e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2024

Πατριάρχης Αλεξανδρείας από Νιγηρία: «Το Πατριαρχείο χωρίς διακρίσεις έβαλε τα θεμέλια της Ορθοδοξίας στην Αφρική»

Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης και χαράς το Σάββατο, 10 Φεβρουαρίου 2024, ο Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’ προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον Καθεδρικό Ναό Αναστάσεως του Κυρίου στο Λάγκος της Νιγηρίας, εντός του οικισμού της οικογένειας Αναστάσιου Λεβέντη. Στη Θεία Λειτουργία έλαβαν μέρος ο Σεβασμιωτατος Μητροπολίτης Γουινέας κ. Γεώργιος, και σύσσωμος ο ιερός κλήρος της Νιγηρίας, του Τόνγκο και του Μπενίν. Οι εκκλησιαστικές χορωδίες από την Νιγηρία και το Μπενίν έψαλαν εναλλάξ στα αγγλικά και στα γαλλικά.

Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ο Μακαριώτατος χειροτόνησε Πρεσβύτερο τον Διάκονο Κυπριανό Ekeocha εκ Νιγηρίας και Διάκονο τον Χαράλαμπο Fagnibo Arnauld Osval Abdias από το Μπενίν. Πριν το τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Πατριάρχης βάπτισε συμβολικά ένα αγοράκι, στο οποίο έδωσε το όνομα Μιχαήλ, ένα κοριτσάκι στο οποίο έδωσε το όνομα Κλεοπάτρα, και έναν ενήλικα δίνοντάς του το όνομα Ιωσήφ. Επίσης, παρασημοφόρησε τα παιδιά του αείμνηστου ευεργέτη Κωνσταντίνου Λεβέντη, Αναστάσιο και Λουίζα Λεβέντη, ως ελάχιστο αντίδωρο για την μεγάλη τους προσφορά στη χώρα και στη στήριξη του έργου του Πατριαρχείου.   

Ο Πατριάρχης, βαθιά συγκινημένος, ευχαρίστησε εκ βάθους καρδίας όλο το εκκλησίασμα που αψήφησε τη ζέστη και τις αποστάσεις και έφτασε στον Καθεδρικό Ναό για την Πατριαρχική Θεία Λειτουργία, αφού παρόντες ήταν πιστοί από την πρωτεύουσα Αμπούτζα, την Ανατολική Νιγηρία, το Λάγκος, το Τόνγκο, το Μπενίν, την Λ.Δ. του Κονγκό, τα μέλη της Ελληνικής παροικίας της Νιγηρίας και εξέχουσες προσωπικότητες της τοπικής κοινωνίας.

Αναφέρθηκε στον αείμνηστο Μητροπολίτη Αλέξανδρο και στο σημαντικό έργο που επιτέλεσε στην χώρα για 26 ολόκληρα χρόνια και ζήτησε από το εκκλησίασμα να προσευχηθεί έτσι ώστε ο διάδοχός του να είναι ισάξιος της προσωπικότητάς του και να οδηγήσει την Ορθοδοξία στην Νιγηρία σε ακόμη καλύτερες μέρες, αψηφώντας τις προκλήσεις των καιρών και τις ληστρικές επιθέσεις των εκ βορά υποτιθέμενων σωτήρων της Ιεραποστολής που σκοπό και στόχο έχουν την σπορά ζιζανίων και διχασμού μόνο όπου υπάρχει παρουσία του Πατριαρχείου και πουθενά αλλού, αφού τους είναι αδιάφορες οι χώρες όπου δεν υπάρχουν Έλληνες Ιεραπόστολοι ή κληρικοί χειροτονημένοι από Έλληνες Ιεραπόστολους. Τέλος, τόνισε ότι: «Το Πατριαρχείο ποτέ δεν καλλιέργησε τον εθνικισμό, παρά μόνο χωρίς διακρίσεις και κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες έβαλε τα θεμέλια της Ορθοδοξίας στην Αφρική, και ένα από τα καλύτερα παραδείγματα είναι το έργο και η προσφορά των Ελλήνων της Νιγηρίας, που η τοπική Ορθόδοξη Εκκλησία οφείλει τα πάντα σε αυτούς και ιδιαίτερα στην οικογένεια Λεβέντη που έκτισε τον μεγαλόπρεπο Καθεδρικό Ναό και που σήμερα ανάμεσα μας είναι οι εκπρόσωποι της οικογένειας, ο Αναστάσιος και η Λουίζα Λεβέντη».

Στη συνέχεια, στον προαύλιο χώρο του Καθεδρικού Ναού, τα παιδιά, η νεολαία και ο σύνδεσμος κυριών παρουσίασαν εορταστικό πρόγραμμα με χορούς και τραγούδια. Ακολούθησε εορταστική τράπεζα για όλο το εκκλησίασμα. Σε όλους τους παρευρισκομένους ο Μακαριώτατος μοίρασε ευλογίες και αναμνηστικά δώρα. Τοπικά δώρα προσέφεραν στον Πατριάρχη οι σύνδεσμοι κυριών της Νιγηρίας, του Τόνγκο και του Μπενίν και ο σύνδεσμος νεολαίας Νιγηρίας. 

Πριν την αναχώρησή του, ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος συναντήθηκε με τους εκπροσώπους της νεολαίας και τους υποψήφιους κληρικούς, τους ευχαρίστησε που παραμένουν πιστοί στο Πατριαρχείο που για δύο χιλιάδες χρόνια δίνει μαρτυρία Χριστού στην πονεμένη Αφρική και υποσχέθηκε ότι σύντομα θα επαναλειτουργήσει το Θεολογικό και Ιεραποστολικό Σεμινάριο της Νιγηρίας. 

Λόγω του Μαραθώνιου που διεξαγόταν στο Λάγκος, ο Πατριάρχης αναχώρησε από τον Καθεδρικό Ναό με ταχύπλοο, ευγενή προσφορά της οικογένειας Λεβέντη. 

Την Κυριακή, 11 Φεβρουαρίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γεώργιος χειροτόνησε Διάκονο τον Αντώνιο Aboko εκ Νιγηρίας. Το μεσημέρι της Κυριακής ο Μακαριώτατος είχε ιδιαίτερη συνάντηση με την ελληνικής καταγωγής Λαίδη Maiden Ibru και τον υιό της Αλέξανδρο Toke Ibru, που ανήκουν στις πιο ιστορικές οικογένειες της χώρας (οι γονείς της είχαν ιδιαίτερες σχέσεις με την Πριγκίπισσα Αλεξάνδρα που φιλοξενήθηκε στο σπίτι τους στο Λάγκος) και που σήμερα δραστηριοποιούνται στα ΜΜΕ, όπου μεταξύ άλλων είναι εκδότες και της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία εφημερίδας της Νιγηρίας. Η οικογένεια Ibru εξέφρασε την επιθυμία της να προσφέρει οικόπεδο σε κεντρική περιοχή του Λάγκος για την ανέγερση Ορθόδοξου Ναού και Ελληνικού Κέντρου.

Πριν την αναχώρησή του, ο Πατριάρχης είχε ιδιαίτερη συνάντηση με τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο π. Ιάκωβο όπου έδωσε οδηγίες και κατευθυντήριες γραμμές για την ομαλή λειτουργία της Ιεράς Μητροπόλεως. Αργά το βράδυ της Κυριακής ο Μακαριώτατος αφίχθηκε στο Κάιρο όπου τον υποδέχτηκε ο Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου, Μητροπολίτης Μέμφιδος κ. Νικόδημος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: