e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 9 Ιουλίου 2024

Ελαφόνησος: Επέτειοι της ένωσής της με την Ελλάδα και των εγκαινίων του Ναού του Πολιούχου της

Την Τρίτη, 9 Ιουλίου 2024, εορτάστηκαν στην Ελαφόνησο, με λαμπρότητα και πάνδημη συμμετοχή, δύο επέτειοι: της ένωσης του νησιού με την Ελλάδα, ύστερα από την υπογραφή σύμβασης στις 6 Ιουλίου 1850 μεταξύ Ελλάδας και Αγγλίας, και των εγκαινίων του Ιερού Ναού του Αγίου Σπυρίδωνος, Πολιούχου του νησιού, που φέτος συμπληρώνει 164 έτη λειτουργίας.

Ειδικότερα, το πρωί τελέστηκαν ο Όρθρος, η ευλόγηση των άρτων, η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και η Δοξολογία, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου.

Στην ομιλία του, ο Ποιμενάρχης αναφέρθηκε στον θαυματουργό Άγιο Σπυρίδωνα, προστάτη της Ελαφονήσου, ο οποίος χαρακτηριζόταν από την βαθιά του πίστη στον Θεό, την θυσιαστική του αγάπη προς τον συνάνθρωπο, την ελεημοσύνη και την υπομονή του. Ολοκληρώνοντας, ευχαρίστησε τους τοπικούς άρχοντες και τον ευσεβή λαό για τη συμμετοχή τους στην πανήγυρη, ενώ συνεχάρη όσους συνέβαλαν στην διοργάνωση των εορταστικών εκδηλώσεων.

Στη συνέχεια, προπορευομένης της ιερής εικόνας του Αγίου Σπυρίδωνος και της Φιλαρμονικής Βοιών, σχηματίσθηκε λιτανευτική πομπή, η οποία κατέληξε στον χώρο του Ηρώου, όπου τελέστηκε, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη, επιμνημόσυνη δέηση. Ακολούθησαν εκφώνηση πανηγυρικού λόγου και η απόδοση τιμών.












Δεν υπάρχουν σχόλια: