e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2022

Λιτανεία της Μυρτιδιώτισσας στην πόλη της Ζακύνθου


Απόψε το δειλινό, Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2022, έγινε η παλαιόθεν καθιερωμένη σεμνή Λιτάνευση της περίπυστης θεομητορικής Εικόνας της Μυρτιδιώτισσας, από τον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου των Ξένων Ζακύνθου, διά της ιστορικής Πλατείας Αγίου Μάρκου. Άμα τη επιστροφή στον Ναό έγινε Δέηση υπέρ υγείας πάντων και πασών.
[Φωτογραφίες: Ειρήνη Φανουρία Γιαννοπούλου]

Ο λόγος της Εκκλησίας στην πολιτική

Του Αρχιμανδρίτου Ευσέβιου Νακόπουλου,

Εφημερίου του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά Θεσσαλονίκης

Ένα από τα θέματα, που ανακινήθηκαν λόγω του γενοκτονικού πολέμου της ρωSSιας εναντίον της Ουκρανίας, είναι ο λόγος της Εκκλησίας επί του ζητήματος αυτού. Δύο άκρα εμφανίστηκαν: Αφενός η ρωSSικη «εκκλησία», που υποστήριξε πλήρως τη γενοκτονία, αφετέρου η δήθεν ευλαβής μερίδα, που σιώπησε. Καταδικαστέες στάσεις και οι δύο! Για τη σέκτα του Κρεμλίνου δεν χρειάζεται να πούμε πολλά, αρκεί να διαβάσει κανείς την ιστορία του «πατριαρχείου» Μόσχας και θα καταλάβει αμέσως, ότι είναι αναμενόμενη η στάση του, εφόσον δεν είναι Εκκλησία αλλά ένα παράρτημα της KGB. Ωστόσο, η δήθεν ευλαβής σιωπή είναι ακόμα χειρότερο κακό, διότι υποκρύπτει μια τερατώδη αποστασία από τον Θεό και μια κραυγαλέα υποστήριξη προς τους γενοκτόνους ρωSSους. Αυτά θα γίνουν κατανοητά, αφού δούμε, ποια είναι η σωστή στάση της Εκκλησίας με βάση τη διδαχή της Βίβλου (τα παρατιθέμενα εδάφια είναι τα εντελώς απαραίτητα λόγω συνεσταλμένου χώρου, ενώ υπάρχουν πολύ περισσότερα, για να στηριχθεί η κάθε άποψη).

Πλήθος προσκυνητών τίμησαν την προστάτιδα των Κυθήρων, Παναγία τη Μυρτιδιώτισσα [photos]


Εν πληθούση Εκκλησία τίμησε το νησί των Κυθήρων την προστάτιδά του Παναγία Μυρτιδιώτισσα, στο Προσκύνημά Της, όπου από αιώνων φυλάσσεται η εκεί ευρεθείσα περίπυστη και λαοφίλητη Εικόνα της Θεομήτορος. 

Ευχαριστήριο Γράμμα του Πατριάρχου Αλεξανδρείας για την δοχή του στη Ζάκυνθο

 

Εορτή Παναγίας Μυρτιδιώτισσας 2022 στον Μητροπολιτικό Ναό Ζακύνθου


Πρωί Σαββάτου, 24ης Σεπτεμβρίου 2022, τελέσθηκε Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου των Ξένων Ζακύνθου, εν τη Συνάξει της Θεομήτορος της προσφωνουμένης "Μυρτιδιώτισσα" (επί το ζακυνθινότερον: "Μερτιώτισσα"), ιερουργούντος του οικείου Εφημερίου, Μεγάλου Οικονόμου Διονυσίου Τσουκαλά. 

Αυστραλία: Πανήγυρις Παρεκκλησίου Μυρτιδιωτίσσης στη Wangaratta της Βικτώριας

Στην πόλη Wangaratta της περιφερειακής Βικτώριας, σε απόσταση περίπου τριών ωρών από την πρωτεύουσα της Πολιτείας, βρίσκεται το ιερό Παρεκκλήσιο της Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας ανακηρύχθηκε Πάτρωνας-Κηδεμόνας του Αυστραλο-Ελληνικού Μνημείου της Μελβούρνης

Το Σάββατο, 24 Σεπτεμβρίου, στο περιθώριο της εκδηλώσεως μνήμης που πραγματοποιήθηκε στο Αυστραλο-Ελληνικό Μνημείο της Μελβούρνης, για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος ανακηρύχθηκε σε Πάτρωνα και Κηδεμόνα του Μνημείου.

Επιμνημόσυνη δέηση από τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας για τα θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής

Το Σάββατο, 24 Σεπτεμβρίου 2022, πρώτη ημέρα της ποιμαντικής επισκέψεώς του στη Μελβούρνη, ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος μετέβη στο Αυστραλο-Ελληνικό Μνημείο που βρίσκεται στο Domain Gardens και τέλεσε Επιμνημόσυνη Δέηση υπέρ αναπαύσεως των θυμάτων της Μικρασιατικής Καταστροφής. 

Εμείς και ο θησαυρός της πίστης

Ἔχομεν δὲ τὸν θησαυρὸν τοῦτον ἐν ὀστρακίνοις σκεύεσιν, ἵνα ἡ ὑπερβολὴ τῆς δυνάμεως ᾖ τοῦ Θεοῦ καὶ μὴ ἐξ ἡμῶν” (Β΄ Κορ. 4, 7) 

Εμείς που έχουμε αυτόν το θησαυρό είμαστε σαν τα πήλινα δοχεία· έτσι γίνεται φανερό πως η υπερβολική αξία του θησαυρού αυτού προέρχεται από το Θεό κι όχι από μας”


Οι άνθρωποι αναζητούμε θησαυρούς στα αγαθά, στα επιτεύγματα, σε ανθρώπους που σχετιζόμαστε. Οι γονείς θεωρούν θησαυρό τα παιδιά τους. Οι ερωτευμένοι αυτόν ή αυτήν που ποθούν. Άλλοι το όνομα και την φήμη τους. Άλλοι τις επιτυχίες τους. Άλλοι το σώμα τους. Πόσοι από εμάς στ’ αλήθεια θεωρούμε ως τον πολυτιμότερο θησαυρό της ύπαρξής μας την πίστη μας;

Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας τίμησε τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος στο Σύδνεϋ

Την Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2022, στον Ιερό Ναό Αναστάσεως του Χριστού, Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης και Αγίας Ελέσης, στο προάστιο Kogarah του Σύδνεϋ, τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός επί τη εορτή της Συνάξεως της Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης, στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος, πλαισιούμενος από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μιλητουπόλεως κ. Ιάκωβο και από τον Ιερατικώς Προϊστάμενο του Ναού, Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μαγνησίας κ. Χριστόδουλο.

Μια ερωτική σχέση

Του π. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΜΠΟΚΟΥ

Πώς πείστηκαν οι απόστολοι με μια κουβέντα του Χριστού και τον ακολούθησαν; 

Κύθηρα live: Αρχιερατικό Συλλείτουργο από την πανηγυρίζουσα Μονή Μυρτιδιώτισσα


 Σε απευθείας σύνδεση οι εορταστικές εκδηλώσεις για την Παναγία την Μυρτιδιώτισσα από το νησί των Κυθήρων και την φερώνυμη Μονή. 

Πρωί Σαββάτου, 24ης Σεπτεμβρίου 2022, το πανηγυρικό Αρχιερατικό Συλλείτουργο. 

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ: