἱεράρχαι,

Ο Άγιος Μάμας, προστάτης των υιοθετημένων παιδιών, εορτάστηκε στο Κάστρο Κυλλήνης Ηλείας

Τον Άγιο Μάμα τον προστάτη των υιοθετημένων παιδιών, αφού έμεινε ορφανός και υιοθετήθηκε αλλά και των βοσκών, διότι κατόρθωσε να δαμάσει τα άγρια ζώα, τα οποία δεν τον κατασπάραξαν αλλά τον περιέβαλαν με αγάπη και στοργή, τίμησε λαμπρά καθώς επίσης με αισθήματα πνευματικής αγαλλίασης και θρησκευτικής ευλάβειας η ενορία του Κάστρου Κυλλήνης. Οι λατρευτικές εκδηλώσεις έλαβαν χώρα εις τον περικαλλή και μεγαλοπρεπή Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, όπου φυλάσσεται από το 1890 ως πολύτιμος θησαυρός τμήμα της κάρας του Αγίου Μάμαντα. Το Ιερό αυτό λείψανο αποτελεί μία αέναο πηγή αγιασμού και ευλογίας για τον ευσεβή λαό αυτής της ενορίας, καθώς επίσης και για την ευρύτερη περιοχή του Κάστρου-Κυλλήνης, όπου σύμφωνα με την τοπική παράδοση αναφέρονται πολλά θαύματα του εν λόγω Αγίου, ο οποίος μαρτύρησε για την πίστη του σε νεαρή ηλικία μόλις 15 ετών.

"Τί ἔτι ὑστερῶ;"

Λέγει αὐτῷ ὁ νεανίσκος· Πάντα ταῦτα ἐφυλαξάμην ἐκ νεότητός μου· τί ἔτι ὑστερῶ; (Ματθ. 19, 20)

«῞Ολα αὐτὰ τὰ τηρῶ ἀπὸ πολὺ μικρός», τοῦ λέει ὁ νεαρός. «Σὲ τί ἀκόμα ὑστερῶ;» 

Πώς η Εκκλησία της Ουκρανίας μεταδίδει την επίσκεψη των τριών Προκαθημένων στη Θάσο [50 photos]

Після прибуття до порту міста Тасос – найбільшого на острові поселення, що також носить і його іменування – 3 вересня 2022 р. після опівдня Вселенський Патріарх Варфоломій, Архієпископ Афінський і всієї Еллади Ієронім та Митрополит Київський і всієї України Епіфаній, а також численні ієрархи й духовенство Вселенського Патріархату, Церкви Греції та Православної Церкви України разом з місцевими мешканцями зустріли ікону Собору Тасоських святих: преподобних Луки, Євфимія, Даниїла, Євфросина та мучеників Іоана і Гаїди.

Θάσος: Η Ομιλία του Προκαθημένου της Ουκρανικής Εκκλησίας [gr-ua]

Παναγιώτατε Οικουμενικέ Πατριάρχα κ.κ. Βαρθολομαίε!

Μακαριώτατε Αρχιεπίσκοπε Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμε!

Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ.κ. Στέφανε!

Σεβασμιώτατοι Επίσκοποι, πατέρες, αδελφοί και αδελφές!

Με ιδιαίτερα αισθήματα εσωτερικής πνευματικής ευφορίας πάτησα το πόδι μου στην ευλογημένη γη της Ελλάδος, στην ιερά Μητρόπολη, τα θεμέλια της οποίας έθεσε ο άγιος απόστολος Παύλος. Εδώ άρχισε το κήρυγμα του Ευαγγελίου στις χώρες της Ευρώπης. Και μετά από σχεδόν δύο χιλιάδες χρόνια, νιώθοντας την πνευματική παρουσία ανάμεσά μας αυτού του αποστόλου πολλών λαών, γράφεται εδώ μια νέα ειδική σελίδα για την Ορθόδοξη Εκκλησία. Εδώ οι Προκαθήμενοι της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Εκκλησίας της Ουκρανίας μαζί με τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη και άλλους Ιεράρχες θα τελέσουν τη Θεία Λειτουργία, μαρτυρώντας ότι είμαστε όλοι ένα εν Χριστώ Ιησού (Γαλ. 3:28).

Θάσος: Οικουμενικός Πατριάρχης, Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Μητροπολίτης Κιέβου σε πανηγυρική Δοξολογία


Με πανηγυρική Δοξολογία που τελέστηκε στον περικαλλή και ιστορικό ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στην κοινότητα Παναγίας, χτισμένο το 1831, υποδέχθηκε η Θάσος τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και τον Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιο.

Μητροπολίτης Σουηδίας Κλεόπας: Ο Άγιος Νεκτάριος υπέστη φθορά ή αφθαρσία;

Ομιλία στην υποδοχή της δεξιάς χειρός του Αγίου Νεκταρίου Πενταπόλεως
στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης

3 Σεπτεμβρίου 2022

Αφίχθησαν οι τρεις Προκαθήμενοι στη Θάσο [video]

Αφίχθησαν στο νησί της Θάσου οι τρεις Προκαθήμενοι: Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος και ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιος. Θερμή ήταν η υποδοχή τους στο λιμάνι του νησιού.

Έφθασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην Καβάλα [photos-video]

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και τον Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιο, μαζί με τον Μητροπολίτη Βινίτσης κ. Συμεών από την Εκκλησία της Ουκρανίας, μετά την άφιξη του Παναγιωτάτου στο αεροδρόμιο της Καβάλας.
Φωτό: Νίκος Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο 

Αναχώρησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης για Καβάλα

Η Α. Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος αναχώρησε σήμερα, 3 Σεπτεμβρίου 2022, από την έδρα του, για την Καβάλα προκειμένου να πραγματοποιήσει επίσημη εξαήμερη επίσκεψη στις Ιερές Μητροπόλεις Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, και Μαρωνείας και Κομοτηνής, κατόπιν προσκλήσεων των Σεβ. Ποιμεναρχών τους.

Η βάση και η κορυφή

Του π. Δημητρίου Μπόκου 

Ένας πλούσιος νεαρός νοιαζόταν για την αιώνια ζωή. Και από μικρό παιδί τηρούσε τις εντολές του Θεού: «Ου φονεύσεις, ου μοιχεύσεις, ου κλέψεις, ου ψευδομαρτυρήσεις, τίμα τον πατέρα σου και την μητέρα σου, και αγαπήσεις τον πλησίον σου ως σεαυτόν». Στην ερώτησή του τί άλλο περισσότερο θα μπορούσε να κάνει, ο Χριστός του είπε να πουλήσει, αν θέλει, τα υπάρχοντά του, να τα μοιράσει στους φτωχούς και να τον ακολουθήσει. Ακούγοντάς το όμως αυτό ο πλούσιος «απήλθε λυπούμενος. Ην γαρ έχων κτήματα πολλά» (Κυριακή ΙΒ΄ Ματθαίου).