e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2023

Αλλοτινές μου εποχές, σημερινά μας χρόνια

Γράφει η ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΜΟΥΣΟΥΡΑ

-Έλα γιαγιά μου, πάλι το ίδιο τραγούδι; Δεν κουράστηκες να το ακούς;

Απέξω το έχω μάθει!

«Αλλοτινές μου εποχές / αλλοτινοί μου χρόνοι…Αχ και να 'ρχόσαστε ξανά / αυτά τα κρύα δειλινά / που είναι η καρδιά μου μόνηηηηηηη…»

Σιγοτραγουδούσε η νέα γυναίκα, μιμούμενη κάπως κωμικά τη γιαγιά.

Ο Κιέβου Επιφάνιος στην εορτή της Περιτομής του Κυρίου 2023 [video-photos]

Την εορτή της Περιτομής του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, καθώς και την ημέρα της μνήμης δύο μεγάλων αγίων - του Μεγάλου Βασιλείου, Αρχιεπισκόπου Καισαρείας Καππαδοκίας, και Πέτρου (Mohyla), Μητροπολίτη Κιέβου, Γαλικίας και πάσης Ρωσίας, ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, Μακ. Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιος, προέστη της θείας Λειτουργίας στην εκκλησία προς τιμήν της εικόνας της Θεοτόκου «Ζωοδόχου Πηγής» στον οικιστικό όγκο της πρωτεύουσας Pivdenna Borshgaivka.

"Οὐκ ἔνι ῞Ελλην καὶ ᾿Ιουδαῖος"

ὐκ ἔνι ῞Ελλην καὶ ᾿Ιουδαῖος, περιτομὴ καὶ ἀκροβυστία, βάρβαρος, Σκύθης, δοῦλος, ἐλεύθερος, ἀλλὰ τὰ πάντα καὶ ἐν πᾶσι Χριστός(Κολοσ. 3, 11)

"Σ’ αὐτὴ τὴ νέα κατάσταση δὲν ὑπάρχουν πιὰ ἐθνικοὶ καὶ ᾿Ιουδαῖοι, περιτμημένοι κι ἀπερίτμητοι, βάρβαροι, Σκύθες, δοῦλοι, ἐλεύθεροι· τοῦ Χριστοῦ εἶναι ὅλα καὶ ὁ Χριστὸς τὰ διέπει ὅλα". 

Αλεξάνδρεια: Το Μέγα Μήνυμα του Εψηφισμένου Επισκόπου Νιέρι Παναρέτου

Το απόγευμα της 14ης Ιανουαρίου 2023, η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρος Β΄ χοροστάτησε κατά τον Μ. Εσπερινό στην Ιερά Πατριαρχική Μονή Οσίου Σάββα Αλεξανδρείας, συγχοροστατούντων του Σεβ. Μητροπολίτου Ταμασού και Ορεινής κ.Ησαΐα εκ Κύπρου, των Συνοδικών αρχιερέων του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, Σεβ. Μητροπολίτου Ναυκράτιδος κ. Παντελεήμονος, Αρχιγραμματέως της Ιεράς Συνόδου, Σεβ. Μητροπολίτου Πηλουσίου κ. Ναρκίσσου, Πατριαρχικού Επιτρόπου Αλεξανδρείας και Θεοφιλ. Επαρχιούχου Επισκόπου Ελντορέτ κ. Νεοφύτου, ως και του Πανιερωτάτου Τιτουλαρίου Μητροπολίτου Ταμιάθεως κ.Γερμανού, Προϊσταμένου της προειρημένης Ι. Μονής.

Ιεροσόλυμα: Νεότερα αρχαιολογικά ευρήματα στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως

Νεότερα αρχαιολογικά ευρήματα προέκυψαν από τις πρόσφατες αρχαιολογικές ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν στο δάπεδο της Ροτόντας στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα.

Μια παρέα δύο δεκαετιών

Σχόλιο του Θεοφ. Επισκόπου Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης κ. Προδρόμου

Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας στην Ουκρανική Ενορία Αγίων Βασιλείου και Γεωργίου στο Newcastle

Το Σάββατο, 14 Ιανουαρίου 2023, ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος επισκέφθηκε την Ουκρανική Ορθόδοξη Ενορία Αγίων Βασιλείου και Γεωργίου, στην πόλη Newcastle της Νέας Νοτίου Ουαλίας, με την ευκαιρία του εορτασμού της μνήμης του Προστάτη της, Μεγάλου Βασιλείου, με το Ιουλιανό ημερολόγιο, και της 70ης επετείου από της ιδρύσεώς της.

Εδιμβούργο: Χειροτονία Διακόνου από τον Επίσκοπο Ιλίου Ραφαήλ

Την εις Διάκονον χειροτονία του κ. Anton Caius Gurgu ετέλεσε την Κυριακή μετά τα Θεοφάνεια ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ιλίου κ. Ραφαήλ, στον Ι. Ναό του Αποστόλου Ανδρέου Εδιμβούργου.

Γεονγού Νοτίου Κορέας: Βαπτίσεις στον νεόδμητο Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου

Στον νεόδμητο Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Γεονγού, στη Νότια Κορέα, έλαβαν χώρα τα ιερά Μυστήρια της Βάπτισης, καθώς και του Χρίσματος στους Κατηχούμενους Christopher Logan Leader, Paul Dael Leader και Ermioni Nara Leader (πατέρας και δύο παιδιά). Τα Μυστήρια τέλεσε ο εφημέριος του Ναού, π. Ιλαρίων Jeong.

Η αχαριστία ως λέπρα


ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

της Κυριακής ΙΒ΄ Λουκά, 15 Ιανουαρίου 2023

(Λουκ. ιζ΄ 12-19 )

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεριώτης

Η λέπρα υπήρξε φοβερή και τις πολλές φορές θανατηφόρα ασθένεια, καθώς κατέτρωγε και παραμόρφωνε το ανθρώπινο σώμα και το καθιστούσε αποκρουστικό σε κάθε ανθρώπινο βλέμμα. Ο λεπρός εθεωρείτο ακάθαρτος και εξόριστος της ανθρώπινης κοινωνίας. Δεν είχε δικαίωμα να πλησιάζει τις πόλεις και τα χωριά, αλλά αντίθετα, ο κόσμος τούς πετούσε ένα πιάτο φαγητό, κρατώντας αποστάσεις ασφαλείας. Σε αυτήν την κατάσταση είχαν περιέλθει οι δέκα λεπροί, οι οποίοι, εκλιπαρώντας για το θείο έλεος, έλαβαν την οριστική ίαση.

Κρατάμε τις αποστάσεις

π. Δημητρίου Μπόκου

Δέκα λεπροί συνάντησαν τον Χριστό και παρακάλεσαν για τη θεραπεία τους. Ο Χριστός τους είπε να πάνε να δείξουν τον εαυτό τους στους ιερείς, που ήταν εντεταλμένοι από τον μωσαϊκό νόμο να εκδίδουν το σχετικό πιστοποιητικό υγείας. Οι λεπροί υπάκουσαν και καθ’ οδόν είδαν ότι είχαν θεραπευτεί. Ένας μόνο όμως τότε, και μάλιστα όχι Ιουδαίος, αλλά Σαμαρείτης, γύρισε και ευχαρίστησε τον Χριστό (Κυριακή ΙΒ΄ Λουκά).