e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 10 Μαΐου 2023

Νιχώρι Βοσπόρου: Οι εορτές Αγ. Θεοδώρου Βυζαντίου και Μεσοπεντηκοστής 2023

Με σεμνότητα, ιεροπρέπεια και ιδιαίτερη λαμπρότητα τιμήθηκε στην Κοινότητά μας, ο συγχωριανός μας Άγιος Θεόδωρος ο Βυζάντιος, με αφορμή το θαύμα που έκανε το έτος 1832, σώζοντας ολόκληρο το νησί της Λέσβου από την θανατηφόρο ασθένεια της πανώλης.
        Οι λειτουργικές συνάξεις, με επίκεντρο τον Ιερό Ναό της Παναγίας Κουμαριώτισσας, πραγματοποιήθηκαν με τη συμμετοχή κλήρου και λαού, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτη Κυδωνιών κ. Αθηναγόρα, Πατριαρχικού Επόπτη της Περιφερείας Βοσπόρου.
Το απόγευμα του Σαββάτου 6 Μαΐου 2023, τελέσθηκε στο παρεκκλήσιο του Αγίου, που βρίσκεται στον γυναικωνίτη του Ιερού Ναού μας, πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, με αρτοκλασία και θείο κήρυγμα από τόν Σεβ. Επόπτη μας.
Ακολούθησε, μέσα σε εξαιρετικά ευχάριστο κλίμα, μία θαυμάσια δεξίωση στην Κοινοτική αίθουσα και έτσι δόθηκε η καλή ευκαιρία της προσωπικής επικοινωνίας μεταξύ των ενοριτών μας.
Την επόμενη μέρα, Κυριακή του Παραλύτου, 7 Μαΐου 2023, τελέσθηκε ο Όρθρος και στη συνέχεια η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβ. Επόπτη μας. Με τον Σεβασμιώτατο συλλειτούργησαν ο Αρχιμανδρίτης Τιμόθεος Ραϊλάκης-Βρανάς, Ιερ. Προϊστάμενος της γειτονικής Κοινότητος Βαφεοχωρίου, ο οποίος κήρυξε τον Θείο Λόγο και ο Πρωτοπρεσβύτερος Κωνσταντίνος Βαρθολομαίος, Ιερ. Προϊστάμενος Νεοχωρίου και διακόνησε ο Πατριαρχικός Διάκονος Επιφάνιος Καμιάνοβιτς. Πριν από την Απόλυση ο Δεσπότης μας ευχήθηκε τα δέοντα και επικαλέστηκε την ευλογία του Νιχωρίτη Αγίου μας προς όλους.
Ακολούθησε πλούσιο κέρασμα στην Κοινοτική αίθουσα και ανταλλαγή εορτίων ευχών.
    Την Τετάρτη, 10 Μαΐου 2023, εορτή της Μεσοπεντηκοστής, τελέσθηκε ο Όρθρος και στη συνέχεια η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτη Ξάνθης κ. Παντελεήμονος.
        Με τον Σεβασμιώτατο συλλειτούργησαν ο Πρωτοσύγκελλός του Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου Σωφρόνιος Γκουτσίνης και ο Αρχιμανδρίτης Τιμόθεος Ραϊλάκης-Βρανάς, Ιερ. Προϊστάμενος της γειτονικής Κοινότητος Βαφεοχωρίου και διακόνησε ο Αρχιδιάκονός του Νεκτάριος Λαγουμίδης.
        Συμπροσευχήθηκε από το Άγιο Βήμα και ο Σεβ. Μητροπολίτης Κυδωνιών κ. Αθηναγόρας, Πατριαρχικός Επόπτης της Περιφερείας μας. Ανάμεσα στους εκκλησιαζομένους ήταν ο Άρχων Μέγας Χαρτοφύλαξ Λάκης Βίγκας, μέλη των δύο Εφοροεπιτροπών του Νεοχωρίου καθώς επίσης και όμιλος καθηγητών και μαθητών του Προτύπου Εκκλησιαστικού Γυμνασίου και Λυκείου της Ιεράς Μητροπόλεως Ξάνθης, οι οποίοι ευρίσκονταν στην Πόλη για προσκυνηματικούς και πολιτιστικούς λόγους.
        Πριν από την Απόλυση και σύμφωνα με την παράδοση ο Σεβ. Επόπτης μας καλωσόρισε τους εκδρομείς, με επικεφαλής τον Σεβ. Μητροπολίτη Ξάνθης και ευχήθηκε τα δέοντα προς όλους. Ο φιλοξενούμενος Ιεράρχης αντιφώνησε και ευχαρίστησε τον Δεσπότη μας καθώς και την Εφοροεπιτροπή της Κοινότητός μας, για την φιλοξενία.
        Ακολούθησε ένα θαυμάσιο γεύμα στην Κοινοτική μας αίθουσα και στη συνέχεια οι εκδρομείς αναχώρησαν, επιστρέφοντας στην όμορφη πόλη της Ξάνθης.
ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΤΙΚΗΣ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΙΑΣ
Yeniköy Panayia Rum Ortodoks Kilisesi bülteni:
    6 Mayıs Cumartesi ve 7 Mayıs Pazar günü Midilli adasının koruyu Azizi olarak kabul edilen Aziz Theodoros Byzantios’u anma ayinleri Metropolitimiz Sayın Athenagoras tarafından gerçekleştirildi.
    10 Mayıs 2023 Çarşamba günü Paskalya sonrası ayinleri çerçevesinde Ksanthi (iskeçe) Metropoliti Pandeleimon riyasetinde gelen lise öğrencilerinin de katılımıyla ayin düzenlendi.
    Ayin sonrası vakıf salonunda misafirlerimiz sevgi sofrasında ağırlandı.











Δεν υπάρχουν σχόλια: