e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης σε συναυλία αφιερωμένη στον Νιχωρίτη συνθέτη Ζαχαρία Χανεντέ

Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος παρέστη στη συναυλία που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο εκδηλώσεως, που διοργάνωσαν από κοινού η Εφοροεπιτροπή του Ι. Ναού Παναγίας Κουμαριωτίσσης και το Γραφείο Πολιτισμού του Γενικού Προξενείου της Αυστρίας στην Πόλη, το απόγευμα του Σαββάτου, 26 Νοεμβρίου 2022, στην έδρα του Γενικού Προξενείου, αφιερωμένης στον Ρωμιό συνθέτη του 18ου αιώνα Ζαχαρία Χανεντέ, από το Νεοχώρι του Βοσπόρου.

Ο Κιέβου Επιφάνιος σε Τρισάγιο για τα θύματα του Holodomor και άλλων τεχνητών λιμών της Ουκρανίας

ΚΙΕΒΟ. Στις 26 Νοεμβρίου 2022, ημέρα μνήμης των θυμάτων του Χολοντόμορ του 1932-1933 και των μαζικών τεχνητών λιμών του 1921-1923 και 1946-1947, ο Μακ. Μητροπολίτης Κιέβου και Πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιος τέλεσε την δέηση, στην αναμνηστική στήλη του Λιμού, δίπλα στον χρυσότρουλο Καθεδρικό του Αγίου Μιχαήλ.

Ανακοίνωση εορτής αγίου νεοϊερομάρτυρος Φιλουμένου στο Βανάτο Ζακύνθου

Την 29η Νοεμβρίου, η Εκκλησία τιμά την μνήμη του Αγίου Νεοϊερομάρτυρος ΦΙΛΟΥΜΕΝΟΥ του Αγιοταφίτου, ο οποίος κατακρεουργήθηκε από φανατικούς σιωνιστές, το 1979, στο εν Σαμαρεία προσκύνημα του Φρέατος του Ιακώβ. 

Η Ενορία του Βανάτου τιμά την μνήμη του νέου αυτού Μάρτυρα, δεδομένου ότι ο Εφημέριος κατέχει από ετών απότμημα Δέρματός Του, ως πολύτιμο θησαυρό, η δε Ενορία έχει από ετών αποκτήσει καλαίσθητη εικόνα Του και από διετίας Παρεκκλήσιο προς τιμήν Του.

Ο καινούργιος άνθρωπος


"Χριστός ἐστιν ἡ εἰρήνη ἡμῶν, ὁ ποιήσας τὰ ἀμφότερα ἓν καὶ τὸ μεσότοιχον τοῦ φραγμοῦ λύσας, τὴν ἔχθραν, ἐν τῇ σαρκὶ αὐτοῦ τὸν νόμον τῶν ἐντολῶν ἐν δόγμασι καταργήσας, ἵνα τοὺς δύο κτίσῃ ἐν ἑαυτῷ εἰς ἕνα καινὸν ἄνθρωπον ποιῶν εἰρήνην, καὶ ἀποκαταλλάξῃ τοὺς ἀμφοτέρους ἐν ἑνὶ σώματι τῷ Θεῷ διὰ τοῦ σταυροῦ, ἀποκτείνας τὴν ἔχθραν ἐν αὐτῷ" (Εφεσ. 2, 14-16)

"Ὁ Χριστὸς πραγματικὰ εἶναι γιὰ μᾶς ἡ εἰρήνη. Αὐτὸς ἔκανε τοὺς δύο ἀντιμαχόμενους κόσμους ἕναν λαὸ καὶ γκρέμισε μὲ τὸν σταυρικό του θάνατο ὅ,τι σὰν τεῖχος τοὺς χώριζε καὶ προκαλοῦσε ἔχθρα μεταξύ τους. Κατήργησε δηλαδὴ τὸν ἰουδαϊκὸ νόμο τῶν ἐντολῶν καὶ τῶν διατάξεων, γιὰ νὰ δημιουργήσει μὲ τὸ ἔργο του ἀπὸ τὰ δύο ἐχθρικὰ μέρη, ἀπὸ τοὺς ᾿Ιουδαίους καὶ τοὺς ἐθνικούς, μία νέα ἀνθρωπότητα, φέρνοντας τὴν εἰρήνη. Κι ἀφοῦ θανάτωσε μὲ τὸν σταυρό του τὴν ἔχθρα, ἕνωσε τοὺς δύο πρώην ἐχθροὺς σὲ ἕνα σῶμα καὶ τοὺς συμφιλίωσε μὲ τὸν Θεό". 

Καθιέρωση νέων εικόνων στο Φραγκοπήγαδο από τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας

TSE-0207

Στο ιστορικό παρεκκλήσιο της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, της συνοικίας Φραγκοπήγαδο, το ανήκον στον Ενοριακό Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Καλαμάτας, μετέβη το Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022 ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος και προέστη της Θείας Λειτουργίας, με αφορμή τη μνήμη των Οσίων πατέρων ημών Στυλιανού του Παφλαγόνος, Νίκωνος του Μετανοείτε και Αλυπίου του Κιονίτου.

Τιμώντας αξιοχρέως τον μακαριστό π. Μιχαήλ Καρδαμάκη (1932-2008) [video]

Το Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό κέντρο του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονος Ιλισσού, η εκδήλωση μνήμης για τον μακαριστό Ιερέα και Θεολόγο π. Μιχαήλ Καρδαμάκη, που διοργανώθηκε από τις εκδόσεις “Ακρίτας”, με αφορμή την επανέκδοση του βιβλίου του για την Παναγία. 
Για την προσωπικότητα του π. Μιχαήλ αλλά και για το βιβλίο μίλησαν οι: 

Ενώ η "Κιβωτός του Κόσμου" καταποντίζεται... [LiFO Podcast]

Ένα αποκαλυπτικό ηχητικό ντοκιμαντέρ του Άρη Δημοκίδη για τον βίο και την πολιτεία του π. Αντωνίου Παπανικολάου και τις σοκαριστικές αποκαλύψεις για την "Κιβωτό του Κόσμου".
ΑΚΟΥΣΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Σπάρτη: Πανήγυρις Πολιούχου Αγίου Νίκωνος. Αρχιερατικό Συλλείτουργο και Λιτανεία [video-photos]

Με θρησκευτική μεγαλοπρέπεια, πάνδημη συμμετοχή και εκκλησιαστική κατάνυξη η Σπάρτη εόρτασε τη μνήμη του Πολιούχου της, Οσίου Νίκωνος του ”Μετανοείτε’’. 

Στην Αδελαΐδα ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος

Στην Αδελαΐδα έφτασε το πρωί της Παρασκευής, 25 Νοεμβρίου 2022, ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος, ο οποίος θα παραμείνει για έξι ημέρες στην Νότιο Αυστραλία, προκειμένου να επικοινωνήσει με το ελληνορθόδοξο ποίμνιο της Πολιτείας, να συμμετάσχει και να ομιλήσει στο Συνέδριο Νεολαίας, να πραγματοποιήσει τρεις χειροτονίες νέων κληρικών, να τελέσει τα θυρανοίξια του νέου Αρχιεπισκοπικού Ναού στην Αδελαΐδα και να προεξάρχει της πανηγύρεως του Αγίου ενδόξου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου.

Τιμώντας τον Άγιο Στυλιανό στον Ναό Αγ. Ελευθερίου πόλεως Κερκύρας [live]

Πρωί Σαββάτου, 26ης Νοεμβρίου 2022, στον Ναό των Αγίων Ελευθερίου και Άννης πόλεως Κερκύρας, τελείται Θεία Λειτουργία προς τιμήν και μνήμην του Αγίου Στυλιανού του Παφλαγόνος, ιερουργούντος του οικείου Εφημερίου, Πρωτοπρεσβυτέρου Δημητρίου Κοσκινά.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ:

Η ύπουλη παγίδα

Του π. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΜΠΟΚΟΥ

Ο πλούσιος νεανίσκος με τις πνευματικές ανησυχίες για την αιώνια ζωή (Ματθ. 19, 16-24) έρχεται στο προσκήνιο ξανά. Όταν διαπιστώνει ότι, για να είναι τέλειος, πρέπει να δώσει στους φτωχούς όλα του τα πλούτη, φεύγει λυπημένος. Και ο Χριστός λέει: Πόσο δύσκολα μπαίνουν στη Βασιλεία του Θεού οι πλούσιοι! (Κυριακή ΙΓ΄ Λουκά).

Ποιο είναι το εμπόδιό τους; Ο πλούτος; Όχι ακριβώς.

Ο πλούτος δεν προσφέρει πραγματική χαρά

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

της Κυριακής ΙΓ΄ Λουκά, 27 Νοεμβρίου 2022

(Λουκά ΙΗ΄ 18-27)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεριώτης

Κάθε άνθρωπος έχει βαθιά μέσα του τον πόθο της θέωσης, είτε το αντιλαμβάνεται είτε όχι. Όποια κοινωνική και οικονομική θέση και αν κατέχει, κάτι μέσα του παραμένει ανικανοποίητο. Ένα κενό υπάρχει που δεν γεμίζει.

Ο Χριστός και ο Νόμος ["Φωνή Κυρίου", 26.11.2022]