e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 11 Απριλίου 2023

Παναγούλα Βανάτου: Γ΄ Νυμφίος 2023, με το Δοξαστικό της Κασσιανής


Εσπέρας Μεγάλης Τρίτης, 11ης Απριλίου 2023, στον Ναό της Παναγούλας Βανάτου, εψάλη η Ακολουθία του Γ΄ Νυμφίου, ήτοι ο Όρθρος της Μεγάλης Τετάρτης, με το γνωστό και αγαπημένο στους πιστούς Δοξαστικό της Μοναχής Κασσιανής (ή Κασσίας). 
    Την Ακολουθία τέλεσε ο Οικονόμος Σταυροφόρος Ιωάννης Ρένεσης (Εφημέριος Φαγιά και Δράκα), το δε ψαλτήρι τίμησαν κατανυκτικά οι Ιεροψάλτες κ.κ. Δημήτριος Κάνδηλας, Χρυσοβαλάντης Δρογγίτης και Σπυρίδων Σαρατσένος.

Αυστραλίας Μακάριος: «Κι όμως! Ο μαθητής γίνεται προδότης και η πόρνη γίνεται αγία»

Με κατάνυξη τελέστηκε την Μεγάλη Τρίτη, 11 Απριλίου, η Ακολουθία του Νυμφίου στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στο Σύδνεϋ, χοροστατούντος του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου.

Μεγάλη Τρίτη 2023 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου


Κάθε ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας έχει το δικό της «ειδικό» βάρος στην καταγραφή των Παθών του Ιησού, προς τον Γολγοθά και τη Σταύρωση. Το βράδυ της Μ. Τρίτης ψάλλεται ένας από τους πιο δημοφιλείς ύμνους της εκκλησιαστικής παράδοσης, το Τροπάριο της Κασσιανής. Με αυτή την υμνητική συγγραφή σφραγίζεται η Ιερή Ακολουθία της Μ. Τρίτης, καθότι αποτελεί το τελευταίο τροπάριο, μέσα από το οποίο διδασκόμεθα για την ευσεβή και λογία ποιήτρια του Βυζαντίου.

Ζάκυνθος: Γ΄ Νυμφίος 2023 στη Μονή Αγίου Διονυσίου - Δοξαστικό Κασσιανής [video]


Εσπέρας Μεγάλης Τρίτης, 11.4.2023, στο Καθολικό της Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου, στην πόλη της Ζακύνθου, εψάλη η Ακολουθία του Γ΄ Νυμφίου, ήτοι ο Όρθρος Μεγάλης Τετάρτης, με το Δοξαστικό της Κασσιανής, χοροστατούντος του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ ΤΗΝ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΜΕΣΩ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΙΟΝΙΑΝ:

"Πάσχα χρωμάτων γοερών". Έκθεση ζωγραφικής Κωνσταντίνας Δήμζα στο "Αληθώς" (14 και 16.4.23)

Το Μορφωτικό Κέντρο Λόγου και Τέχνης «Αληθώς», συνεχίζοντας τις πολιτιστικές δράσεις του, οργανώνει έκθεση ζωγραφικής της καλλιτέχνιδος  Κωνσταντίνας Δήμζα / ΚΩΝέΝΑ:

«Πάσχα χρωμάτων γοερών»

Πρόκειται για την πρώτη ατομική έκθεσή της, με 18 ακουαρέλες, οι οποίες απεικονίζουν άνθη, φυτικά μοτίβα και εκκλησίες της Ζακύνθου. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο Ιωάννης-Πορφύριος Καποδίστριας, Μάστερ Μουσειολογίας.

Μήνυμα Πάσχα 2023 Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ευγενίου

Προς

Τον Ιερό Κλήρο, τις Μοναχικές Αδελφότητες

και τον ευσεβή λαό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης.

Αγαπητά μου παιδιά, Χριστός Ανέστη!

Προφέρομε με ιερό δέος και συγκίνηση αυτήν τη διαπίστωση, που ταυτόχρονα γίνεται ευχή, καθώς βρισκόμαστε στην πρόκληση να εορτάσομε και πάλι, πνευματικά και αληθινά, τη μεγάλη εορτή της λαμπροφόρου Αναστάσεως του Χριστού μας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για εμάς.

Πατριαρχική χοροστασία Προηγιασμένης Μ. Τρίτης στη Μητρόπολη της Ίμβρου [video-photos]

H A. Θ. Παναγιότης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, χοροστάτησε, το πρωΐ της Μ. Τρίτης, 11 Απριλίου 2023, στην Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων, που τελέστηκε στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στην Παναγία της Ίμβρου.

Φωτό: Νίκος Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο

Βαρθολομαίος: “Όσο εμείς επιστρέφουμε στον τόπο μας, τόσο η κανδήλα της πατρίδας μας δεν θα στερείται το λάδι της” [video-photos]

Το απόγευμα της Μ. Δευτέρας, ο Παναγιώτατος, χοροστάτησε στην Ιερά Ακολουθία του Νυμφίου, στον Ι. Ναό της Αγίας Βαρβάρας Ευλαμπίου.

Απευθυνόμενος προς το εκκλησίασμα, ο Πατριάρχης εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσία των Ιμβρίων, αλλά και των φίλων της Ίμβρου, που γέμισαν τον παλαιό περικαλλή Ναό του χωριού.

Ίμβρος, 10.4.23: Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τίμησε τον Ιερομάρτυρα Πατριάρχη Γρηγόριο Ε΄ [video-photos]

H A.Θ. Παναγιότης, ο Πατριάρχης, χοροστάτησε, το πρωΐ της Μ. Δευτέρας, 10 Απριλίου 2023, στη Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων, που τελέστηκε στον Ι. Ναό Αγίου Γεωργίου, στο χωριό του, στους Αγίους Θεοδώρους Ίμβρου.

Μήνυμα Πάσχα 2023 Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου Β΄

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ Β΄

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΙΕΡΟ ΚΛΗΡΟ
ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΙΣΤΕΠΩΝΥΜΟ ΠΛΗΡΩΜΑ
ΤΗΣ ΘΕΟΣΩΣΤΟΥ ΙΕΡΑΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

ΑΓΙΟΝ ΠΑΣΧΑ 2023

Αδελφοί μου αγαπητοί, παιδιά μου αγαπητά, 

ακούμε τις ημέρες αυτές τον ενθαρρυντικό λόγο:

«Μηδείς φοβείσθω θάνατον· ηλευθέρωσε γαρ ημάς ο του Σωτήρος θάνατος»!

Προσδοκούμε, αδελφοί μου, ανάστασιν νεκρών. Αυτή η προκλητική για τη λογική μας ελπίδα, βασισμένη στο ιστορικό γεγονός της Ανάστασης του Χριστού, παραμένει η έσχατη και μεγάλη πηγή νοήματος για τον άνθρωπο και τον κόσμο. Είναι ο Αναστημένος Χριστός που φωτίζει την Ιστορία με τις κορυφώσεις της, αλλά και τα σκοτάδια της ανθρώπινης περιπέτειας που τη συνοδεύουν. Φωτίζει και ερμηνεύει τα γεμάτα πόνο και αναπάντητα «γιατί». Αυτά που συχνά μας συνθλίβουν και ξεχειλίζουν σαν την κραυγή του αγίου των γραμμάτων μας: «Σαν να 'χαν ποτέ τελειωμό τα πάθια κ’ οι καημοί του κόσμου».

Άγιος Αντίπας, Επίσκοπος Περγάμου

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου – Καθηγητού 

 Η Μικρά Ασία υπήρξε μια από τις κοιτίδες του αρχέγονου Χριστιανισμού, όπου θεμελιώθηκε η Εκκλησία του Χριστού από τους αγίους Αποστόλους και ανδρώθηκε από μια πλειάδα μεγάλων αγίων. Ένας από αυτούς υπήρξε ο άγιος ιερομάρτυς Αντίπας, Επίσκοπος Περγάμου. 

"Μη μείνωμεν έξω του νυμφώνος Χριστού". Θεολογικό σχόλιο στη Μεγάλη Τρίτη

Του ΛΑΜΠΡΟΥ ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου - Καθηγητού

«Τη αγία και μεγάλη Τρίτη της των δέκα παρθένων παραβολής, της εκ του ιερού Ευαγγελίου, μνείαν ποιούμεθα». Αυτό είναι το συναξάρι της δεύτερης ημέρας της Μεγάλης Εβδομάδος. Ο Νυμφίος της Εκκλησίας και της ψυχής μας, «ο ωραίος κάλλει παρά πάντας βροτούς», οδεύει προς το εκούσιο Πάθος Του, καλώντας κοντά Του όλους εμάς τους πιστούς Του, για να μας κάνει κοινωνούς των σωτηριωδών παθημάτων Του και του θριάμβου της Αναστάσεώς Του.