e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 20 Μαΐου 2023

Ζάμπια: Μνημόσυνο για τα 353.000 θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

"Η μεγαλύτερη τιμή, ο αγώνας για να μη ζήσει ποτέ ξανά κανείς λαός όσα έζησε ο ποντιακός"
Την Παρασκευή, 19 Μαΐου 2023, ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, στο παρεκκλήσιο της Ιεράς Μητροπόλεως της Ζάμπια στη Λουσάκα, ο Σεβ. Μητροπολιτης Ζάμπιας τέλεσε Μνημόσυνο, υπέρ αναπαύσεως των ψυχών πάντων των θυμάτων της Γενοκτονίας.

Παρουσία του Γενικού Προξένου της Ελλάδος στη Ζάμπια και του Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας στη Λουσ;aκα . Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.

Ο Μητροπολίτης, αναφερόμενος στην ημέρα μνήμης, τόνισε πως "Σήμερα τιμούμε τη μνήμη εκατοντάδων χιλιάδων θυμάτων του Ποντιακού Ελληνισμού. Δεν ξεχνούμε τις ψυχές που ζητούν δικαίωση. Η καταδίκη των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας είναι μια πράξη τιμής είναι ανάγκη η διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης, ώστε να διασφαλιστεί πως οι νεότερες γενιές δεν θα λησμονήσουν ποτέ τα ιστορικά γεγονότα της Γενοκτονίας και του ξεριζωμού των Ποντίων από τις πατρογονικές τους εστίες, καθώς και τον πολιτισμό, τις παραδόσεις και τις αξίες του Ποντιακού Ελληνισμού".

Στη συνέχεια ο Σεβ. κ. Ιωάννης με την ιδιότητα του συντονιστή για την Αφρική του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ποντιακού Ελληνισμού για την διεθνοποίηση της Γενοκτονίας του Ελληνισμού .μετέβη στην Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Ζάμπια για την επίδοση του ψηφίσματος για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στον Πρέσβη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Δημοκρατία της Ζάμπια Jacek Jankowski.

Η συνάντηση, πραγματοποιήθηκε μέσα σε εξαιρετικό κλίμα









Δεν υπάρχουν σχόλια: