e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2023

Ήταν ο Βενέδικτος ΙΣΤ΄ κληρικός;

Γράφει ο Γιώργος Βλαντής, Θεολόγος

Η εν Αλβανία Ορθόδοξη Εκκλησία δημοσίευσε σήμερα (3 Ιανουαρίου 2023) ένα θαυμάσιο συλλυπητήριο κείμενο του Προκαθημένου της, Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Τιράνων κ. Αναστασίου, το οποίο συντάχθηκε για την εκδημία του επίτιμου Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ΄: https://orthodoxalbania.org/2020/el/2023/01/02/επί-τη-εκδημία-του-πάπα-βενεδίκτου-16ου/. Μέσα σε λίγες γραμμές ο Μακαριώτατος συνοψίζει εύγλωττα την προσφορά του εκλιπόντος, ενώ αναφέρεται και στην προσωπική σχέση που είχε αναπτύξει με αυτόν.

Άρχων Πρωτονοτάριος της Μ.τ.Χ.Ε. ο Δρ Σωτήριος Μπαλατσούκας

Μια μοναδική εμπειρία έζησαν όσοι συμμετείχαν από τη Λάρισα, στην προσκυνηματική εκδρομή που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου στη Βασιλίδα των Πόλεων, με τη συνοδεία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερωνύμου, καθώς παρέστησαν στη χειροθεσία σε Άρχοντα Πρωτονοτάριο του Ελλογιμωτάτου Καθηγητού και Διευθυντού του ιδιαιτέρου γραφείου του Ποιμενάρχου μας Δρ. κ. Σωτηρίου Μπαλατσούκα.

Στον Οικουμενικό Πατριάρχη ο Μητροπολίτης Λαρίσης

Τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίο επισκέφθηκε στην έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Φανάρι ο Σεβ. Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος.

ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ. Από το φως της Ρωμιοσύνης

Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου Ανδρέα Νανάκη Καθηγητή Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης

Ο παπα-Αναστάσης υποστασιοποιούσε την Αγιορειτική αυθεντικότητα, μέσα από τις πολύμορφες εκφάνσεις της στην Αγιορειτική Πολιτεία. Γνήσιος Αθωνίτης. Μακράν του δήθεν και του ντεμέκ. Ατόφιος, ανεπιτήδευτος, ειλικρινής, πραγματικός. Κατάσταση εκφραζόμενη στο ανυπόκριτο πρόσωπό του.

Ο αρνητικός ρόλος του Μπάτσκας Ειρηναίου στην Ορθοδοξία


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου

Οι σχέσεις της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (ΣΟΕ) με την Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία – Αρχιεπισκοπή Αχρίδος, της οποίας η ΣΟΕ πρόσφατα αναγνώρισε την αυτοκεφαλία, δεν είναι μόνο καλές, αλλά και αδελφικές και ουσιαστικές, υπαρξιακά και πνευματικά ήταν, είναι και θα είναι μια Εκκλησία, δήλωσε σε ενημερωτικό μέσο του Κοσόβου ο επίσκοπος Μπάτσκας Ειρηναίος Μπούλοβιτς.

Και ξαφνικά θυμάμαι την προ εικοσαετίας και πλέον δήλωσή του στην Αθήνα:

Η πανήγυρις του Οσιομάρτυρος Γεδεών του Καρακαλλινού στη Μητρόπολη Ρεθύμνης (29-30.12.2022)

Με πάνδημη συμμετοχή του ιερού κλήρου και του ευσεβούς λαού του Θεού από ολόκληρη τη Μεγαλόνησο Κρήτη, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Προδρόμου, εορτάσθηκε, κατά το διήμερο 29 και 30 Δεκεμβρίου 2022, η Μνήμη του Αγίου Οσιομάρτυρος Γεδεών του Καρακαλλινού, στο Ιερό Μετόχιο της Θείας Μεταμορφώσεως της Ιεράς Μονής Καρακάλλου Αγίου Όρους, στις Μαργαρίτες Μυλοποτάμου, όπου ο Άγιος εμόνασε για έξι χρόνια και όπου ευρίσκεται και ο νεόδμητος Ιερός Ναός του Αγίου. 

Ἡ πρώτη τοῦ ἔτους 2023 ἐν Σμύρνῃ

Ἐν δοξολογίᾳ τοῦ Παναγίου Ὀνόματος τοῦ ἐν Τριάδι Θεοῦ, διότι μᾶς ἀξιώνει νὰ εἰσέλθωμεν εἰς ἓν εἰσέτι ἡμερολογιακὸν ἔτος, καὶ ἐντὸς κλίματος χρηστῶν ἐλπίδων δι’ αὐτό, ἑώρτασεν ἡ Ὀρθόδοξος Κοινότης Σμύρνης τὴν κατὰ σάρκα περιτομὴν τοῦ Κυρίου ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ καὶ τὴν μνήμην τοῦ Ἁγίου Βασιλείου.