e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 30 Ιουλίου 2023

Όχι μόνο από το περίσσευμα, αλλά και από το υστέρημα

 
ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ 
ΚΥΡΙΑΚΗ Η΄ ΜΑΤΘΑΙΟΥ 

30 Ιουλίου 2023

(Ματθ. ιδ΄ 14-22)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεριώτης

Σύμφωνα με την πίστη μας, ο άνθρωπος δεν είναι μόνο ψυχή, αλλά και ύλη. Το σώμα είναι ο ναός της ψυχής και του αξίζει τιμή και σεβασμός. Γι’ αυτό, ο άνθρωπος, ως οντότητα ψυχοσωματική, οφείλει να μην μισεί τη σάρκα, διότι δεν πρέπει να είναι σωματοκτόνος, αλλά παθοκτόνος.

Το παράδειγμα της τιμής προς το σώμα, αλλά και στις κάθε είδους θεμιτές υλικές ανάγκες του ανθρώπου, δίνεται πολλές φορές μέσα στα ιερά κείμενα. Το μήνυμα αυτό εμπεριέχεται και στην ευαγγελική διήγηση του θαύματος του πολλαπλασιασμού των άρτων και των ιχθύων.

Τα πλήθη τόσο πολύ προσηλώθηκαν και συναρπάστηκαν από την θεία διδασκαλία, τόσο πολύ κρέμονταν από το στόμα του Ιησού, που ξέχασαν ότι η μέρα παρήλθε κι έπρεπε να προμηθευτούν τρόφιμα για να φάνε. Όμως, όπου ο άνθρωπος δεν μεριμνά, μεριμνά ο φιλάνθρωπος ευεργέτης και δωροδότης Θεός.

Στη αρχή, ο Κύριος ρώτησε τους μαθητές Του τι απόθεμα τροφίμων υπάρχει. Αυτοί απάντησαν ότι διαθέτουν μόνο πέντε άρτους και δύο ψάρια, τα οποία είναι τελείως ανεπαρκή ακόμη και για τους ίδιους.

Ο Κύριος ήξερε πολύ καλά ότι δεν επαρκούσαν, όχι μονάχα αυτά, αλλά και πολλαπλάσια για να θρέψουν τόσα πλήθη. Όμως, δια της ερώτησής Του αυτής και δια της προσταγής Του, να τα φέρουν μπροστά Του, ήθελε να δώσει ένα μεγάλο και υψηλό δίδαγμα, σε όλους τους ανθρώπους: το χριστιανικό δίδαγμα της φιλανθρωπίας, η οποία αποτελεί τη βάση και το θεμέλιο της πίστης μας.

Ήθελε, δι αυτού του περιστατικού και παραδείγματος, να παροτρύνει τους ανθρώπους να δίδουν ό,τι έχουν διαθέσιμο, ανά πάσα ώρα και στιγμή, στους συνανθρώπους τους, χωρίς να προβάλουν δικαιολογίες για τυχούσα ανεπάρκεια.

Ο κάθε ένας από εμάς οφείλει τα ωραία φιλάνθρωπα συναισθήματα να τα μετατρέπει σε έργο και πράξη καθημερινή. Να προσφέρουμε, όχι μόνο από το περίσσευμά μας, αλλά ακόμα και από το υστέρημα μας. Ο Θεός δεν θα μας αφήσει να καταστραφούμε, ούτε να στερηθούμε.

Αυτό το μέγιστο παράδειγμα ακολούθησαν οι δίκαιοι και Προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης και αργότερα οι Πατέρες και οι Άγιοι, οι Όσιοι και Μάρτυρες της Εκκλησίας. Ο Κύριος και οι Άγιοι φρόντισαν για τους «κοπιώντες» και «πεφορτισμένους» κάθε εποχής. Γιατί σε κάθε εποχή οι λαοί, ως πρόβατα, βρίσκονται κάτω από την εξουσία λύκων. Ο Θεός είναι ο μόνος λυτρωτής μας από αυτούς που, αντί να ανακουφίζουν, επιβάλλουν φορτία δυσβάστακτα στους ανθρώπους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: