e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 26 Αυγούστου 2023

Κρήτη: Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας στη γενέτειρα του Οσίου Νικηφόρου του Λεπρού

Στη γενέτειρα του Οσίου Νικηφόρου του Λεπρού, το Συρικάρι Κισάμου, και τον Ιερό Προσκυνηματικό Του Ναό τελέστηκε Πατριαρχική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄, του Κρητός, συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού, Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Προδρόμου, Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου, βοηθού του Μακαριωτάτου, Βαβυλώνος κ. Θεοδώρου, συνευχομένου του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέου, εορτάζοντας την 1η επέτειο από τα Εγκαίνια του Ιερού Προσκυνήματος.

Ο οικείος Ποιμενάρχης κ. Αμφιλόχιος, με λόγους καρδιακούς και σεβαστικούς, καλωσόρισε τον Μακαριώτατο Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β΄, μνημονεύοντας τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, ο οποίος στις 2 Οκτωβρίου 2018 είχε τελέσει τα θυρανοίξια, ως και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γέροντα Πριγκηποννήσων κ. Δημήτριο, ο οποίος στις 3 Σεπτεμβρίου του παρελθόντος έτους είχε προστεί των Ιερών Εγκαινίων, σημειώνοντας:

«…Σε τούτο τον τόπο, το ιερό τον άγιο, την γενέθλιο γη του Οσίου πατρός ημών Νικηφόρου του λεπρού, μέχρι πρότινος τόπο απαράκλητο και ξένο, άγνωστο και άσημο, ζούμε το μυστήριο της Χάριτος του Θεού, βιώνουμε το θαύμα της παρουσίας του Οσίου Νικηφόρου, ψηλαφούμε το αποκαλυπτικό μυστήριο του Ουρανού· μυστήριο που λειτουργείται και προσκυνείται, που προσεγγίζεται και οικειοποιείται στην Εκκλησία και την λατρεία Της. … Ιεραπόστολο, Πατριάρχη και Πατέρα της Αφρικής, προ 19 ετών, Σας ανέδειξε η πρόνοια του Θεού. Στήριγμα, καταφυγή και απαντοχή εκατομμυρίων παιδιών και ενηλίκων της Αφρικανικής Ηπείρου, οι οποίοι στο πρόσωπο Σας βρίσκουν τον πατέρα και αδελφό, τον φίλο και συνοδοιπόρο, τον κυρηναίο που τους αίρει τους σταυρούς της ζωής, τους σπογγίζει τα δάκρυα, τους ανακουφίζει τον πόνο, τους αναπτερώνει την ελπίδα, τους μεταδίδει Χριστό, τους χαρίζει ζωή και προοπτική καθώς, αυτοί οι ελάχιστοι και καταφρονεμένοι αδελφοί, είναι το αύριο της οικουμένης, ως κατάργηση του εγώ και ισοκατανομής των αγαθών της γης», ανέφερε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, ευχαριστώντας θερμά τον Μακαριώτατο δια «την αποδοχή της ταπεινής πρόσκλησης», ως και τους παρισταμένους αγίους Αρχιερείς, προσφέροντας εις τον υψηλό προσκεκλημένο Πατριαρχικό σετ τριών εγκολπίων και αγιογραφία (σε μάρμαρο) του ιερού προσκυνηματικού Ναού με τον Όσιο Νικηφόρο, παρακαλώντας τον όπως δια των Πατριαρχικών χειρών του, «εις ένδειξη ευχαριστίας και ευγνωμοσύνης», προσφέρει «εις τον μεγάλο ευεργέτη και συνοδοποιπόρο του ταπεινού έργου της Ι.Μητροπόλεως, επιχειρηματία κ. Ιάκωβο Χονδράκη, αντίγραφο ασημένιου ιερού Ευαγγελίου».

Ακολούθως ο Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, ευχαρίστησε τον προσκαλέσαντα Ιεράρχη, αναφέρθηκε, με συγκίνηση πολλή, στην 50ετή διακονία-πορεία του στην Εκκλησία, σημειώνοντας:

«… Άγγελος αγάπης με προσκάλεσε σήμερα στο ιερό προσκύνημα του Οσίου Νικηφόρου του Λεπρού στην γενέτειρα Του, το Συρικάρι Κισάμου, εσείς Σεβ. άγιε Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιε, όπως τελέσω την Θεία Λειτουργία, μετά των αδελφών αγίων Αρχιερέων, ένα μεγάλο ευχαριστώ. Στον Άγιο Σάββα φτιάξαμε παρεκκλήσιο του Οσίου Νικηφόρου, κοντά εκεί που προσευχόταν ως Νικόλαος Τζανακάκης. Περιφρονημένος τότε, σήμερα δοξασμένος. Μόνο ταπείνωση και δάκρυα, σήμερα δόξα και τιμή. Και η δική μας ζωή είναι αγώνας, κόπος, μόχθος και ιδρώτας, πληγωμένη καρδιά που ο Όσιος Νικηφόρος στηρίζει με τις προσευχές και τις πρεσβείες Του», κατέληξε ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος Β΄, αναφερόμενος στην ιεραποστολικές αποδημίες του, προσφέροντας για το ιερό προσκύνημα του Οσίου Νικηφόρου: «κριτάτο, αντίγραφο από άμφια του Αγίου Κυρίλλου Λουκάρεως, με όστρακα των Κρητών Πατριαρχών και αραβικό, χειροποίητο καντήλι, από τον αγαπημένη πόλη του Οσίου Νικηφόρου», στον δε Σεβασμιώτατο κ. Αμφιλόχιο περίτεχνο εγκόλπιο «από μαλαχίτη με την Παναγία από το Κογκό», απονέμοντας του, επίσης, και τον «Χρυσούν Λέοντα του Ημετέρου Τάγματος του Λέοντος της Αλεξάνδρειας».

Ο Σεβασμιώτατος κ. Αμφιλόχιος εξέφρασε ευχαριστίες και ευγνωμοσύνη και ακολούθως ο Μακαριώτατος κ. Θεόδωρος Β΄ απεκάλυψε αναθηματική πλάκα, επί της οποίας αποτυπώνεται το ιστορικό επετειακό γεγονός της Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας.

Ακολούθησε πλούσια φιλοξενία στο παρακείμενο κτιριακό συγκρότημα, ευγενής προσφορά του επιχειρηματία κ. Ιακώβου Χονδράκη. Εκατοντάδες προσκυνητές απ΄ όλη την Κρήτη και αλλού κατέκλυσαν τον ιερό προσκύνημα και τους προαύλιους χώρους του. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: