e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2023

Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης πρώην Ηλείας Γερμανός

Κατά πληροφορίες μας, εξεδήμησε προς Κύριον απόψε, 21.2.2023, ο Σεβ. Μητροπολίτης πρώην Ηλείας Γερμανός, στο Άσυλο Ανιάτων Παναγίας Καθολικής Γαστούνης, όπου διέμενε μετά την παραίτησή του από τον μητροπολιτικό θρόνο της Ηλείας. Αιωνία η μνήμη αυτού!

Ο μακαριστός Μητροπολίτης πρώην Ηλείας Γερμανός υπηρέτησε την Ιερά Μητρόπολη Ηλείας βρισκόμενος στην κεφαλή της για 41 χρόνια και παρέδωσε τη σκυτάλη στον νέο Μητροπολίτη Ηλείας Αθανάσιο (Μπαχό), που ενθρονίστηκε τον περασμένο Νοέμβριο.

Ο αοίδιμος Γερμανός (κατά κόσμον Ιωάννης Παρασκευόπουλος του Γεωργίου και της Κωνσταντίνας) γεννήθηκε στον Καρδαμά Ηλείας τον Φεβρουάριο του 1932, όπου ετελείωσε το Δημοτικόν Σχολείον. Το 1946 εγγράφεται στην Επτατάξιο Εκκλησιαστική Σχολή Κορίνθου και το 1953 εις την Θεολογικήν Σχολήν του Πανεπιστημίου Αθηνών, αποφοιτήσας τον Φεβρουάριον του 1958.

Στρατευθείς υπηρέτησε επί 30 μήνες στον Στρατό ξηράς και την Αεροπορία, ως έφεδρος Ανθυποσμηναγός.

Στις 8 Νοεμβρίου 1960 κείρεται μοναχός στην Ι. Μονή Παναγίας Σκαφιδιάς από τον τότε Μητροπολίτη Ηλείας Γερμανό και μετονομάζεται σε Γερμανό. Την 20ή Νοεμβρίου του ιδίου έτους χειροτονείται Διάκονος στον Ναό Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Καρδαμά και την 6η Δεκεμβρίου Πρεσβύτερος στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου Πύργου υπό του Μητροπολίτου Ηλείας Γερμανού, χειροθετηθείς Αρχιμανδρίτης. Υπηρέτησε επ’ ολίγον ως Εφημέριος στις Ενορίες Βρανά – Βαρθολομιού και Σκουροχωρίου και τον Σεπτέμβριον του 1961 διωρίσθη τακτικός Ιεροκήρυξ και Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος, Πρωτοσυγκελλεύων, μη υπάρχοντος Πρωτοσυγκέλλου.

Τον Μάρτιο του 1979 διωρίσθη Α΄ Γραμματεύς της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και την 1ην Οκτωβρίου 1981 εξελέγη Μητροπολίτης Ηλείας.

Την 3η Οκτωβρίου 1981 εχειροτονήθη Επίσκοπος στον Ναό Αγ. Διονυσίου Αρεοπαγίτου Αθηνών υπό του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ και την 24η Οκτωβρίου ενεθρονίσθη στον Ναό Αγίου Νικολάου Πύργου.

Τον περασμένο Αύγουστο με επιστολή του προς τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο και την Ιερά Σύνοδο παραιτήθηκε. Η τελευταία του Θεία Λειτουργία ως Μητροπολίτου Ηλείας ετελέσθη στις 3 Οκτωβρίου 2022 και στις 14 Νοεμβρίου παρέδωσε ως Τοποτηρητής Ηλείας τον επισκοπικό θρόνο στον διάδοχο και στενό συνεργάτη του όλα αυτά τα χρόνια, Αθανάσιο Β'.

Δεν υπάρχουν σχόλια: