e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 22 Απριλίου 2023

Με καλή θέληση και καλή προαίρεση

 

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ 

 της Κυριακής του Θωμά, 23 Απριλίου 2023

(Ιω. κ΄ 19- 31 )

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεριώτης

«Ειρήνη υμίν», δηλαδή «ειρήνη σε όλους εσάς», είπε ο Κύριος, όταν εμφανίστηκε για πρώτη φορά, μετά την Ανάσταση, στους συγκεντρωμένους στο Υπερώο και φοβισμένους μαθητές. Και αυτήν την ειρήνη, πρωτίστως μέσα τους, την είχαν ανάγκη, ειδικά εκείνες τις ζοφερές ημέρες. Διότι τις ψυχές τους κατάκλυζε ο τρόμος και η αγωνία για το τι συνέπειες θα είχε και σ’ αυτούς η οργή του ασεβούς ιουδαϊκού συνεδρίου και το μίσος του όχλου.

Ήταν πολύ πιθανό να μην ικανοποιούνταν με την καταδίκη και θανάτωση μόνο του Κυρίου, αλλά οι διωγμοί να επεκτείνονται και σ’ αυτούς. Η απογοήτευση είχε καταλάβει τις καρδιές του. Διότι ο Υιός του Θεού και διδάσκαλός τους ήταν νεκρός, παρότι σ’ Αυτόν στήριζαν τόσες και τόσες ελπίδες λυτρωμού. Τα ιερά λόγια του Κυρίου έπαψαν να ηχούν στα αυτιά τους και οι ίδιοι κρύβονταν «πενθούντες» και «κλαίοντες», φοβούμενοι για τη ζωή τους.

Φυσικά και ανθρώπινα είναι αυτά τα συναισθήματα, διότι ο άνθρωπος μόνος του νιώθει χαμένος και αδύναμος και μόνο η θεία συνδρομή τον δυναμώνει και τον αναζωογονεί. Και αυτό συνέβη κεραυνοβόλα με αυτό το «Ειρήνη υμίν». Χωρίς καλά-καλά να το καταλάβουν, η ειρήνη και η γαλήνη επέστρεψαν στις φοβισμένες ψυχές τους και έγιναν γενναίοι και ατρόμητοι σαν λιοντάρια. Δέχθηκαν χαρούμενοι και φωτισμένοι το ανεκτίμητο Δώρο του Αναστημένου Χριστού.

Όμως ένας απ’ αυτούς δεν πείστηκε: ο Θωμάς, ο οποίος επιστρέφοντας αργότερα ζήτησε, δυσπιστώντας, να αγγίξει ο ίδιος τις πληγές του Ιησού, για να βεβαιωθεί ότι είναι ο ίδιος. Δύσπιστος, λοιπόν, υπήρξε ο Θωμάς. Μα, μήπως ήταν ο μόνος; Και οι άλλοι Απόστολοι το ίδιο δύσπιστοι δεν ήταν;

Η ολιγοπιστία είναι χαρακτηριστικό όλων των ανθρώπων και ο φόβος είναι το αποτέλεσμά της. Όμως, το ελάττωμα αυτό το εξουδετερώνει η καλή θέληση και η καλή προαίρεση. Κι αυτήν την διέθεταν όλοι οι Άγιοι Απόστολοι, όπως και ο Θωμάς. Όλοι φλέγονταν από την επιθυμία να πιστέψουν και φυσικά από την συναίσθηση της μικρότητάς τους και την διάθεση μετανοίας. Αυτές τις ιδιότητες οφείλουμε όλοι να διαθέτουμε, για την επίτευξη της σωτηρίας μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: