e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 12 Απριλίου 2023

Βαρθολομαίος: Δεμένοι στα πάτρια, τα όσια και τα ιερά του Γένους μας αντέχουμε και συνεχίζουμε

H A. Θ. Παναγιότης, ο Πατριάρχης, χοροστάτησε, το πρωί της Μ. Τετάρτης, 12 Απριλίου 2023, στην Θεία Λειτουργία των Προαγιασμένων Τιμίων Δώρων, που τελέστηκε στον Ι. Ναό Αγίας Μαρίνης, στο Σχοινούδι της Ίμβρου.

Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι οι Σεβ. Μητροπολίτες Μοσχονησίων κ. Κύριλλος και Ίμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλος, καθώς και πλήθος πιστών από την Ίμβρο και το εξωτερικό. 

Αμέσως μετά προσφέρθηκε κέρασμα στην Αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Σχοινουδίου, όπου ο Παναγιώτατος σε σύντομο χαιρετισμό του, και εξ αφορμής ενός ποιήματος που διάβασε νεαρή μαθήτρια, ανέφερε ότι το ορεινό αυτό χωριό ήταν τρανό, μεγάλο και υπερήφανο, με πολύ εργατικούς κατοίκους, αλλά, όπως είπε, και το πιο άτυχο από τα χωριά της Ίμβρου. Και ο Πατριάρχης πρόσθεσε:

“Την δεκαετία του 1960, που άρχισαν τα πέτρινα χρόνια της Ίμβρου, το Σχοινούδι υπέστη τις μεγαλύτερες ζημιές και τις μεγαλύτερες ταλαιπωρίες και άδειασε. Από τις 3000 κατοίκους που είχε έμειναν ελάχιστοι. Ήρθαν οι έποικοι και άλλαξαν οι ρυθμοί της ζωής μας. Αλλά εμείς αντέχουμε με την χάρη του Θεού. Δεμένοι στα πάτρια, τα όσια και τα ιερά του Γένους μας αντέχουμε και συνεχίζουμε. Δοξάζουμε τον Θεό που μας αξιώνει εφέτος, όλοι μαζί, να γιορτάσουμε αυτές τις άγιες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδος και του Πάσχα. Ευχαριστώ τον άγιο Ίμβρου που έβαλε στο πρόγραμμα αυτών των ημερών δύο χοροστασίες μου στο Σχοινούδι, σήμερα και την Μ. Παρασκευή το πρωί στον Εσπερινό της Αποκαθηλώσεως.”

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο Πατριάρχης παρέστη συμπροσευχόμενος, από το Ιερό Βήμα του Ι. Μητροπολιτικού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στην Παναγία της Ίμβρου, κατά την τέλεση του Μυστηρίου του Ευχελαίου, προεξάρχοντος του Πανοσιολ. Μ. Εκκλησιάρχου κ. Αετίου.

Φωτό: Νίκος Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο






















































Δεν υπάρχουν σχόλια: