e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2023

Ο αφ' εσπέρας Όρθρος του Φωτώνε στη Ζάκυνθο και τα “Κάλαντα του Δεσπότη” 2023 [photos-video]

Κείμενο: π. Παναγιώτης Καποδίστριας

Με κάθε μεγαλοπρέπεια πραγματοποιήθηκαν απόψε, βράδυ παραμονής των Θεοφανίων 2023, μάλιστα δε μετά από τριετή αναστολή εξαιτίας Πανδημίας, ο κατά παράδοσιν αφ' εσπέρας Όρθρος των Θεοφανίων, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄, στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου των Ξένων, στην πόλη της Ζακύνθου.

Κατά την εθιμική τυπική διάταξη της αποψινής βραδιάς, αμέσως μετά την Δοξολογία του Όρθρου τιμήθηκε ο οικείος Μητροπολίτης ως ακολούθως: Οι Κληρικοί ιεροφορούντες, οι Άρχοντες του τόπου και όλο το εκκλησίασμα, παιανιζούσης της Φιλαρμονικής του Δήμου Ζακύνθου μετέβησαν εν πομπή στο Μητροπολιτικό Μέγαρο Ζακύνθου. Εκεί, στην αίθουσα του Θρόνου, αφού ο Επίσκοπος ανήλθε στην καθέδρα του, άκουσε να του ψάλουν τα πατροπαράδοτα "Κάλαντα του Δεσπότη" (σύνθεση Π. Γριτζάνη, 1835-1897), τα μέλη του Εκκλησιαστικού Αναλογίου "Θ. Κουρκουμέλης-Κοθρής", με διευθύνοντα Χοράρχη Παναγιώτη Μαρίνο. Τα Κάλαντα αυτά καταλήγουν ως εξής:
"Λειτουργέ Θεού Υψίστου σού ευχόμαστε να ζεις,
να λαμπρύνεις τη χαρά μας, θεία Φώτα να υμνείς"!

Αμέσως μετά, ο Σεβ. κ. Διονύσιος εξήλθε στον εξώστη του Μεγάρου και από εκεί, εις επήκοον του Λαού που τον ανέμενε με μεγάλο ενδιαφέρον, απηύθυνε βαρυσήμαντη -κατά την απαίτηση του εθίμου- ομιλία, την οποία μπορείτε να αναγνώσετε κατωτέρω. Η αφ' υψηλού αυτή ομιλία προς τον λαό της Ζακύνθου θεωρείται επιρροή από την βατικάνεια συνήθεια και αποτελούσε -κατά πάσα πιθανότητα- μιαν ορθόδοξη απάντηση (!!!) των παλαιών ευρηματικών Ζακυνθίων στην αφ' υψηλού ομιλία του Ποντίφικα “urbis et orbis”.

Άμα τη ολοκληρώσει της επισκοπικής Ομιλίας, η Χορωδία απέδωσε τη Φήμη Διονυσίου, η Φιλαρμονική τον Εθνικό Ύμνο και τέλος, ο Μητροπολίτης δέχτηκε όλους, Άρχοντες, Κλήρο και Λαό, οι οποίοι του εξέφραζαν ευχές για το Νέο Έτος 2023 κι εκείνος ανταπέδιδε γλυκύτητα αισθημάτων και ευλογίες!

Έτσι τιμώνται στη Ζάκυνθο τα Φώτα και ο Επιφανείς Χριστός: Τιμώντας τον "εις τόπον και τύπον" Εκείνου ευρισκόμενον, ήτοι τον οικείο Επίσκοπο! Μια ιδιότυπη τελετή, η οποία συντελεί και αυτή στην αρτίωση της θρησκευτικής αυτοσυνειδησίας των Ζακυνθίων!



























ΟΜΙΛΙΑ ΦΩΤΩΝ 2023

ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΖΑΚΥΝΘΟΥ κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ Δ΄

«Βυθοῦ ἀνεκάλυψε πυθμένα, καί διά ξηρᾶς οἰκείους ἕλκει, ἐν αὐτῷ κατακαλύψας ἀντιπάλους, ὁ κραταιός, ἐν πολέμοις Κύριος· ὅτι δεδόξασται».

Η ιερή υμνολογία μάς προσφέρει το μεγάλο νόημα της εορτής των Θεοφανείων. Μέσα από το γνωστό σε όλους μας περιστατικό της Παλαιάς Διαθήκης, κατά το οποίο ο Θεός σώζει τους Ισραηλίτες από την μανία των Αιγυπτίων, παρατίθεται η σημασία για εμάς τους Χριστιανούς της Βαπτίσεως του Κυρίου μας.

Ο Θεός στην Παλιά Διαθήκη σώζει τους οικείους του. Αυτό σημαίνει ότι οι οικείοι του Θεού, που είμαστε όσοι τον πιστεύουμε, τον ακολουθούμε και τον ομολογούμε με τα χείλη και την ζωή μας, σωζόμαστε με την δική του δύναμη.

Μπορεί αυτό να φαντάζει ξένο στην ανθρώπινη λογική, όπως τότε με τους Ισραηλίτες, αλλά όπου βούλεται Θεός νικάται φύσεως τάξις. Εξάλλου, την τάξη της φύσεως, ο Θεός την έχει ορίσει. Εκείνος θέτει τους όρους και τους νόμους, εκείνος τους τροποποιεί όποτε θέλει και για τους λόγους που ο ίδιος ορίζει.

Το παραπάνω τροπάριο, από τις καταβασίες της εορτής, υπογραμμίζει και μια άλλη αλήθεια, που δεν πρέπει να ξεχνάμε. Ότι δηλαδή ο Κύριος μας, είναι κραταιός στους πολέμους. Είναι εκείνος που νικά πάντοτε σε όλες τις δυσκολίες και μας προστατεύει αποτελεσματικά.

Πολλές φορές, αγωνιούμε για την έκβαση της καθημερινότητάς μας, φοβόμαστε για το μέλλον, δειλιάζουμε μπροστά σε αυτούς που μας εχθρεύονται και ζητούν το κακό μας. Όλα αυτά τα νιώθουμε, γιατί δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ποιος είναι ο Κύριος, στο όνομα του οποίου είμαστε βαπτισμένοι.

Μόνο όταν συνειδητοποιήσουμε ότι ο Κύριός μας είναι παντοδύναμος, ισχυρός και εξουσιαστής των πάντων, τότε μόνο θα ηρεμήσουμε και θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε κάθε πειρασμό και κάθε εχθρό. Ο αγώνας μας, έγκειται στο να πιστέψουμε, με όλη μας την καρδιά και τη δύναμη, ότι ο Χριστός είναι εγγυητής της σωτηρίας μας και να αφήσουμε τον εαυτό του ο καθένας μας, στα δικά Του χέρια.

Τώρα, που οι γενικές συνθήκες είναι δύσκολες, χρειάζεται ακόμη μεγαλύτερη και εντονότερη προσπάθεια προσέγγισης του Θεού μας. Με την διαρκή προσευχή, τη μετάνοια, τη μετοχή μας στη Θεία Λειτουργία και την τακτική συμμετοχή μας στην Θεία Κοινωνία, θα ενισχυθούμε πνευματικά. Θα μπορέσουμε να αντιμετωπίζουμε κάθε αντιξοότητα, αφού θα λέμε και θα το εννοούμε ότι: «Μεθ’ ημών ο Θεός, γνώτε έθνη και ηττάσθε. Ότι μεθ’ ημών ο Θεός.».

Ο βαπτισθείς Κύριος να ευλογεί, να γαληνεύει και να μας προστατεύει από κάθε κακό!

Χρόνια πολλά και ευλογημένα!


Δεν υπάρχουν σχόλια: