e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2022

Κυριακή Δ΄ Λουκά, 16.10.22, στο Βανάτο Ζακύνθου


Πρωί Κυριακής Δ΄ Λουκά, 16ης Οκτωβρίου 2022, στον Ναό της Φανερωμένης Βανάτου, η Θεία Λειτουγία, ιερουργούντος του Εφημερίου, π. Παναγιώτου Καποδίστρια, ψαλλόντων δε των κ.κ. Σταματίου Ζούλα και Σπυρίδωνος Δρογγίτη. Ο κ. Ζούλας, έγκριτος εκκλησιαστικός ομιλητής, ομίλησε εμπνευσμένα προς το εκκλησίασμα.
        Κατ' αυτή την ημέρα έγιναν το Ετήσιο Μνημόσυνο του Πέτρου-Παύλου Τουρκάκη και το 40νθήμερο Μνημόσυνο της Διονυσίας Νικ. Αβούρη εκ της οικογενείας του "Πλάτανου".

Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας εγκαινίασε μνημείο πεσόντων στο Central Coast Νέας Νότιας Ουαλίας

Με λαμπρότητα και εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια τελέστηκαν την Κυριακή, 16 Οκτωβρίου 2022, στην Ενορία Αγίου Χαραλάμπους, στο Central Coast της Νέας Νοτίου Ουαλίας, τα εγκαίνια του νέου μνημείου πεσόντων που ανήγειρε η Ενορία προς τιμήν όσων διαχρονικά έχουν αγωνιστεί και θυσιάσει τη ζωή τους υπέρ της πίστεως και της πατρίδος. Τα εγκαίνια τελέστηκαν από τον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ. Μακάριο, ο οποίος πρωτύτερα ιερούργησε στον Ι.Ν. Αγίου Χαραλάμπους.

Κυριακή Δ΄ Λουκά, 16.10.22, στον Άι Λευτέρη Κέρκυρας


Κυριακή Δ΄ Λουκά, 16 Οκτωβρίου 2022, στον κεντρικό Ναό Αγίων Ελευθερίουκαι Άννης πόλεως Κερκύρας, ιερουργούντος του οικείου Εφημερίου, Πρωτοπρεσβυτέρου Δημητρίου Κοσκινά, ψαλλόντων δε των Μελών της Εκκλησιαστικής πολυφωνικής Χορωδίας του Ναού.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Κυριακή, 16.10.2022, στην παλαιστινιακή πόλη Beit Jala [video]


Κυριακή πρωί, 16.10.22, 3 Οκτωβρίου με το ιουλιανό ημερολόγιο, στον Ναό του Αγίου Νικολάου Μπετζάλλα, μιας γραφικής παλαιστιανικής πόλης. Εκκλησιάστηκαν πάμπολλοι αραβόφωνοι. Χοροστάτησε από του παραθρονίου ο Πατριαρχικός Επίτροπος, Αρχιμανδρίτης Ιγνάτιος Καζάκος, Ηγούμενος της Μονής των Ποιμένων.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Έναρξη κατηχητικού έργου στη Μητρόπολη Δέρκων

«Ἐξῆλθεν ὁ σπείρων τοῦ σπεῖραι τὸν σπόρον αὐτοῦ» (Λουκ. 8,5).
Με μεγάλη χαρά και υπό τις ευχές και ευλογίες του Σεβ. Μητροπολίτου Γέροντος Δέρκων κ. Αποστόλου ξεκίνησε και εφέτος (Σάββατο, 15 Οκτωβρίου 2022) το κατηχητικό σχολείο της Μητροπόλεως Δέρκων. Με την συμμετοχή πολλών παιδιών τελέσθηκε ο Αγιασμός υπό του Σεβασμιωτάτου στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου της Κοινότητος Μακροχωρίου, όπου και θα στεγάζεται το κατηχητικό σχολείο και στην συνέχεια προσφέρθηκε κέρασμα στην αίθουσα τελετών από του γονείς και την Κοινότητα.

“Προς Εκκλησιασμόν” με τον Επίσκοπο Απολλωνιάδος Ιωακείμ [video]

Η ενορία του Ι. Ναού Αγίου Γεωργίου Νέου Ψυχικού παρουσιάζει την διαδικτυακή εκπομπή «Προς Εκκλησιασμόν», όπου φιλοξενούνται εργάτες του πνεύματος και της τέχνης. Στην τεσσαρακοστή ένατη εκπομπή προσκεκλημένος ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Απολλωνιάδος κ. Ιωακείμ.

Επιμελείται και παρουσιάζει ο Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Επέστρεψε ο Πατριάρχης Θεόδωρος στην Αλεξάνδρεια

 16 Οκτωβρίου 2022, «Εθνικός Κήρυξ»

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ. Επέστρεψε στην Εδρα του, την Αλεξάνδρεια, ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος από την επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Μακαριώτατος απηύθυνε χαιρετισμό αγάπης και ευχαριστίας στον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο που με την ευχή του και την ευλογία του πραγματοποιήθηκε αυτή η ιστορική επίσκεψη που εστέφθη από επιτυχία.

Η Δήμαρχος της Östersund στον Μητροπολίτη Σουηδίας

Η Ελληνίδα Δήμαρχος της πόλης Οστερσούντ (Östersund) της Σουηδίας Εντιμ. κ. Ευτυχία Effie Kourlos επισκέφθηκε την Κυριακή το μεσημέρι, 16 Οκτωβρίου 2022, τον Μητροπολίτη Σουηδίας κ. Κλεόπα, στις εγκαταστάσεις του Καθεδρικού Ναού Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης, συνοδευόμενη από τον Εντιμ. κ. Γεώργιο Κοντορίνη, επανεκλεγέντα επί σειρά ετών στο Δήμο Σόλνα της Στοκχόλμης.

Περί της μοίρας εκκλησιαστικών αφιερωμάτων εις γιουσουρούμ

Ὑπό Μητροπολίτου πρ. Χαλκηδόνος Ἀθανασίου

«Ἡ ἐμπειρία δημιουργεῖ τέχνην, ἡ ἀπειρία τύχην» (Ἀριστοτέλης)

Ἐνταῦθα πρόκειται περί τῆς τύχης τῶν ἀντικειμένων – ἀφιερωμάτων τῆς Ἐκκλησίας τά ὁποῖα “σέρνονται” κυριολεκτικῶς, ὡς μή ὤφελεν, εἰς τά παλιατζίδικα, ὄχι μόνο τῆς Δύσεως (Γιουσουρούμ, Flohmarkt) καί ἀλλαχοῦ, εὑρισκόμενα κυρίως εἰς Ναούς, τουθ΄ ὅπερ ἀποτελεῖ ἕν εἰσέτι σημεῖον ἀποχριστιανισμοῦ τῆς ἐποχῆς μας!

Φανάρι: Κυριακή Δ΄ Λουκά, 16.10.22, στον Πατριαρχικό Ναό

Πρωί Κυριακής Δ’ Λουκά, 16 Οκτωβρίου 2022, στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου στο Φανάρι, κατά την Θεία Λειτουργία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Μύρων κ. Χρυσόστομος.

Φωτογραφίες: Yani Kayakoparan

Ο Μητροπολίτης Σαράντα Εκκλησιών στον Ναό Αγ. Σπυρίδωνος Σύδνεϋ

Στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος, στο προάστιο Kingsford του Σύδνεϋ, ιερούργησε το πρωί της Κυριακής Δ’ του Λουκά, 16 Οκτωβρίου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σαράντα Εκκλησιών κ. Ανδρέας, ο οποίος, αυτές τις ημέρες, ευρίσκεται στην πέμπτη ήπειρο, ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, για την πρώτη Παναυστραλιανή Ιερατική Σύναξη, που θα πραγματοποιηθεί στις 18 και 19 του τρέχοντος μηνός.

Χειροτονία Μητροπολίτου Δράμας κ. Δωροθέου [live]

Σήμερα, Κυριακή, 16 Οκτωβρίου 2022, τελείται στη Μητρόπολη Αθηνών η Χειροτονία εις Επίσκοπον του νέου Μητροπολίτου Δράμας κ. Δωροθέου.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ: