e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2023

Κεντρική θέση στο κήρυγμα του Ιωάννη, η Μετάνοια

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ 

Κυριακή, 31/12/2023 

Γράφει ο π. ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΠΟΜΟΝΗΣ

Κυριακή σήμερα πριν την μεγάλη δεσποτική εορτή των Θεοφανείων και ο ιερός συγγραφέας επιχειρεί να μας εισαγάγει στο πνεύμα της επικείμενης εορτής. Ο ευαγγελιστής Μάρκος προβάλλει το πρόσωπο του Ιωάννη του Προδρόμου και Βαπτιστού, αυτού που χρονικά προηγείται του Κυρίου και προετοιμάζει το λαό για να τον υποδεχθεί. Ο Ιωάννης αποτελεί το ορόσημο ανάμεσα σε δυο περιόδους, την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη, λειτουργεί ως αγγελιοφόρος, προαναγγέλλοντας τη Νέα Διαθήκη του Θεού με τον άνθρωπο.

Ο Ιωάννης καλεί τον λαό του Θεού να επιστρέψει από την αιχμαλωσία στην αληθινή γη της επαγγελίας, από τον τόπο της φυγής και της εξορίας στην πραγματικότητα της Βασιλείας. Από την περιπλάνηση στην έρημο ανοίγεται πλέον ο νέος δρόμος που οδηγεί στην αληθινή και ουσιαστική επικοινωνία με τον Θεό Πατέρα. Η έρημος που κάποτε θα μπορούσε να χαρακτηρίσει τις σχέσεις μεταξύ του ανθρώπου και του Θεού γίνεται η οδός που οδηγεί πλέον στην συνάντηση  των δυο πλευρών. Ο Ιωάννης αναγγέλλει τώρα στον λαό του Θεού με θριαμβικό τρόπο τον ερχομό του Μεσσία και την άμεση έλευση της Καινής εν Χριστώ Διαθήκης. Κεντρική θέση στο κήρυγμα του Ιωάννη έχει η μετάνοια, η υπαρξιακή μεταστροφή του ανθρώπου, η επιστροφή του από το εγωιστικό φρόνημα στο θείο θέλημα, η νέα πορεία από το παρελθόν της αμαρτίας και της αδικίας στην αληθινή ελευθερία που φέρνει ο Κύριος.

Έτσι, ο Ιωάννης δεν είναι Πρόδρομος μόνο του Κυρίου, αλλά Πρόδρομος της νέας εν Χριστώ ανθρωπότητας και δείκτης της ασφαλούς πορείας κάθε χριστιανού που αγωνίζεται με μετάνοια, υπακοή στο θέλημα του Θεού, ταπείνωση και αγάπη. Γίνεται αγγελιοφόρος της δικής μας εισόδου στο μυστήριο της εν Χριστώ σωτηρίας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: