e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2022

Βανάτο: Κυριακή, 23.10.22, τιμώντας μεθεορτίως τον Άγιο Γεράσιμο


Πρωί Κυριακής Στ΄ Λουκά, 23 Οκτωβρίου 2022, στον Ναό της Παναγούλας Βανάτου, ιερουργούντος του Εφημερίου, π. Παναγιώτη Καποδίστρια, ψαλλόντων δε των κ.κ. Δημητρίου Κάνδηλα, Σταματίου Ζούλα και Σπυρίδωνος Δρογγίτη. Ο κ. Ζούλας ομίλησε κατάλληλα προς το εκκλησίασμα.
        Προ της Απολύσεως της Θείας Λειτουργίας α) εκκλησιάσθηκε, 40 ημέρες μετά την γέννησή του, ένα κοριτσάκι της Ενορίας και β) έγινε Αρτοκλασία για τον Άγιο Γεράσιμο τον εν Κεφαλληνία, μεθεορτίως της πανηγύρεώς του, την οποία προσκόμισε η Οικογένεια Αναστασίου και Αγγελικής Δρογγίτη. Σημειωτέον ότι η ίδια Οικογένεια έχει προσφέρει προ ετών, ως δέηση στην Ενορία, καλαίσθητη Εικόνα του Αγίου Γερασίμου.

Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος - 30 χρόνια Πατριαρχικής Διακονίας (Ντοκιμαντέρ ΕΡΤ3)

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ- 30 ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗΣ ΔΙΑΚΟΝΙΑΣ (Α' ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ) ΕΡΤ 3

Ντοκιμαντέρ παραγωγής Capri productions 2021, διάρκειας 45΄

Με αφορµή τα τριάντα χρόνια από την εκλογή και ενθρόνιση του Παναγιώτατου Βαρθολομαίου Α’ στον Οικουµενικό Θρόνο, το ντοκιµαντέρ τιµά το πολύπλευρο θεολογικό, κοινωνικό, πολιτισµικό έργο του και ξεδιπλώνει πτυχές της πολυσχιδούς προσωπικότητάς του.

ADDRESS OF ECUMENICAL PATRIARCH BARTHOLOMEW at the Centennial Banquet Celebrating the Founding of the Archdiocese of Thyateira and Great Britain – Royal Lancaster Hotel London, England (23.10.22)


Your Eminence Archbishop Nikitas,

Most Reverend Metropolitans and Bishops,

Distinguished Guests,

Esteemed Archons of the Ecumenical Throne,

Beloved Children in the Lord,

One hundred years ago, the Holy Mother Church of Constantinople established with the Name, Θυατείρων, Her Sacred Eparchy for Great Britain and Western and Central Europe. For one hundred years, this Metropolis – now an Archdiocese – has been the Elder Sister to all the emergent Eparchies throughout the Europe over which she once ruled.

Address of Ecumenical Patriarch during the Vesper Service at St James’ Church, Sussex Gardens (Sunday, 23.10.22)


Lord Bishop of Fulham, Right Reverend Jonathan Baker,

Your Eminences,

Your Graces,

Reverend Fathers,

Distinguished guests,

Ladies and gentlemen,

GREETINGS By Ecumenical Patriarch at the Archon Luncheon (Hellenic Centre, Sunday, 23.10.22)


Your Eminence Archbishop Nikitas of Thyateira and Great Britain,

Beloved Archons of the Mother Church of Constantinople,

It is truly a joy and delight for us to share this meal with all of you. Because we have long observed your tireless witness and sacrifice in support of the Ecumenical Patriarchate. And we have long witnessed your undivided devotion and commitment in the service of the Greek Orthodox Archdiocese of Thyateira and Great Britain. Your unfailing assistance and encouragement lightens our burden in the many and varied challenges that we face in Turkey, in Europe and throughout the world.

Address of Ecumenical Patriarch in the Liturgy at the Cathedral of the Divine Wisdom (London, 23.10.2022)


Your Eminence Archbishop Nikitas of Thyateira and Great Britain, beloved brother in Christ,

Your Eminences and Your Graces,

Your Excellencies,

Reverend Priests and Deacons,

Honorable Archons of the Ecumenical Throne,

Esteemed Presidents of Parish Councils,

Beloved youth,

Blessed people of God,

Λονδίνο: Ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισκέφτηκε την Αγγλικανική Εκκλησία

Even Song at St James (Church of England), in the presence of His All-Holiness the Ecumenical Patriarch Bartholomew (Sunday, October 23, 2022)
photo: Nicholas Papachristou / Ecumenical Patriarchate

Στιγμές από την Πατριαρχική Λειτουργία στον Καθεδρικό της του Θεού Σοφίας Λονδίνου, 23.10.2022 [90 photos]

photos: Νικόλαος Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο

Το πρωί της Κυριακής, 23 Οκτωβρίου 2022, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας, προέστη της Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας, που τελέστηκε στον Καθεδρικό Ναό της του Θεού Σοφίας, στο Λονδίνο.

Λονδίνο: Πατριαρχική Λειτουργία στον Καθεδρικό της του Θεού Σοφίας, 23.10.22 [photos]

Σήμερα, Κυριακή Στ΄ Λουκά, 23 Οκτωβρίου 2022, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος προέστη της Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας, η οποία έλαβε χώραν στον περιώνυμο και περίοπτο Καθεδρικό Ναό της του Θεού Σοφίας, στο Λονδίνο. 
Φωτογραφίες: Αλέξιος Γεννάρης

Ρωμαιοκαθολικοί κληρικοί και σπουδαστές στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης

Την Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης επισκέφθηκε την Κυριακή, 23 Οκτωβρίου, όμιλος Ρωμαιοκαθολικών κληρικών και σπουδαστών από την Πόλη και από το εξωτερικό, υπό την ηγεσία του Ελληνορρύθμου Καθολικού Επισκόπου Γρατιανουπόλεως κ. Δημητρίου. Οι επισκέπτες έγιναν δεκτοί από τον Καθηγούμενο της Ι. Μ. Αγίας Τριάδος, Θεοφ. Επίσκοπο Αραβισσού κ. Κασσιανό, και την περί αυτόν αδελφότητα στο Συνοδικό της Σχολής.

"Προς Εκκλησιασμόν" με τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Δημήτρη Γεωργαλά [video]

Στην τριακοστή εκπομπή "Προς Εκκλησιασμόν", μία παραγωγή της Ενορίας του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Νέου Ψυχικού, προσκεκλημένος ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Δημήτρης Γεωργαλάς. 

Επιμέλεια - παρουσίαση: Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος. 

Κάμερα, τεχνική επεξεργασία: Κατερίνα Δ. Λεονάρδου και Μαργαρίτα Κ. Στασινού.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Μητροπολίτης Σουηδίας: "Η ψυχή μας να στολίζεται με την ομορφιά του θαύματος"

Ομιλία Σεβ. Μητροπολίτου Σουηδίας κ. Κλεόπα στην Κυριακή Στ΄ Λουκά

Καθεδρικός Ναός Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης

Κυριακή, 23 Οκτωβρίου 2022

Πανοσιολογιώτατε, Μουσικολογιώτατοι, Αγαπητοί μου Αδελφοί,

Το κάθε θαύμα του Κυρίου, όπως και ολόκληρη η διδασκαλία Του, έχουν ως κύριο στόχο να αποκαλύψουν το μυστήριο του ερχομού της βασιλείας του Θεού στον κόσμο. Μιας βασιλείας, όπου δεν έχει θέση ο πόνος και η δυστυχία, οι θλίψεις κι οι αρρώστιες. Μιας βασιλείας, που είναι η κοινωνία της αγάπης του Θεού με τον άνθρωπο, γι’ αυτό και το κάθε θαύμα του Χριστού είναι ο αγωγός από τον οποίο διοχετεύεται η χάρη και η αγάπη του Θεού στους ανθρώπους.

Κυριακή, 23.10.22, με Χοροστασία Πατριαρχικού Επιτρόπου, στο Φανάρι

Ο Πατριαρχικός Επίτροπος, Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος, χοροστάτησε στην Θεία Λειτουργία που τελέστηκε σήμερα, Κυριακή Στ΄ Λουκά, 23.10.2022, στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι. 
Φωτογραφίες: Yani Kayakoparan

Ο εορτασμός της Εθνικής Επετείου του «ΟΧΙ» στο Σύδνεϋ

Με λαμπρότητα και σε κλίμα συγκίνησης εορτάστηκε στο Σύδνεϋ, την Κυριακή, 23 Οκτωβρίου, εκ μεταθέσεως, η Εθνική Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Το πρωί, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, επί τη μνήμη του Αγίου Αποστόλου Ιακώβου του Αδελφοθέου, τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Σαράντα Εκκλησιών κ. Ανδρέα, πλαισιούμενου από τους Θεοφ. Επισκόπους Μιλητουπόλεως κ. Ιάκωβο, εορτάζοντα τα ονομαστήριά του, και Χαριουπόλεως κ. Βαρθολομαίο, και από τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου κ. Χριστοφόρο Κρικέλη.

Φωτοθήκη από την παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχου στον Ναό Αγ. Δημητρίου Edmonton

Στο πλαίσιο της επισκέψεώς του στη Μεγάλη Βρετανία, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίο, το απόγευμα του Σαββάτου, 22 Οκτωβρίου, μετέβη και χοροστάτησε κατά την Ακολουθία του Εσπερινού στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Edmonton.

Περισσότερες φωτογραφίες:

Χειροτονία μοναχού από τον Οικουμενικό Πατριάρχη στη Μονή Αγ. Ιωάννου του Βαπτιστή στο Essex

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Μεγάλη Βρεταννία, ύστερα από πρόσκληση του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μ. Βρεταννίας κ.κ. Νικήτα, με αφορμή τις εορταστικές εκδηλώσεις για την εκατονταετηρίδα από την ίδρυση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, το πρωί του Σαββάτου, 22 Οκτωβρίου 2022, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Αγίου Ιωάννου Προδρόμου στο Essex και τέλεσε την εις Διάκονον χειροτονία του μοναχού Σωφρονίου.