e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2023

Το Πατριαρχείο Μόσχας ηττάται από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αλλά ελπίζει σε «μίνι-Αμμάν»

Αφού δεν έλαβαν κανένα όφελος από τις προηγούμενες προσπάθειες να συγκαλέσουν μια πανορθόδοξη σύνοδο για να διχάσουν την Ορθοδοξία και να καταδικάσουν τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο για την απόφασή του να παραχωρήσει τον Τόμο Αυτοκεφαλίας στην Ουκρανική Εκκλησία, οι πράκτορες των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών προσπαθούν να βρουν άλλους τρόπους για να αντιπαρατεθούν την Ουκρανία. Οι πράκτορες προτείνουν τη χρήση οποιωνδήποτε μεγάλων πανορθόδοξων εκδηλώσεων για να μεταφέρουν φιλορωσική άποψη σε διάφορους ιεράρχες.

Για παράδειγμα, οι ρωσιστές πρότειναν να χρησιμοποιηθεί ο εορτασμός της Ημέρας της Αγίας Παρασκευής στον Καθεδρικό Ναό στο Ιάσι (Ρουμανία) στις 14 Οκτωβρίου ως ευκαιρία για να «μεταφερθούν τα νοήματα και οι θέσεις που χρειάζεται η Ρωσία». Τον εορτασμό παρακολούθησαν περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι, ενώ στη Λειτουργία παρέστησαν ο Μητροπολίτης Αξούμ Δανιήλ (Εκκλησία της Αλεξάνδρειας), ο Επίσκοπος Ερζερούμ Κάις (Εκκλησία της Αντιόχειας) και ο Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου Ανδρέας (Εκκλησία της Ελλάδας). Σημειώνεται ότι η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία διέκοψε μονομερώς τους δεσμούς της με την Ελληνική και την Αλεξανδρινή Εκκλησία. Ωστόσο, η Ρωσική Ομοσπονδία είναι πεπεισμένη ότι «ακόμη και ένας μόνος, αλλά έξυπνος και ταλαντούχος, απεσταλμένος ιεράρχης από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία μπορεί να αξιοποιήσει πλήρως την κατάσταση της άμεσης επικοινωνίας με τρεις δεκάδες επισκόπους μιας συγκεκριμένης Τοπικής Εκκλησίας».

Αποκάλεσαν τέτοια πρακτορική εργασία υπέρ του Κρεμλίνου ως «μίνι-Αμμάν». Τονίζουμε ότι το προηγούμενο Αμμάν, το οποίο οργανώθηκε από το Κρεμλίνο με την ελπίδα να βλάψει την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας και το Φανάρι, απέτυχε παταγωδώς.

Ωστόσο, το «κόμμα του πολέμου» στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία είναι εξοργισμένο και εκνευρισμένο και δεν θέλει να παραιτηθεί και είναι πρόθυμο να συνεχίσει τις επιθετικές ενέργειες, τη διάσπαση της Ορθοδοξίας και την εισβολή σε άλλες Τοπικές Εκκλησίες. Αντίθετα, η κορυφή της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας δεν προωθεί αυτή τη ριζοσπαστική ιδέα της διάσπασης της Ορθοδοξίας, η οποία δεν είναι βιώσιμη και δεν φέρνει αποτελέσματα. Ως συνέπεια, η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία προετοιμάζεται τώρα για ανακωχή και μείωση της επιθετικής ρητορικής. Παράλληλα, επιστρέφει η κανονική επικοινωνία μεταξύ της Οικουμενικής Ορθοδοξίας, παρακάμπτοντας τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Η αποτυχία των σχεδίων της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και η ενότητα της Ορθοδοξίας αποδεικνύονται από μια εκδήλωση που έλαβε χώρα πρόσφατα στην Ελλάδα. Πραγματοποιήθηκε διεθνές συνέδριο αφιερωμένο στα 100 χρόνια του περιοδικού «Θεολογία», στο οποίο συμμετείχαν σχεδόν όλες οι Ορθόδοξες Εκκλησίες. Εκεί ήταν οι Προκαθήμενοι της Αλεξανδρινής, της Κυπριακής και της Αλβανικής Εκκλησίας και ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Υπήρχαν επίσης εκπρόσωποι του κλήρου από Εκκλησίες μη φιλικές προς το Φανάρι: Το Πατριαρχείο Αντιοχείας, το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και η Σερβική Εκκλησία. Επιπλέον, στο συνέδριο συμμετείχαν οι ιεράρχες της Ρουμανικής και της Βουλγαρικής, της Γεωργιανής και της Πολωνικής Εκκλησίας.

Με άλλα λόγια, το Οικουμενικό Πατριαρχείο καταφέρνει να κάνει αυτό που ο Κύριλλος (Γκουντιάεφ) δεν μπορεί: Να συγκεντρώσει όλες τις Τοπικές Εκκλησίες για τις εκδηλώσεις του, να διατηρήσει την ενότητα της Ορθοδοξίας, την οποία η Ρωσική Εκκλησία ήθελε να διαιρέσει, χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία την παραχώρηση του Τόμου στην Ουκρανική Εκκλησία. Αλλά η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν μπορεί να συγκεντρώσει σχεδόν κανέναν για το περιβόητο «Αμμάν», εκτός από τους Σέρβους και το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων. Ως εκ τούτου, οι ριζοσπάστες προτείνουν να προσπαθήσουν να έρθουν σε πανορθόδοξες εκδηλώσεις όπου υπάρχουν πολλές Τοπικές Εκκλησίες και προσπαθούν να σπείρουν σύγχυση και να διαιρέσουν τον κόσμο σε φιλορώσους και λογικούς.

Παρ’ όλα αυτά, οι θερμοκέφαλοι ρωτούν τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία για την τύχη του εγγράφου «Περί της διαστρέβλωσης του Ορθόδοξου δόγματος της Εκκλησίας στις πράξεις της Ιεραρχίας του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως και στις ομιλίες των εκπροσώπων του». Με άλλα λόγια, παρά τις αποτυχημένες συναντήσεις και πρωτοβουλίες του Αμμάν, οι ριζοσπάστες της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας προωθούν τη γραμμή τους για περαιτέρω διαίρεση της Ορθοδοξίας και λένε φανταστικά πράγματα αυτή τη στιγμή. Προσπαθούν να οργανώσουν τα δικά τους συνέδρια και στρογγυλά τραπέζια για να καταδικάσουν τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο για την παραχώρηση του Τόμου Αυτοκεφαλίας στην Ουκρανική Εκκλησία. Φυσικά, καμία από τις Εκκλησίες δεν θα το κάνει αυτό.

Αντιθέτως, όλοι οι ιεράρχες συλλειτουργούν με τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Ακόμα και οι μεγαλύτεροι φίλοι των Μοσχοβιτών έρχονται στις εκδηλώσεις μαζί του: Η σερβική, η Αντιοχειανή και η Εκκλησία των Ιεροσολύμων. Φαίνεται ότι η μάχη κατά του Τόμου έχει χαθεί για τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης δεν έχει χάσει έδαφος και έχει διατηρήσει την υποστήριξη της παγκόσμιας Ορθοδοξίας. Παρά τις προσπάθειες της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, η ενότητα του ορθόδοξου κόσμου παραμένει ισχυρή. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι περισσότερες Ορθόδοξες Εκκλησίες δεν συμμερίζονται τη ριζοσπαστική άποψη της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και δεν επιθυμούν τη διάσπαση.

© Πνευματικό Μέτωπο

Δεν υπάρχουν σχόλια: