e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 17 Μαΐου 2023

Βανάτο Ζακύνθου, 1.11.1992: Θεία Λειτουργία Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου


Μια άλλη αξιομνημόνευτη -εξαιτίας των σωζόμενων φωτοαποτυπώσεων- λειτουργική / λατρευτική ημέρα της Ενορίας του Βανάτου ήταν η 1η Νοεμβρίου 1992, στον Ναό της Παναγούλας, οπότε και τότε -για μιαν επιπλέον φορά- τελέσθηκε η θεία Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου.
        Ως γνωστόν, η εν λόγω Λειτουργία τελείται έξω από Ιερό Βήμα, στην δε προκείμενη περίπτωση, με τον οικείο Εφημέριο π. Παναγιώτη Καποδίστρια, διακόνησε ο τότε Διάκονος Νικόλαος Κονίδης, Εφημέριος σήμερα Σκουλικάδου.
        Στο ψαλτήρι εκείνη την ημέρα ήταν ο αείμνηστος πλέον Ιεροψάλτης Παναγιώτης Στραβοπόδης και ο σχολάζων εκείνη την εποχή Ιερέας Νικόλαος Κόκλας ή Βενέτικος, ήδη μετατεθείς στην Αιωνιότητα. Ας είναι αναπαυμένοι.
        Αξιοσημείωτο είναι ότι κατ' εκείνο τον καιρό -καθώς φαίνεται από τις φωτογραφίες- στους τοίχους του Ναού της Παναγούλας δεν έχουν δημιουργηθεί ακόμη τα ξυλόγλυπτα τοιχώματα με τον χρυσό και ζωγραφιστό διάκοσμο. Γι' αυτό και φαίνονται μόνον οι τσιμεντένιοι τοίχοι.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ
(Photos: Marjo de Rycke):






















Δεν υπάρχουν σχόλια: