e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2023

Λαμία: Πολυαρχιερατικός Εσπερινός για τον πρώτο εορτασμό του Οσίου Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου

Λαμπρός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός τελέστηκε το βράδυ του Σαββάτου, 21.1.2023, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας επί τη μνήμη του Οσίου Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου του Ελεήμονος και Πνευματικού, στο πλαίσιο του πρώτου επίσημου εορτασμού μετά την Πατριαρχική και Συνοδική Πράξη Αναγραφής του στο Αγιολογόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας από το Πάνσεπτο Οικουμενικό μας Πατριαρχείο.

Τα ονομαστήρια του Επισκόπου Μελιτηνής Μαξίμου

Ιερά Αγρυπνία ετελέσθη την Παρασκευή το βράδυ, 20 Ιανουαρίου 2023, στον Ι. Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Ανδρέου Μπέρμιγχαμ, επί τη ιερά μνήμη του Οσίου Μαξίμου του Ομολογητού.

Προεξήρχε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μελιτηνής κ. Μάξιμος, ο οποίος άγει τα ονομαστήριά του.

Η προέλαση του Πατριαρχείου Μόσχας στην Αφρική

Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου

Έχουμε επανειλημμένως επισημάνει ότι η βάναυση εισβολή του Πατριαρχείου Μόσχας στην κανονική δικαιοδοσία του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου της Ορθοδοξίας, του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, δεν μπορεί να αναχαιτιστεί, έστω και κατ’ ελάχιστον, όσο οι Ορθόδοξες Εκκλησίες σιωπούν και δεν καταδικάζουν το γεγονός, με εξαίρεση το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

"Κοπιῶμεν καὶ ὀνειδιζόμεθα"

ἰς τοῦτο γὰρ καὶ κοπιῶμεν καὶ ὀνειδιζόμεθα, ὅτι ἠλπίκαμεν ἐπὶ Θεῷ ζῶντι, ὅς ἐστι σωτὴρ πάντων ἀνθρώπων, μάλιστα πιστῶν(Α' Τιμ. 4, 10)

"Κι ἐμεῖς γι’ αὐτὸ ὑπομένουμε κόπους καὶ ὀνειδισμούς, γιατὶ στηρίξαμε τὴν ἐλπίδα μας στὸν ἀληθινὸ Θεό, ποὺ εἶναι σωτήρας ὅλων τῶν ἀνθρώπων κι ἰδιαίτερα τῶν πιστῶν". 

Ο Βερενίκης Χρυσόστομος λειτουργός στην Αγία Μαύρα Ηλιουπόλεως

Στον Άγιο Νικόλαο Ηλιουπόλεως θα λειτουργήσει στην προσεχή Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2023, ο επίσκοπος Βερενίκης Χρυσόστομος. 

Την παρελθούσα Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2023. ο επίσκοπος Χρυσόστομος λειτούργησε στον ιερό ναό αγίων Τιμοθέου και Μαύρας Ηλιουπόλεως, με συλλειτουργούς τους εφημερίους του ναού πρωτοπρεσβυτέρους Σπυρίδωνα Αγγελόπουλο και Χαράλαμπο Γεωργαντά, τον πρεσβύτερο Ιωάννη Ανδρικόπουλο και τον αρχιμανδρίτη Σεραφείμ Δημητρίου. 

Συνάντηση του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας με τον Πάπα Ρώμης

Επίσημη επίσκεψη στην έδρα της Ρ/Καθολικής Εκκλησίας, στο Βατικανό, πραγματοποίει η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’, κατόπιν προσκλήσεως της Α.Α. του Πάπα Ρώμης κ.κ. Φραγκίσκου.

Ανακοίνωση Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας

Το Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας συνήλθε την Παρασκευή, 20ή Ιανουαρίου 2023, υπό την Προεδρία του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου, στο Σύδνεϋ και, κατόπιν επισταμένης και διεξοδικής μελέτης των θεμάτων της ημερησίας διατάξεως, ο Σεβ. Πρόεδρος και τα μέλη ομοφώνως αποφάσισαν και ανακοινώνουν τα εξής:

Κωνσταντινούπολη: Ευχαριστιακή Σύναξη στον ερειπιώνα της Παναγίας Παραμυθίας “Βλαχ Σαράι”

Σήμερα, Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2023, στα ερείπια του ναού της Παναγίας της Παραμυθίας “Βλαχ Σαράϊ” στην Πόλη, τελέστηκε Θεία Λειτουργία, επί τη Συνάξει της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας της Παραμυθίας, ιερουργούντος του Αρχιγραμματέως της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου Αρχιμ. κ. Γρηγορίου.

Ο ζήλος του Ζακχαίου να δει τον Ιησού

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

της Κυριακής ΙΕ΄ Λουκά, 22 Ιανουαρίου 2023

(Λουκ. ιθ΄ 1-10 )

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεριώτης

Εκμεταλλευτής των φτωχών και ανελέητος καταπιεστής αξιωματούχος υπήρξε ο φοροεισπράκτορας Ζακχαίος. Πρόσωπο απεχθές και μισητό, ανάμεσα στους ομοεθνείς του, συνεργάτης των Ρωμαίων κατακτητών και όργανο πειθήνιο της εξουσίας τους.

Από Τελώνης Απόστολος

π. Δημητρίου Μπόκου

Ο Χριστός είπε κάποτε, ότι είναι ευκολότερο να περάσει η καμήλα από την τρύπα της βελόνας, παρά να μπει ο πλούσιος στη Βασιλεία του Θεού. Συμπλήρωσε όμως, ότι και αυτά ακόμα που φαίνονται ανθρωπίνως αδύνατα, με τη χάρη του Θεού γίνονται κατορθωτά. (Λουκ. 18, 24-27). Έτσι ο ίδιος ο Χριστός βεβαιώνει μετά από λίγο ότι ο αρχιτελώνης Ζακχαίος, που είχε πλουτίσει από την αδικία, σώθηκε. «Σωτηρία τω οίκω τούτω εγένετο» (Κυριακή ΙΕ΄ Λουκά).