e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 16 Μαΐου 2023

Αναβιώνει το ουκρανόφωνο Κελί στο Άγιο Όρος

Επιμέλεια κειμένου: π. Παν. Καποδίστριας

Με την παραλαβή του Τόμου για το Αυτοκέφαλο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, ανανεώθηκε η δυνατότητα αναβίωσης μοναστηριού στο Άγιο Όρος, όπου Ουκρανοί Μοναχοί θα προσεύχονταi συνεχώς για τους δικούς τους ανθρώπους και την Πατρίδα στη μητρική τους oυκρανική γλώσσα.

Η εμφάνιση ενός ουκρανόφωνου Κελίου στο Άγιον Όρος, στο μεγαλύτερο κέντρο του Ορθόδοξου Μοναχισμού, είναι ένα σημαντικό βήμα για τη διατήρηση της ταυτότητας της Ουκρανικής Ορθόδοξης Παράδοσης κι ένα ορόσημο για τους Ουκρανούς σε όλο τον κόσμο.

Μετά την ανοικοδόμηση, θα δεχθεί, όχι μόνο πολίτες της Ουκρανίας, ιδιαίτερα ουκρανούς στρατιώτες, αλλά και προσκυνητές από όλες τις γωνιές του πλανήτη μας - στο όνομα της ενότητας, της ανακούφισης και της πλήρωσης με πνευματική δύναμη. 

Ο Προκαθήμενος της ΑΕΟ, Μακ. Μητροπολίτης Κιέβου και Πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιος, σε μήνυμα - έκκλησή του προς κάθε άνθρωπο καλής θελήσεως αναφέρει:

"Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές! 

Το Άγιο Όρος είναι ένα μοναδικό κέντρο του παγκόσμιου ορθόδοξου μοναχισμού, όπου ηγουμένη, σύμφωνα με την παράδοση, είναι η ίδια η Θεοτόκος. 

Η ουκρανική κληρονομιά του Άθω έχει περισσότερα από 1.000 χρόνια ιστορίας και συνδέεται με τη Βάπτιση της Ρως-Ουκρανίας, όταν ιδρύθηκε το πρώτο ουκρανικό μοναστήρι προς τιμήν της Κοιμήσεως της Θεοτόκου για τους μοναχούς του Κιέβου στον Άθω προς τον Απόστολο Πρίγκιπα Βλαδίμηρο.

Έκτοτε, ο ασκητισμός του Άθω έχει κοσμηθεί με τα ονόματα μιας πλειάδας εξαιρετικών Ουκρανών αγίων - του Αντώνιος Pecherskyi [των Σπηλαίων], του Ιβάν Vyshenskyi, του Παϊσίου Velychkovskyi και πολλών άλλων.

Το Άγιο Όρος έπαιξε ιδιαίτερο ρόλο στην αναβίωση της Ορθοδοξίας στην Ουκρανία κατά τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του ουκρανικού λαού τον 17ο αιώνα. Οι Ουκρανοί Χετμάν και οι Κοζάκοι διατηρούν παραδοσιακά στενούς δεσμούς με το Άγιον Όρος. Με την ιδρυτική τους υποστήριξη εμφανίστηκαν τον 18ο αιώνα στο Άγιον Όρος οι ουκρανικές κοζάκικες σκήτες «Black Whirl» και Προφήτης Ηλίας, που ίδρυσε ο μοναχός Παΐσιος Velychkovsky από την Πολτάβα. Οι μοναχοί εκεί ήταν πρώην Κοζάκοι.

Δυστυχώς, με την απώλεια του κράτους, η Ουκρανία έχασε και τις δικές της κατοικίες στο Άγιον Όρος για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, με την παραλαβή του Τόμου από το Οικουμενικό Πατριαρχείο για την αυτοκεφαλία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, η δυνατότητα αναβίωσης του ουκρανικού μοναστηριού στο Άγιο Όρος, όπου Ουκρανοί μοναχοί θα προσεύχονταν συνεχώς στη μητρική τους ουκρανική γλώσσα για τον λαό τους και η Πατρίδα, για τους πεσόντες στρατιώτες και τους αθώα σκοτωμένους πολίτες, ανανεώθηκε.

Σύμφωνα με απόφαση του Ηγουμενοσυμβουλίου της Ιεράς Μονής Παντοκράτορος, το αρχαίο κελί Κατοικία των Αγίων Αρχαγγέλων (Φαλακρ) παραδόθηκε στον Ουκρανό ιερομόναχο Παΐσιο (Κρολ) για διαβίωση και ανοικοδόμηση. Αυτό το μοναστήρι είναι ένα ιστορικό όμοιο της Ρως-Ουκρανίας ως προς την ίδρυσή του.

Η σημερινή ερειπιώδης κατάσταση του Κελίου φαίνεται να συμβολίζει την Ουκρανία, η οποία ακρωτηριάστηκε από τους Ρώσους εισβολείς. Αλλά όπως, χωρίς αμφιβολία, ολόκληρη η Ουκρανία θα ξαναχτιστεί μετά τη μεγάλη μας Νίκη, έτσι και τώρα το αρχαίο Κελί -το ουκρανικό πνευματικό κέντρο στο Άγιο Όρος- αναβιώνει και ξαναχτίζεται.

Ευχαριστούμε όλους τους ανθρώπους, οι οποίοι στη δύσκολη στιγμή του πολέμου συμβάλλουν στη νίκη, βοηθώντας τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας. Και σε αυτούς που με τις δωρεές τους συμμετέχουν στην ανοικοδόμηση του ιερού στο Άγιο Όρος - ορόσημο της ουκρανικής παράδοσης της Ορθοδοξίας.

Πιστεύουμε ότι με την ευλογία του Θεού και τις κοινές προσπάθειες, ένα αναστηλωμένο ιερό θα αναδειχθεί σύντομα ως σύμβολο του αδάμαστου του ουκρανικού πνεύματος!

+Μητροπολίτης Επιφάνιος, Προκαθήμενος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας"


Δεν υπάρχουν σχόλια: