e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 18 Μαρτίου 2023

Γ΄ Χαιρετισμοί 2023 στον Ναό Θείας Μεταμορφώσεως Κανδυλλί

Οι Χαιρετισμοί της Παναγίας, όπως λέγεται αλλιώς ο Ακάθιστος Ύμνος, είναι ποίημα 24 στροφών. Κάθε στροφή αρχίζει με ένα γράμμα του αλφαβήτου από το Α ως το Ω και τελειώνει πάλι με τη λέξη “Χαίρε, Νύμφη ανύμφευτε” ο ένας και “Ἀλληλούια” ο άλλος αντίστοιχα. Το ποίημα όλο χωρίζεται σε 4 ίσα μέρη, τις “στάσεις”, που καθεμιά έχει 6 στροφές.
    Ο Ακάθιστος ύμνος προς την Υπεραγία Θεοτόκο διαβάζεται τις πρώτες 5 εβδομάδες κάθε Παρασκευή καθόλη τη διάρκεια της Σαρακοστής πριν το Πασχα…
    Έτσι σήμερα, όπως σε πολλές εκκλησίες της Βασιλεύουσας, μετά από αρκετά χρόνια για πρώτη φορά στο Κανδυλλί, στην 3η Στάση των Χαιρετισμών, υπήρχε ακολουθία και εψάλησαν οι Χαιρετισμοί στον λόφο ψηλά εκεί, στον ανακαινισμένο την περίοδο της πανδημίας με την προσφορά του μεγάλου ευεργέτη κ Νίκου Κωνσταντόπουλου Ιερό Ναό Θείας Μεταμορφώσεως Κανδυλλί, από τον Πρωτοσύγκελλο Αρχιμ. π Ευγένιο Καρατζά.
    Παρ' όλο το κρύο ανοιξιάτικο πρωινό η παρουσία των νέων μαθητών και συναδέλφων του Ζωγραφείου ήταν σαν τα χελιδόνια που ανήγγειλαν τον ερχομο της Ανοιξης και της Αναστασης …
    Τα αναλόγια τα στόλιζαν ο Ζωγραφειώτης Μιχάλης Κοζής, ο κ. Ευάγγελος Μπαζγκάρλο και οι Ζωγραφειώτες Χρηστος Κελεπούρης Και Γιωργος Μπρίσκος απο την 9η τάξη, δίπλα τους ήταν και ο Οικονόμος του Οικουμενικού Θρονου ο π. Βασίλειος Ιωαννίδης, κληρικός της Ι. Μητροπόλεως Χαλκηδόνος.
Την ακολουθία τη σφράγισε η θερμή ομιλία του π Ευγένιου Καρατζά ο οποίος με τα λόγια του άγγιξε τις ψυχές όλων των μικρών και μεγάλων και μεταξύ άλλων είπε και τα εξής…:
    «Η Παναγία οδηγεί τα βήματα μας στην ασφάλεια που είναι ο Χριστός…..
Η Παναγία μας οδηγεί από το σκοτάδι στο φως και την αλήθεια….
Μεταβάλλει την λύπη σε χαρά…
Απλώνει το ωμοφόριό της και σκεπάζει όλο το ανθρώπινο γένος….»
    Την μόνην ελπίδα εις σε ανατίθημι, Μήτηρ του Θεού φύλαξον με υπό την σκέπην σου!!!























Δεν υπάρχουν σχόλια: