e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024

Βανάτο Ζακύνθου: Α΄ Χαιρετισμοί 2024 στον Ναό της Φανερωμένης


Βράδυ Παρασκευής, 22ας Μαρτίου 2024, στον Ναό της Φανερωμένης Βανάτου, εψάλη η Ακολουθία των Α΄ Χαιρετισμών, υπό του Εφημερίου π. Παναγιώτου Καποδίστρια, ψαλλόντων δε των Ιεροψαλτών κ.κ. Δημητρίου Κάνδηλα, Χρυσοβάντη και Σπυρίδωνος Δρογγίτη. 

Μπόχαλη Ζακύνθου: Α΄ Χαιρετισμοί 2024 στον Ναό της Χρυσοπηγής


Απόγευμα Παρασκευής, 22ας Μαρτίου 2024, στον Ναό της Χρυσοπηγής Μποχάλεως Ζακύνθου, εψάλησαν οι Α΄ Χαιρετισμοί προς την Παναγία, από τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο Ι. Μ. Ζακύνθου, π. Παναγιώτη Καποδίστρια, ο οποίος ήταν καλεσμένος του οικείου Εφημερίου, Αρχιμανδρίτου Νικοδήμου Κεφαλληνού. 

Σύδνεϋ: Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας στους Α΄ Χαιρετισμούς


Την Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2024, ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος χοροστάτησε κατά την Ακολουθία της Α΄ Στάσης των Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Σύδνεϋ.

Α΄ Χαιρετισμοί στην Αγία Τριάδα Σταυροδρομίου στην Πόλη

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Βιζύης κ. Αθηναγόρας χοροστάτησε την Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2024, κατά την Ακολουθία της Α’ Στάσης των Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο, στον περικαλλή Ι. Ναό Αγίας Τριάδος της Μεγαλωνύμου Κοινότητος Σταυροδρομίου.

Κέρκυρα: Α΄ Χαιρετισμοί 2024 στον Ναό Αγ. Ελευθερίου πόλεως [video]

Εσπέρας Παρασκευής, 22.3.2024, στον Ναό των Αγίων Ελευθερίου και Άννης πόλεως Κερκύρας, εψάλη η Ακολουθία των Α΄ Χαιρετισμών προς την Θεοτόκο, υπό του οικείου Εφημερίου, Πρωτοπρεσβυτέρου Δημητρίου Κοσκινά, ψαλλόντων των μελών της Χορωδίας του Ναού. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Φανάρι: Εκλογή δυο Επισκόπων για την Αρχιεπισκοπή Αμερικής

«Καλωσορίζω τους νέους εψηφισμένους εκλεκτούς αδελφούς στην ιεραρχία μας», ανέφερε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος μετά την εκλογή των δύο νέων Επισκόπων κατά την Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου που συνεδρίασε σήμερα στο Φανάρι.

Χριστού βίβλος έμψυχος

 

Ευλογημένη αληθινά η περίοδος των Χαιρετισμών στην Υπεραγία Θεοτόκο, κάθε Παρασκευή της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Δεν είναι μόνο το βαθύ πνευματικό τους περιεχόμενο, το συναίσθημα της αναφοράς του παιδιού προς τη  μητέρα του που δεσπόζει. Είναι και η απίστευτης ενάργειας ποιητικότητα, η οποία δεσπόζει στους ύμνους που η Εκκλησία διά των υμνογράφων της απευθύνει προς την Παναγία. Συνήθως μένουμε στα «Χαίρε», που κάθε Παρασκευή, διά του κοντακίου και των Οίκων, τους οποίους ο άγνωστος υμνογράφος (πιθανόν ο Ρωμανός ο Μελωδός) συνέθεσε, κτήμα στον αιώνα για την ανθρωπότητα. Ανάλογης αξίας όμως είναι και ο κανόνας που ψάλλεται πριν τους οίκους, το «Ανοίξω το στόμα μου», τον οποίο συνέθεσε ο άγιος Ιωσήφ ο Υμνογράφος. 

Α΄ Χαιρετισμοί 2024 στον Μητροπολιτικό Ναό Ζακύνθου με τον οικείο Ποιμενάρχη [video-photos]

Εσπέρας Παρασκευής, 22ας Μαρτίου 2024, στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου των Ξένων πόλεως Ζακύνθου, η Ακολουθία των Α΄ Χαιρετισμών, χοροστατούντος του οικείου Μητροπολίτου, Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄, ο οποίος και ομίλησε προς το εκκλησίασμα εμπνευσμένα.

 ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Μητρόπολη Ιρλανδίας ίδρυσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο – 1ος Μητροπολίτης, ο Επίσκοπος Ζηνουπόλεως Ιάκωβος

Στην ίδρυση της Ιεράς Μητροπόλεως Ιρλανδίας προέβη ομόφωνα η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η οποία συνήλθε σήμερα, Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024, σε τακτική συνεδρία υπό την προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου.

Χάλκη: Ακολουθία Α΄ Χαιρετισμών της Θεοτόκου στην Θεολογική Σχολή

Στο ναΰδριο της Σχολής τελέστηκε απόψε, Παρασκευή Α' Εβδομάδος των Νηστειών, 22 Μαρτίου 2024, η ακολουθία του Μικρού Αποδείπνου μετά της Α' Στάσεως των Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο, χοροστατούντος του Καθηγουμένου, Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αραβισσού κ. Κασσιανού.
        Εκκλησιάστηκαν πολυπληθείς όμιλοι προσκυνητών από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Ανακοινωθέν για τις εργασίες της Αγίας και Ιεράς Συνόδου (22 Μαρτίου 2024)

Συνῆλθεν, ὑπό τήν προεδρίαν τῆς Α. Θ. Παναγιότητος, ἡ Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδος εἰς τήν τακτικήν συνεδρίαν αὐτῆς σήμερον, Παρασκευήν, 22αν Μαρτίου 2024.

Ο νέος Πρέσβης της Ελλάδος στην Αυστραλία επισκέφθηκε τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο

Την Παρασκευή, 22 Μαρτίου, ο νέος Πρέσβης της Ελλάδος στην Αυστραλία, κ. Σταύρος Βενιζέλος, επισκέφθηκε την έδρα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, στο Σύδνεϋ. Ο κ. Βενιζέλος συνοδευόταν από τη σύζυγό του, κ. Λαρίσσα Τικαϊδη, και από τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος στο Σύδνεϋ, κ. Ιωάννη Μαλλικούρτη.

Η αιτία της Χαράς των ανθρώπων

Του π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ

«Χαράς αιτία χαρίτωσον ημών τον λογισμόν» (Από τον Κανόνα των Χαιρετισμών)

Για μιαν ακόμη φορά η απανταχού Ορθοδοξία στρέφεται στην Παναγία, για να της απευθύνει ικετήριους χαιρετισμούς, δοξολογικές ωδές με απαράμιλλο θεοπρεπές μέλος, λόγους ποιητικότατους, που πηγάζουν από την ασίγαστη βεβαιότητα των πιστών, ότι πρόκειται για αναφορά στη στοργική Μητέρα του Θεού και των ανθρώπων όλων. 

Άγγελμα για τους Α΄ Χαιρετισμούς στο Βανάτο Ζακύνθου


Ενημερώνουμε τους Ενορίτες και φίλους του Βανάτου ότι η Ακολουθία των Α΄ Χαιρετισμών προς την Θεομήτορα, στο Βανάτο Ζακύνθου, θα ψαλούν στον Ναό της Φανερωμένης, από ώρα 7 έως 8 το βράδυ, απόψε, 22 Μαρτίου 2024.

Τρίκαλα: Αρχιερατική Προηγιασμένη θεία Λειτουργία [video]

 Πρωί 22ας Μαρτίου 2024: Αρχιερατική Προηγιασμένη θεία Λειτουργία, στον Ναό της Ζωοδόχου Πηγής συνοικίας Σαραγίων Τρικάλων, προεστώτος του Σεβ. Μητροπολίτου Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης κ. Χρυσοστόμου. Έχει τεθεί σε προσκύνημα η τιμία Κάρα του Αγίου Ιερομάρτυρος Ελευθερίου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

π. Alexander Schmemann: Η Μεγάλη Σαρακοστή στη ζωή μας {5ο μέρος}


Από το: Α. Σμέμαν, Μεγάλη Σαρακοστή - Πορεία προς το Πάσχα, μτφρ. Ελένη Γκανούρη, εκδ. Ακρίτας, Αθήνα 1999.

Η Μεγάλη Σαρακοστή: «Ένας τρόπος ζωής»

Ο Αυστραλίας υποδέχθηκε αντιπροσωπεία της Ενορίας Αγ. Σάββα του εν Καλύμνω Ντάργουιν

Ο π. Χρήστος Τσορακλίδης, Ιερατικώς Προϊστάμενος της Ενορίας Αγίου Σάββα του Νέου του εν Καλύμνω στην περιοχή του Ντάργουιν της Βορείου Επικρατείας της Αυστραλίας, και οι κ.κ. Γεώργιος Αλεξόπουλος και Ιωάννης Μουσελλής, διατελούντες Αντιπρόεδροι στο Διοικητικό Συμβούλιο της νεοσύστατης Ενορίας, επισκέφθηκαν τον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ. Μακάριο, την Τετάρτη, 20 Μαρτίου, στην έδρα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής στο Σύδνεϋ. Κατά την επίσκεψη, ο κ. Μουσελλής συνοδευόταν από τη σύζυγό του, Ζαχαρούλα, και ο κ. Αλεξόπουλος από τη σύζυγό του, Μαρία, και τον υιό τους, Νικόλαο.

Άγιος Οσιομάρτυς Ευθύμιος ο Πελοποννήσιος

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου – Καθηγητού

Νεομάρτυρες έχουν να επιδείξουν όλα τα μέρη της τουρκοκρατούμενης πατρίδος μας, όπως και όλες οι ορθόδοξες υπόδουλες χώρες. Μια από αυτές είναι και η Πελοπόννησος, ο θρυλικός Μοριάς, η οποία ανέδειξε μια πλειάδα ηρωικών αθλητών του Χριστού και ταυτόχρονα ασυμβίβαστων ελληνοπούλων, σε μια από τις πιο κτηνώδεις σκλαβιές που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα, των αλλοθρήσκων Οθωμανών. Ένας από αυτούς είναι και ο όσιος Νεομάρτυς Ευθύμιος ο Πελοποννήσιος.