e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2023

«Ρείθροις έπνιξας των σων αιμάτων…». Πανήγυρις Αγίου Γεδεών στον Τύρναβο

30.12.2023. Με μεγάλη κατάνυξη και με τη συμμετοχή του λαού του Τυρνάβου εορτάστηκε στην Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης η ιερά μνήμη του νέου Οσιομάρτυρος Γεδεών του εν Τυρνάβω. Επίκεντρο του εορτασμού ο Ιερός Ναός του Αγίου στον Τύρναβο όπου ευρίσκεται ο τάφος και τα χαριτόβρυτα Ιερά του λείψανα.

Ο Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος για τα Χριστούγεννα 2023


ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2023

ΚΥΡΙΛΛΟΣ
Μητροπολίτης τῆς ἁγιωτάτης Μητροπόλεως Ρόδου

Statement by His All-Holiness Ecumenical Patriarch Bartholomew Following the Passing of Jacques Delors

It is with a heavy heart that we extend our deepest condolences on the passing of a distinguished and a true European statesman, Jacques Delors. Following a long life, he leaves a legacy of dedicated service, leadership, and the pursuit of unity – values we hold within the Orthodox Christian community in Europe and throughout the world.

Ο Μητροπολίτης Ζάμπιας κ. Ιωάννης για το νέο έτος 2024


Σ’ ἕνα κόσμο πολέμων καὶ αἱματοχυσίας, ὅπου οἱ ἰσχυροὶ καὶ ἄνομοι τῆς Γῆς ἐπικαλοῦνται ὑποκριτικὰ καὶ χωρὶς ντροπὴ τὴν εἰρήνη, ὁ «Θεὸς τῆς Εἰρήνης καὶ Πατὴρ τῶν οἰκτιρμῶν» ἀποστέλλει καὶ πάλι τὸν Ὑιό Του, ποὺ ὑποστασιάζει τὴν «εἰρήνην τὴν πάντα νοῦν ὑπερέχουσαν», νὰ γεννηθεῖ ἀνάμεσα στοὺς ἀνθρώπους.

«Ο Πατήρ ευδόκησεν, ο λόγος σαρξ εγένετο»

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου - Καθηγητού

Εορτάζουμε την μεγάλη εορτή των Χριστουγέννων, την «μητρόπολιν των εορτών», κατά τον ιερό Χρυσόστομο, την απαρχή της σωτηρίας μας. Έγινε ο Θεός άνθρωπος για να κάνει τον άνθρωπο Θεό. Δέχτηκε να υλοποιήσει το προαιώνιο σχέδιο της Θείας Οικονομίας, για την απολύτρωση του ανθρωπίνου γένους και ολοκλήρου της δημιουργίας. Έτσι, σύμφωνα μες τον ιερό υμνογράφο των Χριστουγέννων, «Ιδών ο Κτίστης ολλύμενον τον άνθρωπον χερσίν ον εποίησεν, κλίνας ουρανούς κατέρχεται» για να σώσει το πλάσμα Του, να το ανασύρει από τους βορβόρους βόθρους της αμαρτίας και να του δώσει  και πάλι την αρχέγονη ωραιότητα. Να καθαρίσει την αμαυρισμένη εικόνα Του από τους ρίπους του κακού, διότι με την πτώση, σύμφωνα με τον άγιο Κύριλλο Αλεξανδρείας: «ηρρώστησεν η ανθρωπίνη φύσις εν Αδάμ δια της παρακοής την φθοράν εισέδυ τε ούτως αυτήν τα πάθη» (P.G. 74,788/9). Να αναστείλει τη φθορά και να καταργήσει το θάνατο, τον οποίο εισήγαγε στον κόσμο η είσοδος του κακού. «Εξήλθε λαών εις ανάπλασιν» (Κανών Χριστουγέννων).

«Λύτρωσιν απέστειλε Κύριος τω λαώ αυτού»

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου - Καθηγητού

Το πιο ευφρόσυνο άγγελμα όλων των εποχών: «ο Λόγος σάρξ εγένετο» (Ιωάν.1,14), αποτελεί την απαρχή της χαράς και της ελπίδας για το ανθρώπινο γένος. Η ενανθρώπηση του Θεού είναι το μέγιστο γεγονός της ανθρώπινης ιστορίας, διότι χάρις σε αυτό βρήκε ο άνθρωπος και ολόκληρη η δημιουργία την πραγματική λύτρωση.