e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 15 Αυγούστου 2023

Δεκαπενταύγουστο 2023: Πατριαρχική Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά του Πόντου [video]


Σε κλίμα έντονης συγκίνησης και κατάνυξης, τελέστηκε το πρωί του Δεκαπενταύγουστου, ανήμερα της μεγάλης Θεομητορικής εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, η Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στην ιστορική Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά, στην Τραπεζούντα του Πόντου. Με τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο συλλειτούργησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος και Σμύρνης κ. Βαρθολομαίος.

Στην ομιλία του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε εισαγωγικά ότι μετέβη στην Παναγία Σουμελά ως ταπεινός προσκυνητής, όπως και το 2010, που είχε τελεστεί Θεία Λειτουργία για πρώτη φορά μετά το 1922. Ακολούθως, αναφέρθηκε στη σχέση της Παναγίας με τη Ρωμιοσύνη, την οποία χαρακτήρισε ως μία σχέση βαθύτατα εκκλησιαστική, ενώ στο κυρίως μέρος της ομιλίας του υπογράμμισε ότι «ερχόμεθα και επανερχόμεθα εδώ… δια λόγους πίστεως και γένους». Αναλυτικά, ο Παναγιώτατος στη σχετική αναφορά του υπογράμμισε:

«Ερχόμεθα και επανερχόμεθα εδώ, εις του Μελά το όρος το άγιον, δια να πανηγυρίσομεν την Κοίμηση της Θεοτόκου μαζί με όλους τους επ’ ελπίδι Αναστάσεως κοιμηθέντες πατέρες μας. Ερχόμεθα δια να κομίσομεν εις αυτούς μήνυμα ζωής. Ερχόμεθα δια να αγγίξομε τα έργα των χειρών των. Εκείνοι τα έκαναν αυτά τα θαυμαστά πράγματα και μνημεία. Να τρισαγίσομεν τα γυμνά οστά και να απλώσομεν πνεύμα άγιον επί πάσαν σάρκαν. Ερχομεθα δια να αναβαπτισθόμεν εις τον Πυξίτην ποταμό της ιστορίας, του πολιτισμού και των καρδιών μας. Δια να ανανεώσουμε τους δεσμούς μας με το παρελθόν και δια να προσευχηθόμεν δια τα επόμενα. Δια να μνημονεύσομεν τα ονόματά των, να ριψομεν τα σώματά των εις το σώμα και το αίμα Του, εις την προσκομιδήν, να τους πούμε ανέστη Χριστός πατέρες τίμιοι. Ανέστη Χριστός και νεκρός ουδείς εν τω μνήματι. Ερχόμεθα εις τον Πόντον τον ευάγριον, εις την σεμνήν αρχόντισσα Καππαδοκία, εις την κοσμοπολίτισσα Μικρασίαν, εις την απλήν, ευλαβήν κι αγαθήν Ανατολική Θράκη, δια λόγους πίστεως και γένους. Και είναι η πίστις μας πραϊα, ειρηναία, κάρφους ελαίας έχουσα επί του στόματος, καταλλαγής σύμβολον προς τον τετραπέρατον κόσμον. Ενώ το γένος μας, πολλά παθόν και εις κατακλυσμόν πολλάκις ευρεθέν, ως κιβωτόν έχει αυτήν των Ορθοδόξων πίστην με την οποία εταυτίσθη κατά τρόπον απόλυτον και αρραγή. Και λοιπόν, ερχόμεθα δια λόγους πίστεως και γένους προς εκείνους οι οποίοι μάς εδίδαξαν και μας μετέδωκαν αυτά τα άγια των αγίων, ώστε να τους πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ δια αυτό το οποίον είμεθα. Να αναψομεν κερί εις την μνήμη των, να ευχηθώμεν δια την ανάπαυσιν των ψυχών των και δια να υποσχεθόμεν ότι εν ταις καρδίαις ημών η μνήμη των θα είναι διηνεκής και άληστος».

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΜΕΣΩ MEGA TV:

Δεν υπάρχουν σχόλια: