e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2022

Ροβιές Ευβοίας: Πανηγυρικά Εσπέρια και Αρχιερατικό Συλλείτουργο για τον Όσιο Ιάκωβο [video-photos]

Με αισθήματα χαράς και ιεράς συγκινήσεως πραγματοποιήθηκε, το διήμερο 21 και 22 Νοεμβρίου 2022 στην Ιερά Μονή Οσίου Δαυΐδ του Γέροντος στις Ροβιές της Βορείου Ευβοίας, ο εορτασμός της ιεράς μνήμης του Οσίου και Θεοφόρου πατρός ημών Ιακώβου (Τσαλίκη) του νέου Ασκητού, ο οποίος διετέλεσε Κληρικός της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος και συγκεκριμένα Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής του Οσίου Δαυΐδ και αγάπησε πολύ το Θεό, αγωνιζόμενος το μαρτύριο της συνειδήσεως σε ολόκληρη την επίγεια ζωή του, αναπαύοντας πολλούς ανθρώπους ποικιλοτρόπως, πάλαι τε, όντας εν ζωή, και επ’ εσχάτων, διά των πρεσβειών του προς Κύριον και των θαυμάτων του.

Ανθρωπιστική βοήθεια του Οικουμενικού Πατριάρχου σε εκτοπισμένους Ουκρανούς

[Ακολουθεί δημοσίευση, προερχόμενη από την επίσημη ιστοσελίδα της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας και αφορά σε ανθρωπιστική βοήθεια, την οποία διανέμουν εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριάρχου. Την είδηση πληροφορούμαστε από τους ίδιους τους Ουκρανούς και όχι από το Φανάρι, διότι βεβαίως ακολουθεί το "Μη γνώτω η δεξιά σου τι ποιεί η αριστερά σου".]

Μητροπολίτης Νιγηρίας: "Σήμερα γράφτηκε ιστορία"


Ανδρείες αποφάσεις Πατριαρχείου Αλεξανδρείας σήμερα στο Κάιρο, απόρροια της ανικανονικής εισπήδησης της ρωσικής Εκκλησίας στην Αφρική: Παύει την μνημόνευση Κυρίλλου άχρι καιρού, καθαιρεί τον "έξαρχο" Μητροπολίτη Κλιν Λεωνίδα και καταδικάζει τον λεγόμενο "ρωσικό κόσμο".

Ανδρείες αποφάσεις Πατριαρχείου Αλεξανδρείας: Παύει μνημόνευση Κυρίλλου, καθαιρεί Λεωνίδα, καταδικάζει "ρωσικό κόσμο"

Καθώς πληροφορούμαστε, σήμερα, 22 Νοεμβρίου 2022, κατά την σημερινή πρώτη συνεδρίασή της στο Κάιρο, η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, υπό την προεδρία του Μακ. Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄, συνεζητήθη η ρωσική εισπήδηση στην Αφρική και απεφασίσθησαν τα εξής αξιοσημείωτα: 

Τοποθέτηση τοιχογραφιών στο Μητροπολιτικό Ναό Όσλο | Installation of Icon Frescoes at the Annunciation Metropolitan Church in Oslo

Υπό την καθοδήγηση και επιστασία του Σεβ. Μητροπολίτου Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπα, την φιλοτιμία του Προϊσταμένου του Μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Όσλο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτου κ. Αλεξάνδρου Λουκάτου και των μελών του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου της ενορίας, ξεκίνησε ο αγιογραφικός διάκοσμος στον ως άνω ναό, που βρίσκεται στο κέντρο της Νορβηγικής πρωτεύουσας.

Ρέθυμνο: Πανήγυρις Μητροπολιτικού Ναού Εισοδίων της Θεοτόκου (20-21.11.2022)

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα και πάνδημη συμμετοχή εορτάσθηκαν τα Εισόδια της Θεοτόκου στον ομώνυμο Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου.

Η Κοινότητα Αγ. Σπυρίδωνος Σύδνεϋ γίνεται Ενορία και υπάγεται πλήρως στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας

Ημέρα – ορόσημο αποτελεί πλέον η 21η Νοεμβρίου 2022 για την πολυπληθή και δυναμική κοινότητα Ελλήνων Ομογενών που ζουν στο προάστιο Kingsford του Σύδνεϋ. Κι αυτό, διότι με τη χάρη της Παναγίας μας, ανήμερα της εορτής των Εισοδίων της στον Ναό, και με την ευχή του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου, ελήφθη μια ιστορική απόφαση από την έως πρότινος Κοινότητα του Αγίου Σπυρίδωνος, να εισέλθει πλήρως στην πνευματική και διοικητική δικαιοδοσία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, μετατρεπόμενη σε Ενορία.