e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022

Ο Πισιδίας Ιώβ στο Καράκιοϊ για την εορτή του Αγίου Ανδρέα

Την Τρίτη, 13η του μηνός Δεκεμβρίου 2022, επί τη μνήμη του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου με το ιουλιανό ημερολόγιο, ο Σεβ. Μητροπολίτης Πισιδίας κ. Ιώβ προέστη της εορτίου Ευχαριστιακής Συνάξεως στον Ναό του Πρωτοκλήτου Αποστόλου στο Βατοπαιδινό Μετόχι Καράκιοϊ, το οποίο εξυπηρετεί τις λατρευτικές ανάγκες της ρωσικής παροικίας της Πόλεως και πάντων των σλαβοφώνων. Σημειωτέον ότι του Μετοχίου προΐσταται ο Μέγας Ιεροκήρυξ του Οικουμενικού Θρόνου κ. Πανάρετος, ο οποίος και προσεφώνησε σχετικώς τον Μητροπολίτη κ. Ιώβ.

Διαβάστε ακολούθως την ομιλία του Σεβ. Πισιδίας κ. Ιώβ και την προσφώνηση του Μ. Ιεροκήρυκος κ. Παναρέτου.

"ΑΧΙΛΛΙΟΥ ΠΟΛΙΣ", τεύχος 8ο του περιοδικού της Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου


Το νέο τεύχος, 8ο στην σειρά (Νοεμβρίου 2022), του περιοδικού ΑΧΙΛΛΙΟΥ ΠΟΛΙΣ, της Ιεράς  Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου κυκλοφορείται ήδη!

Κέρκυρα: Εόρτια Εσπέρια τιμώντας τον Άγ. Ελευθέριο στον φερώνυμο Ναό της πόλης [live]

Εσπέρας Τετάρτης, 14ης Δεκεμβρίου 2022, στον πανηγυρίζοντα Ναό του Αγίου Ελευθερίου πόλεως Κερκύρας, τιμώντας τον Άγιο Ιερομάρτυρα Ελευθέριο. Προεστός του εόρτιου Εσπερινού είναι ο Πρωτοπρεσβύτερος Θεμιστοκλής Μουρτζανός, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Ι. Μ. Κερκύρας, ο οποίος μάλιστα έχει και την ευθύνη της ομιλίας προς το εκκλησίασμα. Πάντα τα δέοντα έχει φροντίσει ο άξιος Εφημέριος, Πρωτοπρεσβύτερος Δημήτριος Κοσκινάς.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ:

Να ξεχαστώ με μια μπάλα

Το παγκόσμιο κύπελλο του ποδοσφαίρου που διεξάγεται αυτό το διάστημα στο μακρινό Κατάρ μαρτυρεί με την συναρπαστικότητα των αγώνων και το θέμα που προσφέρει ότι ο αθλητισμός εξακολουθεί να αποτελεί, ακόμη και σε μία περίοδο στην οποία η ανθρωπότητα δεν έχει συνέλθει οριστικά από την λαίλαπα του κορωνοϊού, μία εξαιρετική μορφή διασκέδασης, που θα μπορούσε να είναι και ψυχαγωγία. Όπως και την τέχνη, αλλά και κάθε άλλο ξεχωριστά δημιουργικό γεγονός, τα έχουμε φορτώσει “με μαλάματα”, τα οποία, εάν περιορίζονταν στις προσπάθειες των ποδοσφαιριστών και των τεχνικών επιτελείων των ομάδων, θα ήταν ανεκτά. Η διαπίστωση όμως ότι η εμπορευματοποίηση του αθλητισμού, το στοίχημα, οι χορηγίες, τα συμφέροντα που επενδύουν σ’ αυτόν, όπως επίσης και η στυγνή εκμετάλλευση των ανθρώπων που έχτισαν τα στάδια “για ένα κομμάτι ψωμί”, δείχνουν έναν κόσμο που όλα τα εντάσσει στην λογική του θεάματος που γίνεται συμφέρον.

Ουκρανία: Κυρώσεις σε Επισκόπους και Κληρικούς υπό τον Ονούφριο, συνεργάτες των ρωσικών αρχών κατοχής


Ο Ουκρανός Πρόεδρος Ζελένσκι υπέγραψε διάταγμα επιβολής κυρώσεων σε 7 ακόμη  επισκόπους και κληρικούς του Ονούφριου. Ανάμεσά τους το Νο2 του Ονούφριου, μητροπολίτης Αντώνιος Πακάνιτς, και ο επίσκοπος της Ζαπορίζια, Λουκάς Κοβαλένκο.

Παραθέτουμε αυτολεξεί την ανακοίνωση της Κρατικής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU):

"ΑΧΙΛΛΙΟΥ ΠΟΛΙΣ", τεύχος 7ο του περιοδικού της Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΕΔΩ:

"ΑΧΙΛΛΙΟΥ ΠΟΛΙΣ", τεύχος 6ο του περιοδικού της Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

"ΑΧΙΛΛΙΟΥ ΠΟΛΙΣ", τεύχος 5ο του περιοδικού της Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Ἡ θεολογική ἐπικοινωνία μεταξύ δύο κορυφαίων θεολόγων, τοῦ π. Γεωργίου Φλωρόφσκι καί τοῦ π. Ἰωάννου Ρωμανίδη


Μητροπολίτου Ναυπάκτου καί Ἁγίου Βλασίου Ἱεροθέου

Εἶχα μεγάλη εὐλογία ἀπό τόν Θεό νά γνωρίσω, μεταξύ ἄλλων, τόν μεγάλο θεολόγο τοῦ 20οῦ αἰώνα π. Ἰωάννη Ρωμανίδη. Ἀπό πολλά χρόνια διάβαζα τά κείμενά του, ἀλλά τό χρονικό διάστημα 1987-1995 πού ὑπηρετοῦσα ὡς Ἱεροκήρυξ καί Διευθυντής Νεότητος τῆς Ἱερᾶς Ἀρχιεπισκοπῆς Ἀθηνῶν συνδέθηκα μαζί του, πού εἶχε ἤδη συντα­ξιοδοτηθῆ καί ἔμενε στήν Ἀθήνα, καί μιλούσαμε σχεδόν ἐπί καθη­μερινῆς βάσεως γιά θεολογικά καί ἐκκλησιαστικά θέματα.

Αλυκανάς Ζακύνθου: Αρχιερατική Λειτουργία τιμώντας τον Άγιο Θύρσο


Πρωί Τετάρτης, 14ης Δεκεμβρίου 2022, στον πανηγυρίζοντα σήμερα Ενοριακό Ναό του Αγίου Θύρσου χωρίου Αλυκανά Ζακύνθου, τελέσθηκε Αρχιερατική θεία Λειτουργία, προεστώτος του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄.
[Φωτογραφίες: Τάσης Κουρούμαλος]

Σύδνεϋ: Εθνική Συνάντηση Διδασκάλων Ορθοδόξου Χριστιανικής Αγωγής

Με πρωτοβουλία και με την ευλογία του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου, κατά το διήμερο 12-13 Δεκεμβρίου 2022, πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Θεολογικής Σχολής του Αποστόλου Ανδρέου στο Σύδνεϋ η Εθνική Συνάντηση Διδασκάλων Ορθοδόξου Χριστιανικής Αγωγής. Στη Συνάντηση εκπροσωπήθηκαν οκτώ ελληνορθόδοξα σχολεία από όλη την Αυστραλία. Παρέστησαν, συγκεκριμένα, οι Διευθυντές των σχολείων, οι εκπαιδευτικοί με αντικείμενο τη θρησκευτική εκπαίδευση, καθώς και οι κληρικοί των αντίστοιχων Ενοριών.

Πύργος Ηλείας: Λαμπρή πανήγυρις του Αγίου Σπυρίδωνος [photos Εσπερινού και θ. Λειτουργίας]

Με την δέουσα μεγαλοπρέπεια και την πρέπουσα Εκκλησιαστική ευταξία, εόρτασε η ενορία του Αγίου Σπυρίδωνος Πύργου το διήμερο 11 και 12 Δεκεμβρίου 2022, στον ομώνυμο Ιερό Ναό τον προστάτη και έφορο αυτής Άγιο Σπυρίδωνα, ο οποίος είναι από τους πλέον λαμπρότερους αστέρες της Χριστιανικής μας Πίστεως. «Επίγειος άγγελος και ουράνιος άνθρωπος», καθώς επίσης και μία προσωπικότητα γεμάτη φως, που μας οδηγεί στο δρόμο της πίστης, της αρετής, της αγάπης, της φιλανθρωπίας και της υπομονής.