e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 21 Απριλίου 2023

Παλαιό Κάιρο: Εορτή της Ροτόντας της Ανατολής, τιμώντας τον Άγιο Γεώργιο


Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και εκκλησιαστική τάξη εορτάστηκε η μνήμη του Αγίου ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου στην Ιερά Πατριαρχική Μονή του Αγίου Γεωργίου παλαιού Καΐρου. 

Η Ιερά Μονή, φωτεινή απ' άκρη σε άκρη και ολάνθιστα στολισμένη, άνοιξε τις πύλες της το απόγευμα της Πέμπτης 20 Απριλίου ε.ε. και υποδέχτηκε την Αυτού Θειοτάτη Μακαριότητα τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ Θεόδωρο Β΄ και τους πιστούς προσκυνητές που συνέρρευσαν από νωρίς να ανάψουν το κερί της ευλαβείας τους, να λάβουν την ευλογία του Αγίου, και την σεπτή ευχή του Πάπα και Πατριάρχου της των Αλεξανδρέων Εκκλησίας.

Ο Μακαριώτατος προεξήρχε του Μεγάλου Πανηγυρικού Εσπερινού, παρουσία των Σεβαμιωτάτων Μητροπολιτών Μέμφιδος κ. Νικοδήμου, Πατριαρχικού Επιτρόπου Καΐρου και Ναυκράτιδος κ. Παντελεήμωνος Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και μέλος αυτής. Παρέστησαν ο Εξοχώτατος Πρέσβης της Ελλάδος κ. Νικόλαος Παπαγεωργίου και η Εξοχωτάτη Πρέσβης της Κύπρου κα Πόλυ Ιωάννου. Επίσης εκπρόσωποι της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου και των αραβόφωνων Κοινοτήτων καθώς και άλλοι φορείς.

Οι Έλληνες Πρόσκοποι παρόντες, έδωσαν το χαρμόσυνο εορταστικό τόνο με τους ήχους της μπάντας τους, συνοδεύοντας τον από την Αίθουσα του Θρόνου μέχρι το Καθολικό της Μονής.

Στην ομιλία του στον εσπερινό τόνισε ο Μακαριώτατος πως «ο Άγιος Γεώργιος είναι ο Μέγας των Μεγαλομαρτύρων που με το μαρτύριο του επάτησε τον θάνατο και πήρε το στεφάνι της δόξας». Επίσης συγκινημένος προσευχήθηκε ώστε να λάβει τέλος η δραματική κατάσταση στη γειτονική χώρα το Σούδαν και ευχαρίστησε θερμά την Αίγυπτο εν τω προσώπω του Εξοχότατου Προέδρου της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι για τις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλει σε διπλωματικό επίπεδο.

Στην κυριώνυμο ημέρα προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας ο Μακαριώτατος  Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ Θεόδωρος Β' πλαισιωμένος από τους Σεβαμιωτάτους Μητροπολίτες Ερμουπόλεως Νικολάου και Μέμφιδος Νικοδήμου.

Το "παρών" έδωσαν οι πρόσκοποι των αραβόφωνων κοινοτήτων. 

Προ του πέρατος της Θείας Λειτουργίας ομίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μέμφιδος για τη δύναμη του μαρτυρίου στο πρόσωπο του Αγίου Γεωργίου και τέλος ο Μακαριώτατος περικόσμησε με λέοντα του Αποστόλου Μάρκου τον κ. Γιώργο Ρεκτσίνη για τη μεγάλη του προσφορά στο Πατριαρχείο αλλά και στην παροικία. Ο Μακαριώτατος προσευχήθηκε και πάλι για το Σούδαν, για όλους τους ανθρώπους εκεί ανεξαρτήτως θρησκείας και εθνικότητας και για τον επιχώριο Μητροπολίτη Νουβίας κ. Σάββα, ο οποίος βρίσκεται αυτές τις δύσκολες στιγμές δίπλα στο ποίμνιο του στο Χαρτούμ.

Ευχαρίστησε ο Μακαριώτατος όλους τους παρόντες επίσημους, τους εκατοντάδες πιστούς που πλημμύρισαν τη Ροτόντα της Ανατολής, τις αρχές της Αιγύπτου για την άριστη συνεργασία και τέλος τον Σεβ. Μητροπολίτη Μέμφιδος κ. Νικοδήμου, Πατριαρχικού Επιτρόπου Καΐρου και τον Ηγούμενο της Μονής Αρχιμανδρίτη Δαμασκηνό καθώς και την αδελφότητα της Μονής.























Δεν υπάρχουν σχόλια: